Στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2016

{loadposition ba_textlink}

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση των τροπολογιών που κατέθεσε η Κυβέρνηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2016, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για 27 τροπολογίες που διαμορφώνουν κάποιες πτυχές του Προϋπολογισμού οι οποίες θα αφομοιωθούν στο κείμενο της Ολομέλειας.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα ότι όλες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν τόσο επί των τροπολογιών όσο και επί του κειμένου ολόκληρου του Προϋπολογισμού κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά τη συνεδρία σήμερα, συνέχισε, αντηλλάγησαν προκαταρκτικές απόψεις για τις τροπολογίες των κομμάτων που ενδέχεται να κατατεθούν, ώστε σε τροπολογίες που υπάρχει σύμφωνος γνώμη της πλειοψηφίας των κομμάτων αυτές να κατατεθούν από κοινού με το κάθε κόμμα να επιφυλάσσει το δικαίωμα να καταθέσει δικές του τροπολογίες.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι οι τελευταίες τροπολογίες της Κυβέρνησης (κατατέθηκαν σήμερα), περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εισήγηση για μεταφορά του Τμήματος Αναδασμού από το Υπουργείο Γεωργίας στο Υπουργείο Εσωτερικών, μια πρόσθετη θέση γενετιστή στον Προϋπολογισμό της ΔΕΑ και κάποιες αλλαγές τεχνικής φύσεως που αφορούν τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας.

Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι τα κόμματα θα υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους επί του Κρατικού Προϋπολογισμού που θα προστεθούν ως ειδικό παράρτημα στο κείμενο της έκθεσης της Επιτροπής Οικονομικών.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι για τις τροπολογίες του ΔΗΚΟ θα αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής εξετάστηκαν τόσο οι τροπολογίες της Κυβέρνησης όσο και οι τροπολογίες των κομμάτων όπως κατατέθηκαν πέρσι.

Πρόσθεσε ότι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κατέθεσε και φέτος τις βασικές του τροπολογίες, οι οποίες ξεχωρίζουν επειδή διαλαμβάνουν τον περιορισμό των προκλητικών επιδομάτων που έχουν αξιωματούχοι της χώρας σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ισχνών αγελάδων.

Με τροπολογία οι Οικολόγοι ζητούν την περικοπή των επιδομάτων ή μέρους αυτών που αφορούν προσωπικά τηλεφωνήματα, οδηγούς, γραμματείς και άλλα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα επιδόματα αυτά πρέπει να κοπούν ή να περιοριστούν.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων διευκρίνισε ότι η τροπολογία αυτή των Οικολόγων αφορά και τα επιδόματα που λαμβάνουν οι ίδιοι οι Βουλευτές, γι` αυτό, όπως είπε υπήρξαν αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Ο κ. Περδίκης κάλεσε τα κόμματα να στηρίξουν τις τροπολογίες αυτές.
Τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών σημειώνουν την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλουν, όπως τονίζουν, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αποδοτικότητας της κυπριακής οικονομίας και επισημαίνουν την ανάγκη καταρτισμού ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου εκ μέρους της Κυβέρνησης.

Τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών διαπιστώνουν πως εντός του 2016 θα καταστεί δυνατή η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο.
Σημειώνουν πως η κυπριακή οικονομία έχει αρχίσει εντός του 2015 να παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης διάρκειας τεσσάρων ετών.

Υποδεικνύουν πως η περαιτέρω σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος σε συνδυασμό με την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση κεφαλαίων, η επανάκτηση της πρόσβασης της Κύπρου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς και οι πρόσφατες θετικές αξιολογήσεις του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, αποτελούν θετικές εξελίξεις για την κυπριακή οικονομία.

Σύμφωνα με την έκθεση, πέραν των διάφορων εξωγενών παραγόντων, η κυπριακή οικονομία για το 2016 καλείται να αντιμετωπίσει επίσης σημαντικά εσωτερικά προβλήματα και προκλήσεις όπως τα ψηλά επίπεδα ανεργίας, ο κίνδυνος φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού και ο μεγάλος αριθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων και η προώθηση και εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Επιπρόσθετα, καταγράφεται το πρόβλημα με τα ψηλά επίπεδα των οφειλών του κράτους για αποζημιώσεις όσον αφορά απαλλοτριώσεις γης, οι κρατικές εγγυήσεις και το ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων για εκκρεμούσες ενώπιον δικαστηρίων υποθέσεις εναντίον της κυπριακής Δημοκρατίας, που ενδεχομένως να έχουν επίπτωση στα δημοσιονομικά μεγέθη.

Ορισμένα μέλη της Επιτροπής επισήμαναν ότι η ενδεχόμενη μείωση των φορολογικών εσόδων λόγω της προώθησης του νέου φορολογικού καθεστώτος από την ΕΕ, η ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο μεσοπρόθεσμα, καθώς και η πιθανή αύξηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές θα επηρεάσουν αρνητικά την κυπριακή οικονομία.

Υποστηρίζουν πως παρατηρείται για ακόμα μία φορά η απόκλιση μεταξύ των προβλέψεων του μακροοικονομικού σεναρίου και των προβλέψεων του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα μέλη της Επιτροπής εκτιμούν πως το δημόσιο χρέος έχει καταστεί βιώσιμο.

Παρά ταύτα, επισημαίνεται η ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για περαιτέρω μείωση του έτσι που να περιοριστεί σε ποσοστό κάτω του 100% του ΑΕΠ.

Για την ανεργία, μέλη της Επιτροπής αναφέρεουν πως η πτωτική πορεία αναμένεται να είναι οριακή, προσθέτοντας πως δεν χωρεί εφησυχασμός.

Τα μέλη της Επιτροπής εκφράζουν ανησυχία για τις παρατηρούμενες αποπληθωριστικές τάσεις, καθότι επηρεάζονται τα δημοσιονομικά στοιχεία και η οικονομία γενικότερα.

Σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής, ο αποπληθωρισμός επηρεάζει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ.

Περαιτέρω, σημειώνουν ότι ο αποπληθωρισμός ενδεχομένως να αποτελεί και το λόγο απόκλισης μεταξύ των εκτιμήσεων του Υπουργείου Οικονομικών και των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο μακροοικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής.

Πηγή: KYΠΕ