Χωρίς πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες το Βασιλικό

 

Του Παναγιώτη Χατζηαποστόλου

Δηλαδή είναι παράνομες ή ένα μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων τους είναι παράνομο. Γεγονός που προκαλεί πολλές αντιδράσεις από τις κοινότητες και τους δήμους.

Το μεγαλύτερο ίσως εργοστάσιο, το τσιμεντοποιείο Βασιλικού να είναι παράνομο αφού μέχρι σήμερα δεν κατέχει ούτε πολεοδομική αλλά ούτε οικοδομική άδεια, κάτι το οποίο το καθιστά εντελώς παράνομο.

Αυτά καθώς και το αλαλούμ που επικρατεί μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών σχετικά με το θέμα συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής η οποία εξέτασε εναρμονιστικό νομοσχέδιο σχετικά με την αδειοδότηση των εργοστασίων και βιομηχανικών μονάδων που εκπέμπουν αέριους ρύπους.

Γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας
Κατά τη συζήτηση στην επιτροπή Περιβάλλοντος έντονη ήταν η συζήτηση γύρω από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, η οποία το υπουργείο εργασίας και Περιβάλλοντος να μην εκδίδουν άδειες για εκπομπή ρύπων εάν δεν υπάρχει οικοδομική ή πολεοδομική άδεια. Γνωμάτευση η οποία εφαρμόζεται από το υπουργείο Εργασίας ενώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν εφαρμόζεται. Βουλευτές μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, σημείωσαν πως σε εποχές εκσυγχρονισμού, εξακολουθούν οι δημόσιες υπηρεσίες να είναι ασυντόνιστές και να έχουν αντιπαλότητα μεταξύ τους.

Αλαλούμ υπηρεσιών
Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας θέλει και προσπαθεί να μπει μια τάξη στο όλο θέμα ένεκα και της Νομικής Υπηρεσίας για να υποχρεωθούν όλες οι εγκαταστάσεις που εκπέμπουν αέριους ρύπους να αποκτήσουν πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες, από την άλλη όμως το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι ενάντια στον να μπει η ρήτρα αυτή στην νομοθεσία. Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα ήταν κάθετη και απαίτησε την εισαγωγή της ρήτρας αυτής στη νομοθεσία που θα υποχρεώνει στις αρμόδιες υπηρεσίες να ζητούν πολεοδομική και οικοδομική άδεια πριν εκδοθεί ή άδεια εκπομπής αποβλήτων γιατί θεωρεί ότι μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει εναρμόνιση με τη σχετική οδηγία της ΕΕ. Ενώπιον της επιτροπής ως παράδειγμα, η Νομική Υπηρεσία έφερε και τρεις υποθέσεις οι οποίες κρίθηκαν στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο όπου υπήρξε καταδίκη των χωρών γιατί δεν εφάρμοσαν τη σχετική οδηγία.

Να υπάρξει συντονισμός
Σε δηλώσεις του ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως πρέπει επιτέλους να υπάρξει συντονισμός και να διευκολυνθεί η ανάπτυξη μέσα από γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες.  Είναι γνωστό το πρόβλημα της ύπαρξης εκατοντάδων εργοστασίων τα οποία εκπέμπουν ρύπους είναι αδειοδοτημένα και δυστυχώς δεν έχουν πολεοδομική ή οικοδομική άδεια.