Δεν γλυτώνει ο Γιάννης Παπαδόπουλος

{loadposition ba_textlink} 

Το ρεπορτάζ της «24» για την υπόθεση της πώλησης της AMER στην AC Nielsen φαίνεται ότι… ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των αρμόδιων υπηρεσιών και ειδικότερα του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος φέρεται ότι θα κληθεί να αποδώσει τους φόρους, που απέφευγε για πολλά χρόνια μέσω των τεχνασμάτων που εντόπισε η έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων έχει ήδη κινηθεί για να επιβάλει την ανάλογη φορολογία σε τέσσερα συμβόλαια για την πώληση της AMER, φόρους που δεν είχαν καταβληθεί ποτέ από τον Γιάννη Παπαδόπουλο και ανέρχονται σε μεγάλα ποσά, αφού μιλάμε για μία πράξη που ξεπέρασε τα 45 εκατομμύρια δολάρια.

Συγκεκριμένα, η επιβολή του φόρου αφορά τέσσερις συναλλαγές με βάση την συμφωνία πώλησης της AMER. Οι δύο φόροι αφορούν τη μεταβίβαση του 49% της ANR, εταιρείας που ίδρυσε ο Γιάννης Παπαδόπουλος και της μετέφερε όλες τις εργασίες της AMER στην Ανατολική Ευρώπη, την Βόρεια Αφρική και την Ελλάδα.

Ο τρίτος φόρος που επιβλήθηκε στον Κύπριο επιχειρηματία αφορά το ποσό των 40 εκ. δολαρίων που ο ίδιος κατά δήλωσή του απέδωσε σε Σαουδάραβα επενδυτή, τον οποίο δεν εμφάνισε ποτέ και σε κανένα έγγραφο από αυτά που απαίτησε η Κεντρική Τράπεζα για να δώσει την τελική έγκριση για την πώληση της ANR στην AC Nielsen. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι ο ίδιος εισέπραξε μόλις το 11% από την συνολική συμφωνία και το υπόλοιπο 89% κατέληξε στον περίφημο Σαουδάραβα.

Το γεγονός αυτό κίνησε τις υποψίες των υπαλλήλων της Κεντρική Τράπεζας τόσο κατά την περίοδο της πώλησης, όσο και μεταγενέστερα στην έρευνα που διεξήγαγε η Κεντρική Τράπεζα για να εντοπίσει πειθαρχικά παραπτώματα των υπαλλήλων της και κενά στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Τα 40 εκ. δολάρια δεν εμφανίστηκαν ποτέ στην Κύπρο, χωρίς να δοθεί καμία αιτιολόγηση στην Τράπεζα, πέραν του ότι ο «Σαουδάραβας επενδυτής δεν ήθελε να φανεί γιατί είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας», όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στο πόρισμα.

Τέλος, ο τέταρτος φόρος αφορά στην επιπρόσθετη «κερδαινόμενη» πληρωμή, η οποία ήταν μέσα στους όρους της πώλησης της AMER στην AC Nielsen, και η οποία σύμφωνα με το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας αφορούσε ποσό ίσο με 10 φορές τον μέσο ετήσιο όρο των κερδών της ANR πολλαπλασιαζόμενο με 49% αναφορικά με τις εργασίες της στις λεγόμενες αναδυόμενες χώρες για τα έτη που θα έληγαν στις 30 Νοεμβρίου 2003 έως 2005.

Η «24» επικοινώνησε με τον Έφορο Φορολογίας, κ. Γιαννάκη Λαζάρου για τις συγκεκριμένες πληροφορίες. Ο κ. Λαζάρου μας απάντησε ευγενικά ότι δεν μπορούσε ούτε να διαψεύσει ούτε να επιβεβαιώσει την επιβολή του φόρου σε συγκεκριμένο άτομο, καθώς υπάρχει η εμπιστευτικότητα που πρέπει να σεβαστεί.

Πάντως, μας επιβεβαίωσε ότι στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων έχουν υπόψιν τους την υπόθεση του Γιάννη Παπαδόπουλου και το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας και επιπλέον μας τόνισε ότι δεν έχουν διαγραφεί οι φόροι, καθώς δεν έχουν παρέλθει τα 12 έτη που είναι το χρονικό όριο όταν κρίνεται ότι υπάρχει δόλος για την αποφυγή της φορολογίας.

Ποινή φυλάκισης αντιμετωπίζει

νας από τους πολλούς που «στοχο- ποιήθηκαν» από τις σελίδες του Πολίτη, είναι και ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Από τα αγαπημένα θέματα του Γιάννη Παπαδόπουλου, ο κ. Χριστοδούλου τελικά βρέθηκε αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, για υπόθεση φοροδιαφυγής, αφού δεν δήλωσε 1 εκ. ευρώ που έλαβε ως αμοιβή για συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Ο κ. Χριστοδούλου αποδέχθηκε την ενοχή του και καταδικάστηκε σε πέντε μήνες φυλάκισης, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία έχασε περίπου 100.000 ευρώ σε φορολογικά έσοδα από την συγκεκριμένη υπόθεση.

Όταν, όμως, το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας μιλάει ξεκάθαρα για αποφυγή δήλωσης 40 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων από τον εκδότη του Πολίτη, Γιάννη Παπαδόπουλο, ποσό το οποίο αποκόμισε από την πώληση της AMER στην AC Nielsen, ποια θα είναι η αντίδραση της δικαιοσύνης;

Σύμφωνα με το νόμο, ο κ. Παπαδόπουλος πρέπει να αντιμετωπίσει ποινή μέχρι και 5 χρόνια φυλάκισης σε συνδυασμό με χρηματικό πρόστιμο, για την υπόθεση φοροδιαφυγής.

Η Γενική Εισαγγελία έχει το λόγο…

ο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων κινήθηκε για την περίπτωση του Γιάν- νη Παπαδόπουλου και της πώλησης της AMER, καθώς από το πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας προκύπτει ξεκάθαρα η φοροδιαφυγή.

Πλέον, αναμένεται και η παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς ο φάκελος υπάρχει στα αρχεία της Αστυνομίας, από τότε που άσκησε αναστολή ποινικής δίωξης ο κ. Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος όπως μας δήλωσε… δεν θυμάται τίποτα.

Η «24» επικοινώνησε τόσο με τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Ρίκκο Ερωτοκρίτου όσο και με τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη. Η απάντηση του κ. Κληρίδη ήταν ότι ακόμη δεν έχει ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά θα το κάνει τις επόμενες ημέρες. Ίδωμεν…

Το γαϊτανάκι των Σαουδαράβων… επενδυτών

α συμπεράσματα από το Πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας για την αγοραπωλησία της AMER είναι πολλά και «βαραίνουν» τον εκδότη του Πολίτη, Γιάννη Παπαδόπουλο, για τα τεχνάσματα που χρησιμοποίησε για να μην εμφανίσει το μεγαλύτερο ποσό της πώλησης της AMER στις κυπριακές αρχές. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έκθεση, ο κ. Παπαδόπουλος εμφάνισε στην Κύπρο μόλις το 11% των συνολικών κερδών από την πώληση της AMER, ποσό που έφτανε τα 5 εκ. δολάρια. Πού πήγε όμως το υπόλοιπο 89%;

Η εμφάνιση του Σαουδάραβα επενδυτή Με την επιστολή της στην Κεντρική Τράπεζα, με ημερομηνία 12 Ιουνίου 1998, η AMER ζήτησε την άδεια της ΚΤ για να πωλήσει στην AC Nielsen τις μετοχές που κατείχε στην ANR, που ανερχόταν στο 49% της ANR. Στην ίδια επιστολή εμφανίζεται για πρώτη φορά και αφού η AMER λειτουργούσε από το 1982 και η ANR από το 1994, ο… περίφημος Σαουδάραβας επενδυτής. Ο εν λόγω «επενδυτής» θα βοηθούσε την ANR

– την εταιρεία που είχε όλες τις δραστηριότητες της AMER στην Ανατολική Ευρώπη – να επεκταθεί σε αγορές όπως της Ελλάδας, της Ανατολικής Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής.

Όταν η Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τον Γιάννη Παπαδόπουλο να εμφανίσει τα στοιχεία του Σαουδάραβα «επενδυτή», γιατί ο επιμερισμός του ποσού των 45 εκ. δολαρίων (δηλαδή το 11% στον Γιάννη Παπαδόπουλο και το 89% στον… Σαουδάραβα) «δημιούργησε πολλά κενά», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τον Σπύρο Σταύρου, τότε Διευθυντή του Τμήματος Ελέγχου Συναλλάγματος και Ξένων Επενδύσεων, η απάντηση που πήρε δεν ήταν ικανοποιητική.

Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα έδωσε αρχικά την έγκρισή της για την πώληση της ANR με την προϋπόθεση ότι θα παρουσιαζόταν η συμφωνία μεταξύ του Γιάννη Παπαδόπουλου και του Σαουδάραβα επενδυτή και το πώς θα γινόταν επακριβώς ο επιμερισμός του ποσού. Το δικηγορικό γραφείο Ν.Λ. Ζωμένης & Σία απάντησε εκ μέρους της AMER και του εκδότη του Πολίτη ότι δεν μπορεί να υποβάλει οποιαδήποτε έγγραφα σχετικά με τον ρόλο του Σαουδάραβα επενδυτή, γιατί ήταν «μέλος της Σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας και δεν επιθυμούσε να γίνει γνωστή η συμμετοχή του».

Μάλιστα, στην επιστολή του δικηγορικού γραφείου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «If you are not comfortable with the true situation as we have outlined to you, our clients could go into other routes whereby our clients sell their ‘rights of profit’ to the owners and they sell the company to AC Nielsen». Δηλαδή αφήνεται ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι αν δεν έδινε την έγκρισή της η Κεντρική Τράπεζα, τότε o Γιάννης Παπαδόπουλος θα έβρισκε άλλο τρόπο (other routes) για να μην εμφανίσει ούτε τον Σαουδάραβα, ούτε φυσικά το 89% των χρημάτων που αποκόμισε από την πώληση της ANR.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν με βάση την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας δεν έχουν απαντηθεί από κανέναν:

– Είναι υπαρκτό πρόσωπο ο Σαουδάραβας επενδυτής;

– Γιατί δόθηκε η τελική έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας, παρόλο που δεν εμφανίστηκαν ποτέ τα στοιχεία που ζήτησε η ίδια η Τράπεζα από τον
Γιάννη Παπαδόπουλο;

– Πού πήγαν τα 40 εκ. δολάρια που «εξαφανίστηκαν» από την πώληση της ANR στην AC Nielsen;

* To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε σην κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 21/12/2014