Ανακοίνωση τύπου – Η ΕΔΟΝ για τις εκλογές στις ΗΠΑ

 

Σε όλη την προηγούμενη περίοδο, τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι έριξαν στην προεκλογική τους εκστρατεία πακτωλούς χρημάτων, επιστράτευσαν δεκάδες αστέρες του Χόλιγουντ και της «σόου μπιζ», περιορίζοντας τα προεκλογικά τους επιχειρήματα στη σφαίρα του κουτσομπολιού και της εικόνας των δύο βασικών υποψηφίων (Χίλαρι Κλίντον – Δημοκρατικοί, Ντόναλτ Τράμπ – Ρεπουμπλικάνοι).

Οι δημοκρατικές επιλογές του αμερικάνικου λαού, όπως και του κάθε λαού, είναι σεβαστές. Παρόλα αυτά, διαφαίνεται ξεκάθαρα πως η οποιαδήποτε έκβαση στο αποτέλεσμα των εκλογών, υπό τις παρούσες συνθήκες στη χώρα, δεν μπορεί να αναιρέσει το γεγονός πως η διαπάλη ανάμεσα στα δύο κόμματα, έχει στο επίκεντρο της τη διατήρηση και αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και όχι το ξεπέρασμα των οικονομικών – κοινωνικών προβλημάτων των εργαζομένων και της νεολαίας.

Από την άλλη, οι λαοί του κόσμου δεν μπορούν να προσδοκούν σε κάτι καλύτερο από την εκλογή του Προέδρου των ΗΠΑ. Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ανεξαρτήτως ηγέτη, παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη. Από τη Λατινική Αμερική μέχρι και τη Μέση Ανατολή, το βασικό κριτήριο παραμένει η διατήρηση και ενίσχυση των γεωστρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ και των μονοπωλιακών ομίλων, μέσα από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και παρεμβάσεις. Γι αυτό το λόγο, θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος για την κυπριακή κυβέρνηση να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, διεκδικώντας τη διασφάλιση των συμφερόντων του λαού μας μέσα από την υπεράσπιση αρχών για λύση του Κυπριακού, κρατώντας κανάλι επικοινωνίας με όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ως ΕΔΟΝ, πιστεύουμε στη δύναμη των λαών και αυτή την προοπτική προτάσσουμε. Οι λαοί μπορούν και πρέπει να κατανοήσουν τη δύναμη που έχουν και να παλέψουν μαζικά και οργανωμένα για τα δικά τους συμφέροντα.

Γραφείο Διεθνών Σχέσεων

Κ.Σ. ΕΔΟΝ

09/11/2016