Η επιτυχία απαιτεί «στρατηγικό όραμα»

{loadposition ba_textlink}

Μια σπάνια συνέντευξη στην εφημερίδα Monaco-Matin, παρουσιάζει με μια ματιά τη ζωή του επιχειρηματία – επενδυτή και Προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονακό, Dmitry Rybolovlev. Του ανθρώπου, που άλλαξε την τύχη μιας από τις πρώτες αθλητικές ομάδες της Ευρώπης με την αποφασιστικότητα, την επιμονή, τη δύναμη του χαρακτήρα του και το ταλέντο του. Σε μόλις 3 χρόνια, ο Dmitry Rybolovlev, κατάφερε να κάνει τη Monaco FC, από τελευταία στη Γαλλική κατάταξη να είναι δεύτερη και να μετέχει στους προημιτελικούς του Champion’s League. O Dmitry Rybolovlev είναι “εδώ για να μείνει”.

Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια στη Ρωσία;

Είμαι ευγνώμων στους γονείς μου για πολλά πράγματα. Τους αγαπώ πάρα πολύ και τους σέβομαι. Ο πατέρας μου, η μητέρα μου και τα παιδιά μου είναι για μένα οι πιο κοντινοί μου άνθρωποι. Είναι η οικογένεια μου. Τα γονίδια των γονιών μου, η εκπαίδευση τους, οι σχέσεις τους με άλλους συνέβαλαν στον τρόπο που διαμορφώθηκε η προσωπικότητά μου. Οι συγγενείς μας συχνά λένε ότι την περιέργεια μου την πήρα από τον πατέρα μου και τη δύναμη του χαρακτήρα μου από τη μητέρα μου. Η επιλογή μου να σπουδάσω ιατρική είχε σχέση με την επιθυμία μου να ακολουθήσω τα βήματα των γονιών μου, που ήταν κι εκείνοι γιατροί.

Ένας γιατρός που έχει μετατραπεί σε επιχειρηματία δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο…

Σαν έφηβος, διάβασα το “The Financier”, το μυθιστόρημα του Theodore Dreiser. Μέσα από αυτό το βιβλίο έμαθα για πρώτη φορά πώς δουλεύει ο κόσμος των επιχειρήσεων και των χρηματοδοτήσεων. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης δεν ξέραμε πολλά για τις επιχειρήσεις και τους μηχανισμούς της οικονομίας. Στις αρχές του 1990 η κατάσταση άρχισε να αλλάζει πολύ γρήγορα και ανοίχτηκαν νέες ευκαιρίες. Τα κοινωνικά και οικονομικά συστήματα ήταν σε πλήρη αναταραχή. Κι εγώ, σε προσωπικό επίπεδο, είχα ήδη ένα παιδί κι έπρεπε να φροντίσω την οικογένεια μου. Μαζί με τον πατέρα μου, ιδρύσαμε την πρώτη μας επιχείρηση (μια εταιρία παροχής ιατρικών υπηρεσιών).

Ποια είναι τα κλειδιά της επιτυχίας σας;

Είναι δύσκολο να κρίνω. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για να πετύχει κάποιος στον επιχειρηματικό κόσμο είναι μάλλον το στρατηγικό όραμα, που είναι η ικανότητα να βλέπει κάποιος μακροπρόθεσμα και να εστιάζει σε μακροπρόθεσμους στόχους. Αυτή η άσκηση δεν είναι πάντα εύκολη επειδή υπάρχουν συνεχώς θέματα που πρέπει να διαχειριζόμαστε μέρα με την ημέρα. Αν καταφέρουμε όμως να διατηρήσουμε την ευθεία πορεία μας παρά τις αναταράξεις, οι πιθανότητες για επιτυχία αυξάνονται σημαντικά. Θέλω οι δύο κόρες μου να έχουν μακροχρόνιους στόχους καθώς και την επιθυμία και το κουράγιο να τα δώσουν όλα προκειμένου να τους πετύχουν. Το να ξέρεις να χαλαρώνεις και να περιτριγυρίζεσαι από την οικογένεια σου είναι εξίσου σημαντικές προϋποθέσεις για επιτυχία. Αυτά σου επιτρέπουν να ανακτάς τις δυνάμεις σου και να τρέχεις σε μαραθώνιους παρά μόνο σε αγώνες ταχύτητας.

Ποια χαρακτηριστικά εκτιμάτε περισσότερο στους άλλους;

Μου αρέσουν οι άνθρωποι που μιλάνε ευθέως, ξεκάθαρα και ειλικρινά. Ο χρόνος είναι ο πιο πολύτιμος πόρος μας. Επομένως, η αποτελεσματική συνεννόηση και συνύπαρξη μεταξύ των ανθρώπων είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία ενός προγράμματος. Επί πλέον, σαφώς εκτιμώ τους πολύ ικανούς ανθρώπους και την αίσθηση του χιούμορ, που αποτελεί πάντα σημάδι εξυπνάδας.

Ταξιδεύετε πολύ;

Νομίζω ότι είμαι πολύ τυχερός που ζω σε μια εποχή στην οποία μπορούμε να ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο και να κερδίζουμε νέες εμπειρίες. Κάτι που ήταν αδύνατον να γίνει κατά τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια. Τώρα, ζω στο Μονακό για πολλά χρόνια και αυτό το μέρος είναι το ιδανικό για εμένα.

Έχω αναλάβει και δεσμεύομαι έναντι της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονακό όπου ως Πρόεδρος της, ήρθα για να μείνω. Σε μόλις τρία χρόνια η Μονακό, μεταμορφώθηκε από μια ομάδα της τελευταίας θέσης με το ζόρι, σε μια ομάδα που κέρδισε την Άρσεναλ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με αποτέλεσμα να καταφέρει να φτάσει στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Πώς βλέπετε το μέλλον;

Νομίζω πως αν συγκρίνετε το σημερινό κόσμο με αυτόν πριν 20, 50 ή 100 χρόνια, θα δείτε ότι η ζωή βελτιώθηκε για τους περισσότερους ανθρώπους – απλά υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για όλους. Νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τεχνολογικές καινοτομίες σε διάφορους τομείς. Όντας γιατρός, πιστεύω ακράδαντα στις νέες βιοτεχνολογίες και στην εξέλιξη της φαρμακοβιομηχανίας, που δεν θα ανακαλύψει μόνο καινούριους και διαφορετικούς τρόπους καταπολέμησης ασθενειών αλλά θα φέρει και την επανάσταση στην καθημερινότητά μας.

Dmitry Rybolovlev: Βιογραφικό

• 22 Νοεμβρίου, 1966
Γεννήθηκε στο Περμ της Ρωσίας

• 1983-1989
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Περμ (Ειδικότητα στην Καρδιολογία)

• 1990
Δημιούργησε το πρώτο επιχειρηματικό πρόγραμμά του στον τομέα των μεθόδων μάρκετινγκ στην ιατρική περίθαλψη

• 1990-2000
Βάζει τα θεμέλια συμμετέχοντας σε διάφορους οικονομικούς οργανισμούς και βιομηχανίες στο Περμ.

• 2000-2010
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Uralkali στη Ρωσία (από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής ποτάσας στον κόσμο. Η εταιρία είναι στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου από το 2007)

• Από το 2011
Εγκαταστάθηκε στο Μονακό. Έγινε Πρόεδρος της AS Monaco

• Προσωπική ζωή
Διαζευγμένος, έχει δύο κόρες την Ekaterina (γεννημένη το 1989) και την Anna (γεννημένη το 2001)