Οι αντιδράσεις των κομμάτων στις δηλώσεις Αναστασιάδη περί πρώτης κατοικίας

 Πρόταση Κυβέρνησης το Κράτος να νοικιάζει το σπίτι στον ιδιοκτήτη του!

Δείτε τις σχετικές ανακοινώσεις:

Για το ΑΚΕΛ η προστασία και διασφάλιση της πρώτης κατοικίας αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Από τoν περασμένο Μάρτη έχουμε καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία δυστυχώς δεν έχει ακόμη συζητηθεί.

Αναμένουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας.

Ο κ. Αναστασιάδης έχει προβεί σήμερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», σε εξαγγελίες σε σχέση με την πρώτη κατοικία. Εμείς θα αναμένουμε επιτέλους την κατάθεση συγκεκριμένης και ολοκληρωμένης νομοθετικής πρότασης από την κυβέρνηση, γιατί δεν σηκώνει άλλο πλέον μόνο εξαγγελίες προθέσεων και αόριστες προτάσεις. Όταν επιτέλους θα έχουμε την πρόταση της κυβέρνησης θα μπορούμε να τοποθετηθούμε συνολικά.

Από τις σημερινές όμως εξαγγελίες Αναστασιάδη προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα που ενισχύουν την ανησυχία μας κατά πόσο ξεκάθαρα και αποτελεσματικά θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία για όλους τους πολίτες.

–        Θα γίνει ή όχι ουσιαστική αναδιάρθρωση των δανείων με στόχο την εξυπηρέτησή τους;

–        Εάν τελικά οι ιδιοκτήτες θα μετατραπούν σε ενοικιαστές για αριθμό χρόνων, γιατί να μην γίνει σημαντική αναδιάρθρωση και αντί ενοίκιο να δίνεται δόση διατηρώντας οι ιδιοκτήτες την περιουσία τους;

–        Θα υπάρχει παγοποίηση ή κούρεμα τόκων, ή θα εισέρχεται ο κάθε ιδιοκτήτης σε μια διαδικασία τόσο δύσκολη που τελικά κατά πάσα πιθανότητα θα χάνει το σπίτι του; Τελικά μήπως ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης ή άλλως υγιής Οργανισμός, θα μετατραπεί  σε τράπεζα συσσώρευσης κακών δανείων με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία αυτών των Οργανισμών;

Ελπίζουμε αυτοί οι προβληματισμοί να ληφθούν υπόψη κατά την προετοιμασία της κυβερνητικής πρότασης. Το ΑΚΕΛ θα επιμείνει στην πρότασή του για ξεκάθαρη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας και ελπίζουμε η πλειοψηφία της Βουλής να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου.

EΔΕΚ

Σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά δοκιμάζονται από την ανεργία, τις αυξημένες φορολογίες και τις μειώσεις μισθών είναι απαραίτητο, μέσα σε λογικά οικονομικά πλαίσια, να υπάρξουν μέτρα κοινωνικής προστασίας.

Οι Κύπριοι πολίτες καλούνται να καταβάλουν σημαντικά ποσά σε τόκους δανείου, τέλη και φόρους. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η μόνιμη κατοικία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέχρι ενός συγκεκριμένου μεγέθους, και προς αυτή την κατεύθυνση το ΚΣ ΕΔΕΚ είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση νόμου.

Χαιρετίζουμε την πρόθεση της Κυβέρνησης για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για διασφάλιση της μόνιμης κατοικίας. Είναι σημαντικό όμως, να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη, και με σωστό τρόπο, το συγκεκριμένο μέτρο, ώστε το ενοίκιο που θα καταβάλλεται να είναι εντός των δυνατοτήτων του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

OΙΚΟΛΟΓΟΙ: Να προστατευτεί η πρώτη κατοικία

Χαιρετίζουμε την σημερινή εξαγγελία του Πρόεδρου Αναστασιάδη για την πρώτη κατοικία. Εμείς από τη πρώτη στιγμή θέσαμε θέμα για προστασία της πρώτης κατοικίας, αφού δεν επιθυμούμε να δούμε εικόνες άστεγων οικογενειών, εικόνες που βλέπουμε δυστυχώς στις άλλες χώρες σε μνημονιακό καθεστώς.

Όμως τονίζουμε ότι οι εξαγγελίες πρέπει να γίνουν πράξη. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για εξαγγελίες αλλά είναι η ώρα για πράξεις. Αναμένουμε ότι θα δούμε προτάσεις νόμου στη Βουλή και άμεση εφαρμογή