Νάρκοτεστ στους δρόμους

{loadposition ba_textlink}

Μία νεωτεριστική ρύθμιση, η οποία προτίθεται να εφαρμοστεί στα κυπριακά δεδομένα σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι το νάρκοτεστ. Στόχος του Υπουργείου είναι η άμεση προώθηση της τροποποίησης του περί Οδικής Ασφάλειας Νόμου για την εισαγωγή συστήματος ελέγχου της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αλλά και με τα αποτελέσματα αναλύσεων αίματος από το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπιστώθηκε ότι τα τελευταία χρόνια από το 2010 μέχρι το 2014 υπήρξαν 64 σε σύνολο θάνατοι λόγω χρήσης ναρκωτικών. Οι 25 οφείλονταν σε τροχαία δυστυχήματα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 39%. Τα μεγάλα αυτά ποσοστά τροχαίων οφείλονται στη χρήση κάνναβης και κοκαΐνης, ενώ παράλληλα υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός οδηγών, οι οποίοι τελούν ταυτόχρονα και υπό την επήρεια αλκοόλης δημιουργώντας έτσι ένα «κοκτέιλ» θανάτου.

Τα νέα, λοιπόν, αυτά δεδομένα παροτρύνουν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την εξασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών και ειδικά των νέων. Η πρόθεση πίσω από το εγχείρημα αυτό, μόνο εύλογη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς η μάστιγα των ναρκωτικών τα τελευταία χρόνια έχει λάβει όχι μόνο μεγάλες διαστάσεις, αλλά και κάπως ανεξέλεγκτες. Ο έλεγχος με πιο άμεσο και εύκολο τρόπο θα δώσει την ευχέρεια στην αστυνομία να εκπληρώνει το έργο της απρόσκοπτα και στην αντίπερα όχθη θα θέσει σε ασφυκτικό κλοιό τους χρήστες.  

Όλοι χρειάζεται να αντιληφθούμε ότι η χρήση ναρκωτικών στις μέρες μας θεωρείται από πολλούς μία φυσιολογική συνήθεια, γι’ αυτό χρειάζεται η επιτακτική ποινικοποίηση της. Με την  εισαγωγή νομοθετικών προνοιών θα τεθούν όρια και θα γίνει αντιληπτό ότι τα ναρκωτικά θεωρούνται ως ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα της χώρας μας που θα διώκονται ποινικά και εν ώρα οδήγησης.

Η εισήγηση αυτή σε περίπτωση πλήρους εφαρμογής της και σε συνδυασμό με τα κατάλληλα μέσα θα καταστεί ελπιδοφόρα ως προς την αποφυγή θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων. Σκοπός είναι η εφαρμογή του νάρκοτεστ με τρόπο που δεν θα καταπατεί κανένα ανθρώπινο δικαίωμα. Η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Δικαιοσύνης ορθά ζητά τροποποιήσεις, εφόσον οι ανάγκες και τα προβλήματα της κοινωνίας μεταβάλλονται.

Οι εξαρτησιογόνες ουσίες κατέχουν την τιμητική τους. Το τροχοπέδη πρέπει να τεθεί, γι’ αυτό και το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει με τη σειρά του ότι οποιοδήποτε πρόσωπο αρνείται ή αποφεύγει να παράσχει δείγμα σάλιου ή αίματος κατά τη διάρκεια  ναρκοτεστ, θα είναι ένοχο αδικήματος.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!