Ι. Νικολάου: Εμπορικό δικαστήριο θα αποκτήσει η Κύπρος

Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, ο κ. Νικολάου ανέφερε πως εντός του 2017 θα αρχίσει η διεξαγωγή μελέτης για το ζήτημα, σημειώνοντας ότι η ύπαρξη εμπορικού δικαστηρίου θα είναι επωφελής για τον τόπο, καθώς η Κύπρος είναι μια χώρα παροχής υπηρεσιών.

“Στα πλαίσια των τακτικών συναντήσεων με τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την αξιολόγηση, τον προγραμματισμό και την προετοιμασία για τους επόμενους μήνες, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε κάποιες από τις προτεραιότητες που έχουμε τάξει, όπως είναι τα έργα που περιλαμβάνονται στην έκθεση, η οποία έχει ετοιμαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο. Αναφέρομαι στη σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου, στο κατά πόσον αυτό θα πρέπει να είναι αυτόνομο δικαστήριο, εάν θα πρέπει να λειτουργεί έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο και στη βάση διαδικαστικών κανονισμών που θα διακρίνονται από αυτούς οι οποίοι εφαρμόζονται στο Επαρχιακό”, ανέφερε.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι στη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε κατάληξη στο ότι πρέπει να υπάρξει ένα αυτόνομο Εμπορικό Δικαστήριο, το οποίο να διασφαλίζει την ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης και να συνδράμει, μέσα από τη σωστή λειτουργία του, στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

“Η Κύπρος είναι ένα κράτος παροχής υπηρεσιών και επιβάλλεται να έχει τέτοιου είδους δικαστήρια, τα οποία θα μπορούν με ταχείς ρυθμούς να δώσουν λύσεις σε υποθέσεις οι οποίες σχετίζονται με τον εμπορικό τομέα, στον οποίο δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση. Η λειτουργία ενός τέτοιου δικαστηρίου ήταν και μια από τις εισηγήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία είχαν επικροτήσει οι Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά τη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, σήμερα δόθηκε το πράσινο φως από πλευράς του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως δύο δικαστές, κατόπιν συνεννόησης μαζί του, αξιολογήσουν κάποιες άλλες επιμέρους θέσεις, με στόχο να ετοιμαστεί η προκήρυξη διαγωνισμού ώστε να βρεθεί εμπειρογνώμονας – μελετητής που θα ετοιμάσει τη σχετική νομοθεσία και τους διαδικαστικούς κανονισμούς. Στόχος είναι, να ολοκληρωθεί το έργο του μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

“Μπορούμε να πούμε ότι από το 2017 θα έχουμε προς συζήτηση μια μελέτη που θα αφορά τη λειτουργία ξεχωριστού Εμπορικού Δικαστηρίου”, είπε ο Υπουργός.

Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε ότι συζητήθηκε το κτηριολογικό πρόγραμμα της δικαστικής εξουσίας, αναφερόμενος στην ανέγερση της επιπρόσθετης πτέρυγας στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, στην ανακαίνιση του Οικογενειακού Δικαστηρίου και Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών – δηλαδή του πρώην κτηρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου – καθώς και στην ανέγερση του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου.

Σε σχέση με τον προγραμματισμό για την ανέγερση του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο που αναμένεται να κοστίσει 30 εκατ. ευρώ περίπου, για το οποίο πρόκειται να προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός το 2017 με στόχο μέχρι το τέλος του έτους αυτού να επιλεγεί ο βραβευθείς προσφοροδότης και να προχωρήσουμε στον προγραμματισμό υλοποίησης του έργου από το 2018.

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην προώθηση του προγράμματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και ενημέρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο ότι το Συμβούλιο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αποφάσισε, σήμερα, την υιοθέτηση της εισήγησης που υποβλήθηκε από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την προκήρυξη διαγωνισμού εξεύρεση εξωτερικού στρατηγικού συνεργάτη, ο οποίος θα ετοιμάσει το σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.

Ο συνεργάτης αναμένεται να προσφέρει το σύστημα για την περίοδο έξι ετών και το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να το αποκτήσει έναντι ενός μικρού ποσού – περίπου ύψους μισού εκατομμυρίου – σε χρόνο κατά τον οποίο το σύστημα θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και αναβαθμισμένο ηλεκτρονικά, επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η απονομή της δικαιοσύνης στον τόπο μας τίθεται σε τροχιά επίλυσης, αφού σε συνδυασμό και με την εφαρμογή του συστήματος αυτοματοποίησης γραφείου θα μπορούμε να πούμε ότι τα δικαστήριά μας εκσυγχρονίζονται και τίθενται σε λειτουργία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Θανατική ποινή
————–
Για το θέμα της κατάργησης της θανατικής ποινής, με αφορμή και δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι επικοινώνησε σήμερα μαζί του ο κ. Συλλούρης και του υπέβαλε αυτή την εισήγηση.

“Μου είπε ότι θα ετοιμάσουν πρόταση νόμου οι υπηρεσίες της Βουλής για την οποία θα ήθελαν να ανταλλάξουμε απόψεις, ούτως ώστε να τεθεί ενώπιον της επιτροπής Νομικών την ερχόμενη Τετάρτη, μιλάμε για μια πρόταση η οποία θα καταργεί την πρόνοια που υπάρχει στο σύνταγμά μας για τη θανατική ποινή”, ανέφερε.

Ο Υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για μια σωστή ενέργεια από μέρους της Βουλής γιατί πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο βρίσκεται στις κόκκινες γραμμές και τις ψηλές προτεραιότητες της ΕΕ.

Σε άλλη ερώτηση σε σχέση με κάποιες δηλώσεις στις οποίες προέβη η μητέρα του δολοφονηθέντος στην Αγία Νάπα Φάνου Καλοψιδιώτη, ο Υπουργός είπε ότι δεν νομίζει πως χρειάζεται να σχολιάσει οτιδήποτε για θέματα τα οποία έχουν να κάνουν και με τις διαδικασίες στα δικαστήρια αλλά και ειδικότερα με αυτό το θέμα, “όπου αντιλαμβάνομαι ότι αυτού του είδους οι αντιδράσεις δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της Αστυνομίας”.

Ερωτηθείς εξάλλου αν είχε οποιαδήποτε επικοινωνία με τους ποινικούς ανακριτές για το θέμα της διαφθοράς στην Αστυνομία ο κ. Νικολάου απάντησε αρνητικά, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ποινικοί ανακριτές προχωρούν στη δική τους εργασία, και δεν νομίζει να υπάρχει λόγος και ούτε χρειάζεται να υπάρξει οποιαδήποτε παρέμβαση.

“Γιατί θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να ζητείται οποιαδήποτε ενημέρωση για την πορεία των ερευνών όταν έχουν συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο εντός του οποίου πρέπει να ενεργήσουν, υπάρχουν όροι εντολής, υπάρχει ο Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος προχώρησε σε αυτό το διορισμό και νομίζω μόνο ο Γενικός Εισαγγελέας αν χρειαστεί οτιδήποτε να τους πει, θα τους πει”, ανέφερε ο Υπουργός.

ΚΥΠΕ