Η EBRD με 5,4% στο κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας

{loadposition ba_textlink}

Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να υπογραφεί την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, προβλέπει την παραχώρηση 10,7 εκατομμυρίων νέων συνήθων μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας έναντι του συνολικού ποσού των €20 εκατομμυρίων.

Σε σημερινή ανακοίνωση η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει ότι “η συμμετοχή της EBRD ενισχύει ακόμη περισσότερο την κεφαλαιακή επάρκεια της Ελληνικής Τράπεζας. Το επιπλέον κεφάλαιο που θα αντληθεί θα ενδυναμώσει κατά 50 μονάδες βάσης το Δείκτη Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) της Τράπεζας, διαμορφώνοντας τον στο 14%”.

“Αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για σημαντική στρατηγική ευκαιρία, το ΔΣ και η ανώτατη διεύθυνση της Τράπεζας, ενέκριναν τη σύναψη συμφωνίας με την EBRD, ανοίγοντας ορίζοντες συνεργασίας με ένα διεθνή αναγνωρισμένο θεσμικό επενδυτή, ο οποίος προσδίδει κύρος και ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στην Ελληνική Τράπεζα, αλλά και σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρεται επίσης ότι “το ΔΣ της Τράπεζας προσβλέπει στην επέκταση της συνεργασίας με την EBRD και σε άλλους τομείς με αμοιβαίο όφελος, μέσω των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο και προτίθεται να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια σε διάφορους τομείς της οικονομίας”.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η συμμετοχή της EBRD στην Ελληνική Τράπεζα είναι αποτέλεσμα της εξουσιοδότησης που έδωσαν στο Διοικητικό Συμβούλιο –στις 27 Φεβρουαρίου 2015 κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση- οι μέτοχοι για αξιοποίηση οποιασδήποτε στρατηγικής φύσεως σημαντική ευκαιρία δυνατόν να παρουσιαζόταν.

Τέλος, η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει πως “οι μέτοχοι είχαν εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο όπως προχωρήσει κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια σε αύξηση κεφαλαίου μέχρι €35 εκ. με σκοπό την υλοποίηση των αναπτυξιακών της σχεδιασμών”.

Πηγή: KYΠΕ