Να λογοδοτήσει ο Γιάννης Τσαγγάρης, Έφορος Φορολογίας

Του Χαράλαμπου Αγγελιδάκη

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος του Πολίτη συνεχίζει να απολαμβάνει προνομιακή μεταχείριση από το Τμήμα Φορολογίας παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων

Τη στιγμή που χιλιάδες συμπολίτες μας οδηγούνται στη φυλακή για αμελητέα ποσά, κάποιοι έχοντες και κατέχοντες που οφείλουν εκατομμύρια στο κράτος, τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης από τους αρμοδίους και στη συγκεκριμένη περίπτωση από τον Έφορο Φορολογίας Γιάννη Τσαγγάρη.

Να δείτε κατάματα τη μάνα της οποίας ο σύζυγος κατάληξε φυλακή για μη πληρωμή 300 ευρώ στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων και να της εξηγήσετε τους λόγους κ. Τσαγγάρη.

Να δείτε την άλλη μάνα που φυλακίστηκε γιατί πλαστογράφησε επιταγή για να ταΐσει τα παιδιά της και να της εξηγήσετε κ. Τσαγγάρη, γιατί και πως καλύπτετε τους μεγαλοκαρχαρίες και αφήνετε τις «μαρίδες» στο Έλεος Του Θεού.

Πολλά τα αναπάντητα γιατί κ. Τσαγγάρη τα οποία καλείστε να απαντήσετε ευθαρσώς αντί να κρύβεστε επιμελώς πίσω από… συναντήσεις και συσκέψεις.

Η οργή του κόσμου είναι τεράστια και ο δικός σας ρόλος καταλυτικός. Τα λόγια αποκτούν αξία μόνο όταν μετατρέπονται σε πράξεις κ. Γιάννη Τσαγγάρη.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, εκδότης του Πολίτη, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Τμήμα Φορολογίας για να καταβάλει τα εκατομμύρια ευρώ που οφείλει σε φόρο εισοδήματος, εδώ και πάνω από 10 χρόνια, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «24», ο Κύπριος επιχειρηματίας συνεχίζει να απολαμβάνει την προστασία των αρμοδίων, που κατά τα άλλα κόπτονται για την αύξηση των κρατικών εσόδων.

«Μαύρες» καταθέσεις και σε βρετανικές τράπεζες

Σύμφωνα με έγκυρα διασταυρωμένες πληροφορίες της «24», ο φορολογικός φάκελος του Γιάννη Παπαδόπουλου, βρισκόταν μέχρι πρότινος στο γραφείο του πρώην Α’ λειτουργού του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων κ. Ρένου Ιωάννου. Ο κ. Ιωάννου υπηρετούσε μέχρι πρόσφατα στο Επαρχιακό Γραφείου Φόρου Εισοδήματος. Για προσωπικούς λόγους, επέλεξε να παραιτηθεί από το Τμήμα και να ιδιωτεύσει.
Ο κ. Ιωάννου προχωρώντας την έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση εντόπισε καταθέσεις μισού εκατομμυρίου στερλινών σε τράπεζες της Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίες δεν δικαιολογούνταν. Ως εκ τούτου εισηγήθηκε όπως ζητηθεί από τον Γιάννη Παπαδόπουλο κατάσταση περιουσιακών στοιχείων (capital statement), αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από τον Έφορο Φορολογίας κ. Γιάννη Τσαγγάρη. Μην ενοχλείτε τον κ. Παπαδόπουλο… Αυτά τα χρήματα έρχονται να προστεθούν στις καταθέσεις που είχαν εντοπιστεί στην Ολλανδία από τον κ. Παπαδόπουλο, ύψους 9,4 εκ. ευρώ, όπως είχε αποκαλύψει η «24» τον περασμένο Ιούλιο.

Ούτε ο κ. Τσαγγάρης…

Ο φάκελος από το γραφείο του κ. Ιωάννου, μετά από «δαιδαλώδεις» διαδρομές και υπό την πίεση των συνεχών αποκαλύψεων της «24», έφτασε στο γραφείο του κ. Τσαγγάρη, του Έφορου Φορολογίας, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα κλείσει την υπόθεση μέχρι το τέλος του 2016, αλλά δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση για να τελεσιδικήσει το ποσό που θα εισπράξει η Κυπριακή Δημοκρατία. Οι αρμόδιοι γνωρίζουν ότι εάν η υπόθεση «κλείσει» οριστικά και το κράτος συμβιβαστεί με τον Κύπριο μεγαλο-οφειλέτη, τότε θα αντιμετωπίσουν την οργή του κόσμου, που βλέπει περιπτώσεις οφειλετών να καταλήγουν στη φυλακή για μερικές χιλιάδες ευρώ, την ώρα που οι μεγαλοοφειλέτες με εξουσία «τα βρίσκουν» με το κράτος, χωρίς να υποστούν συνέπειες.

Γι’ αυτό το λόγο και οι προηγούμενοι Έφοροι, με πρώτο… διδάξαντα τον κ. Πούφο, κρατούσαν το θέμα ανοιχτό επ’ αόριστον, αποφεύγοντας να το κλείσουν οριστικά είτε με τον έναν τρόπο (ζητώντας άμεσα όλο το ποσό από τον κ. Παπαδόπουλο) είτε με τον άλλο (με μειωμένα ποσά και δόσεις). Μάλιστα, ο κ. Πούφος για να μην… «προδίδεται» φρόντισε να στέλνει στις αρχές κάθε χρόνου επιστολή προς τους λειτουργούς του Τμήματος Φορολογίας, με την οποία τους… υπενθύμιζε να τον ενημερώνουν για το που βρίσκεται η υπόθεση του κ. Παπαδόπουλου.

Ο κ. Παπαδόπουλος, θυμίζουμε, σύμφωνα με την έκθεση-πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας για την αγοραπωλησία της AMER, δεν απέδωσε στον Φόρο Εισοδήματος το ποσό που του αναλογεί από τα έσοδα της πώλησης της AMER το οποίο είναι πάνω από 7 εκ. ευρώ με τους τόκους και τις προσαυξήσεις, ενώ προσπαθήσαμε να «ευαισθητοποιήσουμε» τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος και τους πολιτικούς προϊστάμενους, καθώς το μέγεθος της φοροδιαφυγής από πλευράς του κ. Παπαδόπουλου ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα χάσει το κυπριακό κράτος.