Γ. Μανιάτης: “Εξαιρετικά ευνοϊκές συγκυρίες για τα ενεργειακά θέματα Κύπρου-Ελλάδας”


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Εξαιρετικά ευνοϊκές είναι οι συγκυρίες για την υλοποίηση των ενεργειακών στόχων Ελλάδας και Κύπρου, ώστε η Ανατολική Μεσόγειος να αποτελέσει πυλώνα ειρήνης, ευημερίας, καθώς και ένα νέο δρόμο ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης.

Σε συνάντηση που είχε το πρωί με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη, στη Λευκωσία, έγινε συζήτηση και αλληλοενημέρωση για θέματα των υδρογονανθράκων, την εσωτερική αγορά ενέργειας και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ στους τομείς περιβάλλοντός και ενέργειας.

Συζητήθηκε επίσης η μελέτη βιωσιμότητας που έχει ξεκινήσει η ελληνική Κυβέρνηση για τον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed, που θα ενώνει την Ανατολική Μεσόγειο με την Κύπρο, την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη. Πάντως, ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου ανέφερε ότι στρατηγική της Λευκωσίας παραμένει η δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν επίσης τη δημιουργία κοινής επιτροπής που θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, ζητήματα υδρογονανθράκων και εσωτερικής αγοράς ενέργειας, αλλά και θέματα περιβάλλοντος και τουρισμού.

Από την πλευρά του ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε τον ομόλογό του από την Ελλάδα για το στάδιο έρευνας και ανάπτυξης των υδρογονανθράκων της Κύπρου, καθώς και για τους σχεδιασμούς των ενεργειακών υποδομών.

Συγκεκριμένα, για το τερματικό LNG στο Βασιλικό, o κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με την Noble για να καταλήξουμε στη συμφωνία έργου», που θα διέπει τη λειτουργία του τερματικού.

Ανέφερε συναφώς ότι συζήτησαν με τον κ. Μανιάτη για τη λειτουργία των σταθμών υποδοχής LNG στην Ελλάδα, καθώς και για τα σχέδια αναβάθμισής τους, κάτι που όπως είπε συνάδει με τη στρατηγική της Κύπρου για το χερσαίο τερματικό στο Βασιλικό.

Αναφορικά με τον Eastmed, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η Κύπρος συμμετέχει σε αυτό, καθώς αποτελεί έργο κοινού ενδιαφέροντος και είναι ένα από τα τρία έργα που εγκρίθηκαν το περασμένο καλοκαίρι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορούν την Κύπρο.

Ως προς τη μελέτη βιωσιμότητας, είπε είναι αρμοδιότητα της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) της Ελλάδας, ενώ η Κύπρος συμμετέχει ως παρατηρητής. Η μελέτη αποσκοπεί στο να καταδείξει αν το έργο είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο.

Όπως είπε ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου «στρατηγική μας είναι χερσαίο τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου».

Απο την πλευρά του ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που οι δύο πλευρές θα προωθήσουν από κοινού για τη μελέτη βιωσιμότητας του Eastmed, ώστε «να έχουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά των υδρογονανθράκων προς τις αγορές της Ευρώπης».

Εξάλλου, ο Υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας ενημέρωσε για τις άμεσες και επικείμενες, εντός του 2014, πρωτοβουλίες της ελληνικής Κυβέρνησης σε σχέση με τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

«Είμαστε σε ένα εξαιρετικό στάδιο συνεργασίας» είπε ο κ. Μανιάτης και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να παίξουν στις παρούσες συνθήκες τον ρόλο ενός νέου πόλου και μιας νέας πηγής τροφοδοσίας της Ευρώπης με ενεργειακά αγαθά, αναβαθμίζοντας τη γεωπολιτική τους θέση και εξασφαλίζοντας για τις χώρες τους μεγαλύτερη ευμάρεια και δημόσιο πλούτο.

Οι δύο Υπουργοί, οι δύο Κυβερνήσεις και οι δύο λαοί ενώνουμε δυνάμεις για να στείλουμε το μήνυμα της σπουδαίας γεωπολιτικής, οικονομικής, ενεργειακής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης των δύο χωρών μας, κατέληξε ο κ. Μανιάτης.

Πηγή: KYΠΕ