“Κίπρις”: Νέα οδηγία NAVTEX για το Barbaros

{loadposition ba_textlink} 

Η εφημερίδα “Κίπρις” επικαλείται ανακοίνωση της Τουρκικής εταιρείας πετρελαίων, ιδιοκτήτριας του Μπαρπαρός. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι έρευνες θα διεξάγονται νοτιοδυτικά της Κύπρου και θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση. Αναφέρεται επίσης οτι η Τουρκική κυβέρνηση θα εκδώσει τις επόμενες μέρες νέα παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους, Νάφτεξ.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη Αννα Ανδρέου, στην επίσημη ιστοσελιδα της Τουρκικής εταιρείας πετρελαίου δεν υπάρχει οποιαδήποτε ανακοίνωση για το θέμα.

Πηγές των αρχών ασφαλείας στη Λευκωσία ανέφεραν στο ΡΙΚ οτι αξιoλογούται τα διάφορα σενάρια και οι πληροφορίες σε σχέση με το Μπαρπαρός. Μια απο τις πληροφορίες, ανεφεραν οι ίδιες πηγές, είναι οτι αρχίζουν οι έρευνες του Μπαρπαπός απο τις αρχές Ιανουαρίου ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε, ότι η Λευκωσία, αναμένει τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας, σε σχέση με το Μπαρπαρός. Είπε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά, θέλει να δει τη συμπεριφορά της Τουρκίας εναντι συγκεκριμένων εξελίξεων που θα σημειωθούν τις επόμενες μέρες ή βδομαδες, ώστε όταν επαναρχίσει ο διάλογος να έχει θετική προοπτική. Εστειλε επίσης το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναστείλει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. όπως ζητά η Τουρκία για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Πηγή: www.riknews.com.cy