Χρυσή Αυγή: «Ψηφίστε μας για να φοβηθούν».

{loadposition ba_textlink}

Την 21η  Απρίλιου του 1967, η χούντα των συνταγματαρχών καταλαμβάνει την εξουσία. Την 20η Απριλίου του 2015, παραμονή της μαύρης επετείου, η Χρυσή Αυγή θα βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Σαράντα οκτώ ολόκληρα χρόνια από την πραξικοπηματική κατάρρευση της δημοκρατίας με την «εθνοσωτήριο επανάσταση» των συνταγματαρχών και η ελληνική δικαιοσύνη καλείται για ακόμη μια φορά να πνίξει την «εθνοσωτήριο επανάσταση του τραμπουκισμού».

«Η ίδρυση της Χρυσής Αυγής»

Η πορεία της Χρυσή Αυγή ταυτίζεται με την πορεία του ιδρυτή και Γενικού Γραμματέα της οργάνωσης, Νίκου Μιχαλολιάκου, καθιστώντας την έτσι ως μια προσωποπαγή οργάνωση της άκρας δεξιάς. Ιδρύθηκε το 1980 με καθαρά ναζιστικό χαρακτήρα, προσανατολισμένη γύρω από την έκδοση του ομώνυμου περιοδικού της.

Η δράση της αναπτύχτηκε τη δεκαετία του ’90, όταν βρισκόταν σε έξαρση το  Μακεδονικό ζήτημα.  Πολλοί την κατηγόρησαν εκείνη την εποχή για βίαιες επιθέσεις  ενάντια σε μετανάστες, ομοφυλόφιλους και αριστερούς. Έχει κατηγορηθεί για εξτρεμιστική δράση, άσκηση ρατσιστικής βίας μέχρι και για δολοφονικές απόπειρες, καθώς και για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τη 17η Σεπτεμβρίου 2013.

«Οι εκλογικές νίκες»

Ως κόμμα με τη μορφή κινήματος, ένα κίνημα ακροδεξιό, φασιστικό και νεοναζιστικό το οποίο θρηνεί το ανολοκλήρωτο έργο του Χίτλερ, ιδρύεται το 1993, έκτοτε δραστηριοποιείται στην πολιτική ζωή της χώρας λαμβάνοντας μέρος ανεπιτυχώς στις κατά καιρού εκλογές μέχρι και το 2010.

Το 2010, εν μέσω οικονομικής κρίσης, καταφέρνει να κερδίσει μια έδρα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηνών.  Μετά την επιτυχία των δημοτικών εκλογών έρχεται ακόμη μια επιτυχία με τις εθνικές εκλογές του 2012, όπου εισέρχεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινοβούλιο, με ποσοστό  6,97%, το οποίο αντιστοιχεί σε 21 έδρες. Στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014, καταλαμβάνει τη τρίτη θέση με 9,4%, εκλέγοντας και 3 ευρωβουλευτές. Το αποτέλεσμα αυτό επικυρώνεται ξανά στις εκλογές της 25ης  Ιανουαρίου 2015, όπου η Χρυσή Αυγή καταλαμβάνει και πάλι τη τρίτη θέση με 6,3%, εκλέγοντας 17 βουλευτές.
 
«Η δολοφονία Παύλου Φύσσα»
 
Στις  18 Σεπτεμβρίου 2013, δολοφονείται ο Παύλος Φύσσας στο Κερατσίνι  από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής. Η δολοφονία του Φύσσα αποτελεί την αφορμή μαζί και με σωρεία άλλων ποινικών αδικημάτων που οδήγησε τις εισαγγελικές αρχές σε έρευνες έτσι ώστε να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Αποτέλεσμα των ερευνών ήταν η αντιτρομοκρατική υπηρεσία με το κλείσιμο της ανάκρισης του Γιώργου Ρουπακιά, από τις ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, να βρει την υπόθεση με 70 συνολικά κατηγορούμενους, ανάμεσά τους το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Χρυσής Αυγής. Μεταξύ των προφυλακισμένων οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παπάς, Ηλίας Κασιδιάρης και βέβαια ο Γιώργος Ρουπακιάς.
 
Υπόθεση «Περίανδρος»

Σημαντικό παράδειγμα της παραστρατιωτικής δράσης της Χρυσής Αυγής, πέραν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αποτελεί η δημιουργία μιας φάλαγγας 10-12 ατόμων το 1996, υπό το τότε νέο υπαρχηγό της οργάνωσης, Αντώνη Ανδρουτσόπουλο γνωστό με το ψευδώνυμο «Περίανδρος». Ο «Περίανδρος» ήταν για επτά χρόνια καταζητούμενος από τις ελληνικές αρχές κατηγορούμενος για τη δολοφονική επίθεση, το 1998, εναντίον δύο φοιτητών και ενός εκπαιδευτικού. Το 2005, παραδόθηκε στις αρχές ενώ είχε ήδη καταδικαστεί ερήμην του σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για σύσταση συμμορίας και οπλοχρησία. Το 2009, με απόφαση κατά την προσφυγή του στο Εφετείο, άλλαξε το κατηγορητήριο σε μία μόνο απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η ποινή του μειώθηκε στα δώδεκα χρόνια. Σε πρόσφατη ομιλία του Ανδρουτσόπουλου  και συγκεκριμένα στις 22 Μαρτίου 2015 στη Λάρισα, ο «Περίανδρος» κατηγορεί ευθέως τον Μιχαλολιάκο ως ηθικό αυτουργό για τη τέλεση των εγκληματικών ενεργειών.

«Η δίκη της 20ης Απριλίου»

Στις 20 Απριλίου, συνολικά 70 άτομα θα δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Στο εδώλιο, θα καθίσουν ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος και οι 17 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που εξελέγησαν στις εκλογές του 2012, καθώς και 52 ακόμη στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής, που φέρονται ότι εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες. Οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν με τις βαριές κατηγορίες για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, για ανθρωποκτονίες και άλλες πράξεις βίας κατά της σωματικής ακεραιότητας αλλοδαπών και Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και για διακεκριμένη οπλοκατοχή.

«Η ανοδική πορεία»

Εν μέσω οικονομικής κρίσης η Χρυσή Αυγή κατάφερε με την κοινωνική της δράση, δηλαδή με τη διανομή τροφίμων σε άπορες οικογένειες, την εξεύρεση εργασίας σε ανέργους και την παροχή προστασίας κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα μέσω των ταγμάτων εφόδου που δημιούργησαν ένα αίσθημα  ασφάλειας κυρίως στο παραμελημένο κέντρο, να προσελκύσει 440 χιλιάδες Έλληνες ψηφοφόρους που νομιμοποίησαν με τη ψήφο τους το ακροδεξιό κίνημα. Πριν από την οικονομική κρίση όμως προηγήθηκε η πολιτική. Η ελληνική κοινωνία έβλεπε ένα-ένα τα παραδοσιακά κόμματα να εμπλέκονται σε μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα και ταυτόχρονα να είναι ανήμπορα  να διαχειριστούν την κρίση που είχε ξεσπάσει, με αποτέλεσμα να στραφεί στα δυο άκρα, δίνοντας έτσι στη Χρυσή Αυγή την ευκαιρία να βγει από το πολίτικο περιθώριο. Οι κοινωνικές αντιθέσεις οξύνθηκαν μετατρέποντας τη νέα τάξη των νεόπτωχών άλλα και των δυσαρεστημένων μέχρι πρότινος ψηφοφόρων των παραδοσιακών κομμάτων σε δεξαμενή υποστηρικτών για το κόμμα.

«Τηλεοπτικός χρόνος και Χρυσή Αυγή»

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η  Χρυσή Αυγή έχει πάνω από τρεις δεκαετίες ζωής. Από τη στιγμή της δημιουργίας της μέχρι και σήμερα  τα MME  καθορίζουν το τηλεοπτικό και όχι μόνο χρόνο που τις δίνεται. Αξιοσημείωτο αναφοράς, αποτελεί το παράδειγμα του Γιάννη Πρετεντέρη όπου το Μάιο του 1995, πενήντα χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην εκπομπή του «Τέλος Εποχής» με θέμα το φασισμό ως επικαιρότητα, έχει  καλεσμένο τον Μιχαλολιάκο, τον Πλεύρη και διάφορους ομοϊδεάτες τους  απέναντι μάλιστα από τον Σαμ Νεχαμά, Έλληνα Εβραίο  ο οποίος είχε καταφέρει να επιβιώσει από τα στρατόπεδα του Αουσβιτς Μπίρκεναου και του Μπούχενβαλντ. Με αποτέλεσμα τα  τηλεοπτικά νούμερα της ιδεολογικής, εμπορικής και δημοσιογραφικής προβολής να μεταφραστούν σε εκλογικές ψήφους.

«Ψηφίστε μας για να φοβηθούν», ήταν  το σύνθημα με το οποίο κατέβηκε η Χρυσή Αυγή στις εκλογές του 1996. Σε μια πορεία 20 χρόνων η Χρυσή Αυγή κατάφερε το ακατόρθωτο, να αποκτήσει πολιτική δύναμη, να γίνει ο τραμπούκος της ελληνικής βουλής και να είναι το μόνο κόμμα που εκδικάζεται για την άνομη του στάση.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!