Στις 23 Ιανουαρίου η επίσκεψη ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Τουρκία

{loadposition ba_textlink}

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο ίδιος ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριακού, μιλώντας σε εκδήλωση για το κόψιμο της βασιλόπιτας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, σημειώνοντας ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας “έτσι ώστε να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα”.

Ο κ. Κυπριανού ευχήθηκε το 2016 να είναι μια καλή χρονιά. “Περάσαμε μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό πρώτα και κύρια, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι και για το ίδιο το κόμμα ήταν μια δύσκολη χρονιά το 2015”, είπε.

Με την έλευση της νέας χρονιάς, συνέχισε, “θα πρέπει να στείλουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα στον κυπριακό λαό. Ένα μήνυμα ότι θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να καταφέρουμε -αν υπάρξει η απαραίτητη ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά- επιτέλους να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την πατρίδα μας, που είναι κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμένιων, Λατίνων και Μαρωνιτών”.

“Έχουμε αποδείξει έμπρακτα ως ΑΚΕΛ ότι είμαστε κόμμα πατριωτικό και υπεύθυνο. Ανεξάρτητα από το πώς λειτούργησαν έναντι της διακυβέρνησης Χριστόφια και ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ και άλλα πολιτικά κόμματα, εμείς αποδείξαμε ότι θέτουμε πάνω απ΄ όλα το συμφέρον του τόπου, του λαού και όχι τις όποιες μικροκομματικές σκοπιμότητες”, πρόσθεσε.

“Στηρίξαμε”, συνέχισε, “τη διαδικασία όταν διαπιστώσαμε ότι κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση και προσπαθούμε να συμβάλουμε έτσι ώστε -αν είναι δυνατόν – να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επίτευξης συμφωνίας”, σημειώνοντας ότι “δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος. Θα αντιμετωπίσουμε σ` αυτή τη διαδικασία πολλές δυσκολίες και πολλά προβλήματα και λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας -για την οποία δεν έχουμε απτά δείγματα μέχρι σήμερα ότι έχει διαφοροποιηθεί -αλλά και λόγω θέσεων που διατυπώνονται από την τ/κ ηγεσία. Θέσεις οι οποίες είναι έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο και σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη δική μας τη πλευρά”.

“Παρόλα αυτά βέβαια ο δρόμος είναι ένας: Ο δρόμος των σκληρών διαπραγματεύσεων με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία για να προσπαθήσουμε να πείσουμε για την ορθότητα των δικών μας θέσεων”, ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης ότι χθες οριστικοποιήθηκε και η συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στην Τουρκία. “Θα γίνει στις 23 του Γενάρη και ήδη έχω συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συναντηθούμε έτσι ώστε για να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα”.

“Για μας μια σωστή λύση στον Κυπριακό είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας για το μέλλον, την προοπτική της Κύπρου και του κυπριακού λαού και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις προς αυτή τη κατεύθυνση. Μακρυά από τις όποιες μικροκομματικές σκοπιμότητες και πάντοτε στοχεύοντας στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Κύπρου και του κυπριακού λαού”, είπε και πρόσθεσε ότι “στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κυπριακού λαού στοχεύουμε και με τις πολιτικές που ακολουθούμε στα ζητήματα της οικονομίας”.

“Ό,τι και να λέγεται από τους Κυβερνώντες και από τους Ευρωπαίους υποστηριχτές τους, η πραγματικότητα δυστυχώς είναι στυγνή για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό. Είμαστε αυτή τη στιγμή η πιο άνιση κοινωνία στην ΕΕ και έχουμε το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της ανισότητας στην κυπριακή κοινωνία”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι “τα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία η Κυβέρνηση Αναστασιάδη -ΔΗΣΥ, το 10% των ευπορότερων Κυπρίων είδε τα εισοδήματα του να αυξάνονται κατά 3,4%, ενώ το υπόλοιπο 90% των φτωχότερων είδε τα εισοδήματα του να μειώνονται κατά μέσο όρο 8%. Σε πολλές περιπτώσεις οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν πάνω από το 30% με αποτέλεσμα 27,5% ή 240 περίπου χιλιάδες συμπατριώτες μας να ζουν στο όριο της φτώχειας και αυτό λέει πάρα πολλά για το ποια είναι η πραγματική κατάσταση στην κυπριακή κοινωνία”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι “επιχειρείται πλήρης απορρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις. Δικαιώματα και κατακτήσεις που κερδήθηκαν με δεκαετίες αγώνων αυτή τη στιγμή είτε έχουν αφαιρεθεί είτε στοχεύεται να αφαιρεθούν από τους εργαζόμενους. Προωθούνται εκποιήσεις. Λόγω των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα και των γενικότερων εξελίξεων στην οικονομία, μια μεγάλη μερίδα των πολιτών που στο παρελθόν μπορούσε να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της έναντι των τραπεζών, αυτή τη στιγμή έχει αδυναμία και οι τράπεζες που φέρουν ακεραία την ευθύνη για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, αντί να δουν πώς θα βοηθήσουν αυτό τον κόσμο να μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του, επιχειρούν να του πάρουν και τις περιουσίες του”.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, “ προωθείται και ο δημόσιος πλούτος για να ξεπουληθεί. Σημαντικοί τομείς όπως είναι ο τομέας της υγείας, της παιδείας αντί να ενισχυθούν για να στηριχθεί η κυπριακή κοινωνία μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αντιθέτως αποδυναμώνονται περισσότερο προωθώντας τον ιδιωτικό τομέα σε βάρος του δημόσιου”, κάνοντας παράλληλα λόγο “για αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού”.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι “είναι πάρα πολύς ο κόσμος που στρέφεται προς το ΑΚΕΛ, επενδύοντας ελπίδες ότι θα σταθεί στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης όλων αυτών των προβλημάτων. Ήδη φαίνεται και από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης αλλά να πω ότι το ζούμε καθημερινά από τις επαφές που έχουμε με τον κόσμο. Επενδύουν σε μας και για τη λύση του Κυπριακού αλλά και για την αντιμετώπιση αυτής της επίθεσης που δέχονται σε ό,τι αφορά τα ζητήματα τα κοινωνικοοικονομικά”.

Αναφερόμενος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “έχουμε τον ερχόμενο Μάιο μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση. Έχει μεγάλη σημασία ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα παρόλο που την ίδια -ίσως και μεγαλύτερη – σημασία έχει και ο αγώνας που θα πρέπει να αναπτύξουμε μέσα στον κόσμο με τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις που θα αναλάβουμε”.

Το ΑΚΕΛ, είπε, “πρέπει να έχει ισχυρά ψηφοδέλτια στα οποία να υπάρχουν άνθρωποι που αν και εφόσον εκλεγούν να προσφέρουν στον κυπριακό λαό και όχι να αποκομίσουν οφέλη από το δημόσιο αξίωμα”.

Πηγή: KYΠΕ