ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΤΟ ΚΣ ΕΔΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

 

Το Κ.Σ. της ΕΔΟΝ με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Φοιτητών και της επετείου της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου, τιμά τους επίμονους και επίπονους αγώνες της σπουδάζουσας νεολαίας. Αγώνες ενάντια στο φασιστικό καθεστώς της Χούντας και των ξένων καθοδηγητών της στην Ελλάδα, οι οποίοι αποτελούσαν τους εκπροσώπους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟϊκού ιμπεριαλισμού στη χώρα.

Το Νοέμβριο του 1973 η μαχητική σπουδάζουσα νεολαία ξεσηκώνεται και διεκδικεί απεξάρτηση από τους ιμπεριαλιστές, δημοκρατία και πιο ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Τα αιτήματα αυτά των φοιτητών και ολόκληρου του ελληνικού λαού γίνονται βροντερές φωνές που κραυγάζουν ζητώντας «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Εθνική Ανεξαρτησία», «Λαϊκή Κυριαρχία – Δημοκρατία», «Έξω το ΝΑΤΟ», «Έξω αι ΗΠΑ».

Η λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη του ’73 αποτέλεσε την αρχή του τέλους της μαύρης επταετίας που ήλθε με την κατάρρευση της Χούντας. Δυστυχώς, όμως, πριν την κατάρρευση της κατάφερε να ολοκληρώσει τα καταστροφικά και προδοτικά σχέδια του ΝΑΤΟ υλοποιώντας το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας που οδήγησε στο ξεπούλημα της Κύπρου στον ΑΤΤΙΛΑ. Η Κύπρος ζει ακόμα τα αποτελέσματα των επαίσχυντων πράξεων της Χούντας και του πειθήνιου της οργάνου, της φασιστικής προδοτικής ΕΟΚΑ Β’.

43 χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου τα μηνύματα παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα όσο ποτέ. Σήμερα η νέα γενιά αγωνίζεται ενάντια στις πολιτικές των κυβερνώντων που επιδιώκουν το ξεπούλημα της δημόσιας παιδείας. Αγωνίζεται ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ κουτσουρεύοντας δικαιώματα της νεολαίας και των εργαζομένων.

Το Κ.Σ. της ΕΔΟΝ καλεί τον κάθε νέο και νέα σε οργανωμένη αντίσταση ενάντια στον ιμπεριαλισμό και σε κάθε μορφή φασισμού. Να σμίξουμε τις φωνές μας για μια λύση που πραγματικά θα επανενώνει το λαό μας. Λύση διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Καλούμε την κυπριακή νεολαία να δώσει μαζικά το παρών της στις αυριανές εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής του Πολυτεχνείου του Οργανωμένου Μαθητικού και Φοιτητικού Κινήματος (ΠΣΕΜ – ΠΟΦΕΝ) σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Γραφείο Τύπου

Κ.Σ. ΕΔΟΝ