Όταν ένας κανονισμός προέχει της αιμορραγίας ενός ανήλικου

Στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει διότι τυγχάνει να γνωρίζω την γυναίκα η οποία αναγκάστηκε να μου στείλει μήνυμα τέτοια ώρα. Πρόκειται για μια λογικότατη μητέρα ενός ανήλικου παιδιού. Ατύχησε, απλώς, να βιώσει μιαν απαράδεκτη κατάσταση σε τμήμα Πρώτων Βοηθειών κρατικού νοσοκομείου. Αγανάκτησε τόσο πολύ, που δεν περίμενε καν το επόμενο πρωί. Όχι επειδή θα άλλαζε κάτι, αλλά επειδή, απλώς, το είδε σαν διέξοδο για να μην κάνει έκρηξη.

Ο ανήλικος γιος της είχε ένα ατύχημα. Έσκισε το χέρι του στο γυαλί ενός παραθύρου που έσπασε από μια απροσεξία. Είχε αιμορραγία και το ενδεχόμενο να είχε κομματάκια γυαλιού μέσα στο χέρι του ήταν ανησυχητικό. Η μητέρα πανικοβλημένη πήρε τον μικρό αμέσως σε τμήμα Πρώτων Βοηθειών. Στην είσοδο την σταμάτησαν και της είπαν ότι πρέπει να περιμένει να κάνει εγγραφή. Τα αίματα, βεβαίως, έτρεχαν από το χέρι του παιδιού. Η σαστισμένη μητέρα προσπάθησε να εξηγήσει την σοβαρότητα του ατυχήματος (λες και χρειαζόταν, αφού φαινόταν η αιμορραγία στο χέρι του παιδιού, που ήταν τυλιγμένο σε χαρτιά). Η υπεύθυνη επί της υποδοχής, ωστόσο, με εκνευριστική –σύμφωνα με την καταγγελία- απάθεια, ήταν ανένδοτη. Πρώτα πρέπει να γίνει εγγραφή! Εκείνο το χρονικό σημείο, προηγείτο στην εγγραφή μια γυναίκα η οποία αντιμετώπιζε πρόβλημα γαστρεντερίτιδας, αλλά φαινόταν να αντέχει το πρόβλημα της. Μάταια η συγκεκριμένη μητέρα προσπαθούσε να εξηγήσει στην υπεύθυνη ότι το παιδί είχε ώρα που αιμορραγούσε. Εκείνη παρέμεινε σταθερή στο γράμμα των κανονισμών, που κάποιοι σε κάποιο γραφείο είχαν γράψει και είχαν δώσει στα τμήματα Πρώτων Βοηθειών. Τα αίματα από το χέρι του παιδιού συνέχιζαν να τρέχουν… Η μητέρα μάζεψε όση υπομονή της είχε απομείνει και παρακάλεσε την υπεύθυνη να βάλουν το παιδί μέσα για να αντιμετωπιστεί η αιμορραγία και να έρθει πίσω να συμπληρώσει τα στοιχεία. Στάθηκε αδύνατο να πείσει ότι το χέρι ενός ανήλικου παιδιού που χάνει αίμα από βαθύ κόψιμο είχε προτεραιότητα σε σχέση με έναν άψυχο κανονισμό.

Η υπομονή της μητέρας είχε εξαντληθεί. Άρχισε να ωρύεται. Τελικά, το παιδί εξετάστηκε. Επέστρεψε μετά από δύο ώρες σπίτι του με ραφές και παυσίπονα. Η στήλη ομολογεί ότι δεν ήταν παρούσα στο περιστατικό. Ωστόσο, από τη μια έτυχε να παρακολουθήσει ανάλογη γραφειοκρατική μεταχείριση ασθενών σε τμήμα Πρώτων Βοηθειών και από την άλλη, γνωρίζοντας τη μητέρα την πιστώνει με σοβαρότητα. Είναι δεδομένος ο σεβασμός προς τα άτομα που υπηρετούν στα τμήματα Πρώτων Βοηθειών. Οι άνθρωποι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σωρό περιστατικά. Κάποια άκρως δύσκολα. Σε κάποια αγωνίζονται να σώσουν μια ζωή. Ωστόσο, όπως σε όλους τους τομείς, υπάρχουν ενίοτε και οι αρνητικές περιπτώσεις. Όπως αυτήν στην οποία έτυχε να πέσει η συγκεκριμένη μητέρα. Μερικές περιπτώσεις ατόμων με μόνο δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία είναι αρκετές για να σκοτώσουν τις προσπάθειες των υπολοίπων. Το σοβαρότερο είναι ότι η έλλειψη επαρκούς αντιληπτικότητας για να ξεχωρίσει κάποιος τα κατεπείγοντα περιστατικά από τα λιγότερο επείγοντα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα. Ο εκνευρισμός μιας μητέρας είναι ασήμαντη μπροστά στο ενδεχόμενο ένας ασθενής –και δη παιδί- να αντιμετωπίσει και σοβαρότερο πρόβλημα από το ατύχημα το οποίο τον οδήγησε στο τμήμα Πρώτων Βοηθειών. Στην προκειμένη περίπτωση, η εν λόγω «σκληρή» υπεύθυνη, που αδυνατούσε να ξεκολλήσει από το γράμμα ενός κανονισμού, αγνοούσε ότι το συγκεκριμένο παιδί αντιμετωπίζει και πρόβλημα με την καρδία του και επομένως, μια αιμορραγία μπορεί να του προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα.

Στο υπουργείο Υγείας καλό είναι πέρα από τις εγκυκλίους για τήρηση κάποιων κανονισμών που έχουν να κάνουν με την τάξη στα τμήματα, να αποστείλουν και μια εγκύκλιο, ώστε οι τμηματάρχες να επιλέγουν άτομα στην υποδοχή, που να διαθέτουν κοινή λογική και επαρκή αντιληπτικότητα. Διότι η απουσία αυτών των δύο, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αταξία και σοβαρότερο πρόβλημα από την τάξη στη σειρά εξέτασης των ασθενών.

Πηγή: philenews
Γ. Καλλινίκου