ΑΚΕΛ: “Δεν ξέρουμε που διοχετεύθηκαν τα λεφτά του ΑΠΕ”

{loadposition ba_textlink}

Ερωτήματα και επικρίσεις διατυπώνει το ΑΚΕΛ προς την Κυβέρνηση σε σχέση με το ταμείο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και θα απευθυνθεί τόσο προς την Βουλή αλλά και το αρμόδιο Υπουργείο.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας στα γραφεία του κόμματος τόνισε ότι από το 2003 ως το 2013 εισπράχθηκαν 103 εκ για το ταμείο ΑΠΕ, λέγοντας ότι “αυτά τα λεφτά δεν ξέρουμε που διοχετεύθηκαν”.

“Έχουν δοθεί πολύ ανεπαρκή στοιχεία για το πώς έχουν δαπανηθεί αυτά τα λεφτά και σήμερα, με ένα `μπακαλίσιμο` τρόπο, το Υπουργείο Ενέργειας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν, θέλουμε να ξέρουμε- και θα υποβάλουμε ερώτημα στην Βουλή και το Υπουργείο- πως δαπανήθηκαν αυτά τα λεφτά και γιατί λήφθηκαν οι σχετικές αποφάσεις”, ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι το κόμμα του θεωρεί πως οι αποφάσεις λαμβάνονται με πολλή προχειρότητα και δίχως να τηρούνται βασικοί κανόνες δημόσιας διοίκησης και σκοπεύει να εγείρει και αυτό το ζήτημα προς συζήτηση.

Εξάλλου ο Επικεφαλής του Γραφείου Ενέργειας του κόμματος Λάμπρος Λάμπρου δήλωσε ότι για το ζήτημα της ένταξης των ΑΠΕ στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής υπήρξε στο παρελθόν ένας σχεδιασμός και ετοιμάστηκε το εθνικό σχέδιο δράσης για την ένταξη των ΑΠΕ και για δημιουργία του ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ (Εξοικονόμησης Ενέργειας).

“Αυτά τα δύο μακροπρόθεσμα σχέδια χρειάζονται αναθεώρηση και επικαιροποίηση κάτι το οποίο η παρούσα κυβέρνηση δεν έκανε ποτέ, αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα ειδικά σε ότι αφορά το ταμείο ΑΠΕ, είναι εκπληκτική η προχειρότητα με την οποία χειρίστηκαν το ζήτημα με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρξει ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο καλείται η Κυβέρνηση να επιλύσει, λείπει από την Κυβέρνηση ο σχεδιασμός, το όραμα και ο προγραμματισμός με τον οποίο θα αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα”, ανέφερε ο κ. Λάμπρου.

Είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί πως υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθεί το ταμείο ρύπων, στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και αυτή η θέση κατατέθηκε στη Βουλή όπου και αναμένεται να συζητηθεί αύριο.

Σε ερώτηση για την επιβολή πράσινου τέλους ο κ. Λάμπρου είπε ότι εφαρμόστηκε στο παρελθόν και δυστυχώς το ζήτημα δεν αφορά την εφαρμογή του αλλά υπάρχει και ζήτημα πως αξιοποιείς το πράσινο τέλος.

“Ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιήθηκε μέχρι σήμερα δεν ήταν ο ενδεδειγμένος, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα και καλούμε την Κυβέρνηση, ίσως να εγγράψουμε και ερώτημα στη Βουλή, να μας εξηγήσει πως αξιοποιήθηκε το πράσινο τέλος μέχρι σήμερα, που πήγαν τα λεφτά, που έχουν διοχετευθεί, και τα λεφτά που θα εισπράττει που σκοπεύει να τα διοχετεύσει”, ανέφερε.

Ο `Ακης `Ελληνας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με το ειδικό ταμείο και την βιωσιμότητά του το οποίο και πρέπει να διαχειριστεί η Κυβέρνηση.

“Δεν μπορεί μετά από 4-5 χρόνια που έγιναν αυτές οι επενδύσεις από τράπεζες οι οποίες είναι του Eurogroup, τράπεζες οι οποίες έχουν δώσει λεφτά στη Δημοκρατία, να ερχόμαστε να τους λέμε ότι πρέπει να αποκόψουμε από τα συμβόλαια για να στηρίξουμε το ταμείο, το ταμείο διέπεται από κανονισμούς και αυτοί που το διαχειρίζονται είναι υπόχρεοι να το συντηρούν και να το κρατούν βιώσιμο, το ταμείο των ρύπων και τα δικαιώματα απορρέουν από δικές μας ενέργειες που παράγουμε πράσινη ενέργεια, άρα αυτά τα ταμεία, αυτά τα χρήματα πρέπει να μπουν στο ειδικό ταμείο επιδοτήσεων και όχι να σπαταλώνται δεξιά και αριστερά”, δήλωσε.

Πηγή: KYΠΕ