Παλεύει για τη ζωή του ο Αιγύπτιος αεροπειρατής

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Συνεχίζεται στο Ανώτατο Δικαστήριο, με νομικίστικες τρικλοποδιές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο νομικός αγώνας, που είναι στην πραγματικότητα, αγώνας ζωής και θανάτου, του εκζητούμενου από τις Αιγυπτιακές Αρχές, Αιγύπτιου αεροπειρατή Σεϊφ ελ-Ντιν Μουσταφά Ιμάμ (Seif el-Din Moustafa Imam), να αποτρέψει την έκδοσή του στην Αίγυπτο, όπως αποφάσισε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, γιατί στο Κάϊρο, τον περιμένουν βασανιστήρια και πιθανή φυσική του εξόντωση, λόγω της αντικαθεστωτικής του δράσης. Εκ μέρους της Κατηγορούσας Αρχής, η Εισαγγελέας Ελένη Λοϊζίδου, έχει υποβάλει ένσταση στην προσαγωγή πρόσθετης μαρτυρίας που να αποδεικνύει το βάσιμο του φόβου του, ότι σε περίπτωση έκδοσής του στην Αίγυπτο, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, αυτός να υποστεί βασανιστήρια. Υποστηρίζει ότι ο εκζητούμενος, καταχράται τη δικαστική διαδικασία, έχοντας καταθέσει αίτηση Habeas Corpus (στις 11 Οκτωβρίου 2016) και έφεση. Αντίθετα, η υπεράσπιση του Μουσταφά Ιμάμ, θεωρεί ότι έπρεπε να καταθέσει αίτηση Habeas Corpus, επειδή η έφεση δεν έχει αυτόματη ανασταλτική ισχύ, για να μην εκδοθεί άμεσα, στην Αίγυπτο, ο πελάτης της.

Η υπεράσπιση ζητά απόρριψη ένστασης

Όπως πληροφορούμαστε, η δικηγόρος του αεροπειρατή, Νικολέτα Χαραλαμπίδου, νομική σύμβουλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ), που προσέφερε νομική βοήθεια και σε ό,τι αφορά την αίτηση του Μουσταφά Ιμάμ για πολιτικό άσυλο στην Κύπρο, ζητά από το Ανώτατο να απορρίψει τους λόγους ένστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εκπροσώπων της στην υπόθεση, δηλαδή του Γενικού Εισαγγελέα, του Υπουργού Δικαιοσύνης και της Διευθύντριας του Τμήματος Φυλακών και να επιτρέψει την προσαγωγή της αιτούμενης από την υπεράσπιση, μαρτυρίας, την οποία θεωρεί ουσιαστική και σχετική με την αίτηση Habeas Corpus, του αεροπειρατή.

Όπως είναι γνωστό, ο 59χρονος Αιγύπτιος, διέπραξε άοπλος, με τη χρήση ψεύτικων εκρηκτικών υλών, την αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών στις 29 Μαρτίου 2016 και το ανάγκασε να προσγειωθεί στη Λάρνακα, με στόχο -όπως δήλωσε – να κάνει γνωστή στην Ευρώπη και σε όλο τον ελεύθερο κόσμο, τη συστηματική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη χρήση βασανιστηρίων και τις δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων ή διαφωνούντων με το καθεστώς της Αιγύπτου. Από την πρώτη στιγμή, το καθεστώς της Αιγύπτου, με το οποίο η κυπριακή Κυβέρνηση έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα, σχέσεις στενής συνεργασίας ιδιαίτερα σε ζητήματα ενέργειας, ζήτησε την έκδοση του Μουσταφά Ιμάμ, που πέρασε στις αιγυπτιακές φυλακές ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, για πολιτικούς λόγους, σχετιζόμενους με προηγούμενη δράση του.

Η Κ. Αρχή αμφισβητεί το Ανώτατο;

Σημειώνουμε ότι η ένσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της Κατηγορούσας Αρχής, καταχωρήθηκε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, στις 16 Δεκεμβρίου 2016 και αφορούσε την αίτηση του κατηγορούμενου, για προσαγωγή της ιατρικής έκθεσης του Κύπριου γιατρού, ειδικού εμπειρογνώμονα για θύματα βασανιστηρίων, Δρος Ηλία Παπαδόπουλου. Με την έκθεση αυτή, επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί του αεροπειρατή ότι υπήρξε θύμα βασανιστηρίων στην Αίγυπτο και είναι πλέον προφανές, ότι οι εκπρόσωποι του κυπριακού κράτους, επιχειρούν με την επίκληση νομικών κωλυμάτων, να εμποδίσουν την παρουσίαση στο Δικαστήριο, μαρτυριών που ενισχύουν τη θέση του κατηγορούμενου, ότι πρέπει να δικαστεί στην Κύπρο και όχι στην Αίγυπτο, αφού αν εκδοθεί στην πατρίδα του, κινδυνεύει η ζωή του.

Η ένσταση εκ μέρους της Κατηγορούσας Αρχής, για προσκόμιση περισσότερων ενισχυτικών στοιχείων της υπεράσπισης, θεωρείται από νομικούς με τους οποίους μιλήσαμε, ως ουσιαστική αμφισβήτηση της δικαιοδοσίας του Ανώτατου Δικαστηρίου, να ελέγξει στην υπόθεση αυτή, τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως γίνονται αποδεκτές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιπρόσθετα αμφισβητείται από την Κατηγορούσα Αρχή, το δικαίωμα του κατηγορουμένου, να προσβάλει την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για έκδοσή του στην Αίγυπτο, με έφεση.

Τώρα…σκαρτάρουν και Κύπριο ειδικό

Να αναφέρουμε ότι η διαδικασία της αίτησης Habeas Corpus του Μουσταφά Ιμάμ, συνεχίστηκε στο Ανώτατο στις 22 Δεκεμβρίου 2016, όπου αναφέρθηκε και η ένσταση της Κατηγορούσας Αρχής, για προσαγωγή της ιατρικής έκθεσης του Δρος Ηλία Παπαδόπουλου, που εργάζεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο και συνεργάζεται ως έκτακτος γιατρός, με το δημόσιο. Ο Δρ Παπαδόπουλος, που τυγχάνει τα τελευταία δέκα χρόνια, διεθνώς αναγνωρισμένης, ειδικής εκπαίδευσης, εκτός Κύπρου, για ζητήματα βασανιστηρίων και είναι ουσιαστικά ο μοναδικός σήμερα, Κύπριος γιατρός με τα προσόντα αυτά, εξέτασε πρόσφατα τον κατηγορούμενο μέσα στις Κεντρικές Φυλακές, για σχεδόν 4 ώρες. Το πόρισμά του, όπως πληροφορούμαστε, είναι ότι τα ευρήματα στο σώμα του κατηγορούμενου, συνάδουν με τους ισχυρισμούς του και έτσι επιβεβαιώνεται ότι ο Αιγύπτιος αεροπειρατής, είναι όντως θύμα βασανιστηρίων. Αυτό κάνει απαραίτητη την προσαγωγή της έκθεσης του Δρος Παπαδόπουλου στο Ανώτατο, αφού ο αεροπειρατής καταγγέλλει από την πρώτη στιγμή, τα βασανιστήρια που υπέστη κατά καιρούς, στη διάρκεια των φυλακίσεών του στην Αίγυπτο. Να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες του Δρος Παπαδόπουλου, προσφέρθηκαν εθελοντικά και αφιλοκερδώς, αφού ο αεροπειρατής, δεν έχει πόρους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, εκκρεμούν κάποιες ιατρικές εξετάσεις του κατηγορούμενου, που δεν έγιναν ακόμα.

Οι διεθνείς ενισχυτικές μαρτυρίες

Πέρα από την ιατρική έκθεση του Δρος Ηλία Παπαδόπουλου, η υπεράσπιση του Μουσταφά Ιμάμ, επικαλείται ως μαρτυρία στο Ανώτατο και άλλα έγγραφα που αποδεικνύουν βάσιμο τον φόβο του αεροπειρατή, ότι θα υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, αν εκδοθεί στην Αίγυπτο και ότι πρέπει να δικαστεί στην Κύπρο, για το αδίκημα της αεροπειρατίας, που έτσι κι αλλιώς, δεν αρνείται ότι διέπραξε. Τέτοια έγγραφα, είναι όπως πληροφορούμαστε, επιστολή της οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία, που υπογράφει ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, σε σχέση με την έρευνα και τις ενέργειες της οργάνωσης, για την υπόθεση του Μουσταφά Ιμάμ και για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς Σίσι. Είναι γνωστό ότι η Διεθνής Αμνηστία, θεωρεί αναξιόπιστο το αιγυπτιακό καθεστώς, σε ό,τι αφορά τις δημόσιες τοποθετήσεις του, ότι δεν διαπράττει βασανιστήρια αντικαθεστωτικών κρατουμένων. Ενισχυτική μαρτυρία στους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου, ότι κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια, αν εκδοθεί στην πατρίδα του, αποτελεί και η έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη διεθνή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το 2015, όπως και δύο άλλες διεθνείς εκθέσεις – η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αίγυπτο, του 2015-2016 και η έκθεση της διεθνούς οργάνωσης Human Rights Watch για την Αίγυπτο, για το 2016.

Η ψυχρολουσία του Emile Howard Joffe

Να υπενθυμίσουμε ότι μια απίστευτη ψυχρολουσία περίμενε στην Κύπρο τον – διεθνώς αναγνωρισμένο για θέματα ασύλου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον αραβικό κόσμο – 76χρονο Βρετανό Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Cambridge Emile George Howard Joffe, που στις 18 Αυγούστου 2016, βρέθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για να ενισχύσει, με τη μαρτυρία του, το αίτημα της υπεράσπισης του Μουσταφά Ιμάμ, να μην εκδοθεί στην Αίγυπτο, γιατί κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα και η ίδια η ζωή του.

DSC 1111 2

Ο…σκαρταρισμένος από το κυπριακό νομικό σύστημα, διεθνώς αναγνωρισμένος για θέματα ασύλου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον αραβικό κόσμο, 76χρονος Βρετανός Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Cambridge, Emile George Howard Joffe, στο ξενοδοχείο στη Λευκωσία, όπου διέμεινε κατά τη σύντομη, καλοκαιρινή επίσκεψή του στην Κύπρο. Είχε προσκληθεί και καταθέσει στις 18 Αυγούστου 2016, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, για την υπόθεση του Αιγύπτιου αεροπειρατή, ως πραγματογνώμονας για την εσωτερική κατάσταση της Αιγύπτου.

Με ενδιάμεση απόφαση, που ανέγνωσε η Επαρχιακή Δικαστής Δώνα Κωνσταντίνου, το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης να αποδεχθεί ως ανεξάρτητο πραγματογνώμονα για την εσωτερική τάξη, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο τον Καθηγητή Joffe. Σε συνέντευξή του στον υπογράφοντα, την επομένη του…σκαρταρίσματός του από το κυπριακό δικαστήριο, ο ίδιος ο Emile Joffe, είχε εκφράσει τη μεγάλη του έκπληξη και τη δυσαρέσκειά του.

Η πολιτική δράση του Μουσταφά Ιμάμ

Στην έκθεσή του προς το κυπριακό Δικαστήριο, ο Καθηγητής Emile Joffe περιέγραψε, μεταξύ άλλων, την παρούσα κατάσταση στην Αίγυπτο και την πολιτική δράση του Αιγυπτίου αεροπειρατή -κυρίως ως μέλους ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων με δράση σε διάφορες αραβικές χώρες- που μπαινόβγαινε για πολλά χρόνια στις φυλακές της Αιγύπτου. Έγραψε ότι ο Μουσταφά Ιμάμ, τελικά αφέθηκε ελεύθερος ως αποτέλεσμα της επανάστασης της πλατείας Ταχρίρ το 2011 και ότι έγινε μέλος του νέου Κόμματος Ελευθερίας της Αιγύπτου (Hizb al-Massirin al-Ahrar).

Και συνέχισε: «Τον Μάρτιο του 2013, η απαγόρευση της άδειας να ταξιδεύει -η οποία του είχε επιβληθεί από το 1982- ακυρώθηκε, αλλά σύντομα μετά ακολούθησε το στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του καθεστώτος Μοχάμετ Μόρσι (Mohamed Morsi), στις 3 Ιουλίου του 2013. Συνελήφθη ξανά, τη μέρα μετά το πραξικόπημα και φυλακίστηκε για τους επόμενους 18 μήνες.

»Έκανε άλλες δύο απόπειρες να δραπετεύσει από την Αίγυπτο με πλαστά έγγραφα, αλλά έγινε αντιληπτός και στις δύο και πέρασε δύο μήνες -Δεκέμβριο 2015 και Ιανουάριο 2016- στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Καΐρου, Lazoghli. Υποστηρίζει ότι στη διάρκεια της κράτησής του αναγνώρισε τον επίσης κρατούμενο Giulio Regeni, Ιταλό μεταπτυχιακό φοιτητή από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, κι αργότερα συνειδητοποίησε ότι ο Regeni είχε δολοφονηθεί από άντρες των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας, αφότου το πτώμα του βρέθηκε στα περίχωρα του Καΐρου, τον Φεβρουάριο 2016.

»Έχω προσωπικό ενδιαφέρον για την πτυχή αυτής της υπόθεσης, γιατί ο Giulio Regeni ήταν φοιτητής στο δικό μου Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων και, αν και δεν τον γνώριζα καλά, συναντηθήκαμε, στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών μου καθηκόντων. Ως αποτέλεσμα αυτής της συνειδητοποίησης, ο κύριος Μουσταφά Ιμάμ, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την εμπειρία του στη φυλακή και να διαπράξει αεροπειρατεία στην εσωτερική πτήση Καΐρου και Αλεξάνδρειας, καθώς δεν είχε άλλο τρόπο να φύγει από την Αίγυπτο.

»Μετά την αεροπειρατεία, στις 29 Μαρτίου του 2016 και τη σύλληψή του από τις κυπριακές Αρχές στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας, η Πρεσβεία της Αιγύπτου στη Λευκωσία, επικαλούμενη το Άρθρο 10 της διμερούς συμφωνίας έκδοσης μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου, ζήτησε την έκδοσή του στην Αίγυπτο.

»Στο μεταξύ ο κύριος Ιμάμ, έκανε αίτηση ασύλου στην Κύπρο, γιατί φοβάται ότι οι αιγυπτιακές Αρχές θα τον κακομεταχειριστούν, θα τον υποβάλουν σε βασανιστήρια και πιθανόν να τον σκοτώσουν αν επιστρέψει στην Αίγυπτο, δεδομένων των πληροφοριών που έδωσε σε σχέση με τον Giulio Regeni. Για ν’ αντιληφθείτε τη βάση των ανησυχιών του, είναι απαραίτητη κάποια πληροφόρηση για την παρούσα κατάσταση στην Αίγυπτο».

Τα συμφέροντα του στρατού στο κράτος

Ο Βρετανός Καθηγητής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 3ης Ιουλίου 2013 κατά της κυβέρνησης του Προέδρου Morsi, που κυριαρχείτο από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. «Δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία ότι ο Στρατηγός Σίσι -που σύντομα θα γινόταν Στρατάρχης- αντιπροσώπευε τα συμφέροντα του στρατού στο κράτος, όπως όλοι οι προηγούμενοι Πρόεδροι της χώρας, πλην του Mohamed Morsi.

Αποφάσισε να διενεργήσει εκλογές στις 3 Ιουνίου του 2014 τις οποίες κέρδισε και τη χρονιά μετά την εκλογή του ως Προέδρου υπήρξε μια σημαντική επιδείνωση στην εικόνα της Αιγύπτου, σε σχέση με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια δραματική άνοδος στην καταπιεστικότητα (oppressiveness) του κράτους. Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο του 2015 τροποποιήθηκε ο σχετικός νόμος, ώστε να επιτρέπει στους δικαστές να παραμερίζουν τις καταθέσεις μαρτύρων σε ποινικές υποθέσεις, ενώ ένας διευρυμένος kαντιτρομοκρατικός νόμος πέρασε τον Αύγουστο του 2015, αμέσως μετά τη δολοφονία του Γενικού Εισαγγελέα Hisham Barakat. Ο νόμος αυτός ουσιαστικά ποινικοποιεί οποιοδήποτε δημοσίευμα ΜΜΕ το οποίο δεν είναι ευθυγραμμισμένο με τις επίσημες δηλώσεις».

Η έκκληση Ιμάμ για τη ζωή του

Να υπενθυμίσουμε ότι η έκθεση του Βρετανού καθηγητή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό, την περιγραφή των γεγονότων, σε μια γραπτή, πολυσέλιδη, συγκλονιστική δήλωση του Μουσταφά Ιμάμ, προς το Δικαστήριο, στα πρώτα στάδια της δίκης του. Πρόκειται ουσιαστικά για μια δραματική έκκληση προς το Δικαστήριο να του σώσει τη ζωή, απορρίπτοντας το αίτημα της αιγυπτιακής κυβέρνησης για έκδοσή του στην Αίγυπτο. Αλλά είναι κυρίως ένα αποκαλυπτικό, πολιτικό μανιφέστο, που περιγράφει την προσωπική του ζωή και τη μακρόχρονη δράση του (από τότε που ήταν φοιτητής 20 χρονών), στον Λίβανο, στην Αίγυπτο και σε άλλες αραβικές χώρες ως μέλος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), τις απανωτές φυλακίσεις και βασανιστήρια που υπέστη στις αιγυπτιακές φυλακές, τον αυταρχισμό του αιγυπτιακού πολιτικού συστήματος και την ξεκάθαρη πολιτική του απόφαση να διενεργήσει την αεροπειρατεία στο αεροπλάνο των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, με αρχικό στόχο να το οδηγήσει στην Ιταλία, για να ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Η σύνδεση με την υπόθεση Giulio Regeni

Ένα από τα κίνητρα του δράστη της αεροπειρατείας, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ήταν η καταγγελία της άγριας δολοφονίας του 28χρονου Ιταλού φοιτητή Giulio Regeni, επικριτή της κυβέρνησης Σίσι, που στις 25 Ιανουαρίου 2016 συνελήφθη από τη μυστική Αστυνομία του καθεστώτος, ενώ πραγματοποιούσε στο Κάιρο έρευνα για τα ανεξάρτητα συνδικάτα στην Αίγυπτο και βρέθηκε νεκρός λίγες μέρες μετά, σ’ ένα χαντάκι της πόλης, με εγκεφαλική αιμορραγία, σπασμένα πλευρά, χωρίς νύχια στα χέρια και στα πόδια, με σημάδια από ηλεκτροσόκ στο πέος του, κοψίματα στ’ αφτιά, ουλές από σβησμένα τσιγάρα και τραύματα σε όλο το σώμα του.

O Μουσταφά Ιμάμ υποστηρίζει στη δήλωσή του ότι ενώ ήταν κρατούμενος στην Αίγυπτο, είδε στη φυλακή τον Regeni και διαψεύδει έτσι τον ισχυρισμό της αιγυπτιακής κυβέρνησης, ότι ο Ιταλός φοιτητής δεν συνελήφθη και δεν δολοφονήθηκε από αστυνομικούς, αλλά από συμμορία ληστών. «Τον Δεκέμβρη 2015, συνελήφθην με ουκρανικό διαβατήριο και κρατήθηκα, μέχρι τον Ιανουάριο 2016, σε απομόνωση στη φυλακή Lazogli του Καΐρου. Εκεί πέρασα από ανακρίσεις και βασανιστήρια και άκουσα τους αξιωματικούς να μιλούν για τον Ιταλό φοιτητή και ακτιβιστή Giulio Regeni, που ανακρινόταν στην ίδια φυλακή και που η κυβέρνηση είπε ψέματα ότι είχε απαχθεί από μια συμμορία. Αργότερα το πτώμα του βρέθηκε σε δρόμο, κακοποιημένο. Μετά που αφέθηκα ελεύθερος, αναγνώρισα το πρόσωπό του, ότι ήταν ο νεαρός που είχα δει στη φυλακή. Για τον λόγο αυτό, ήθελα να πάω στην Ιταλία και να καταγγείλω το αιγυπτιακό στρατιωτικό καθεστώς, που τον βασάνισε και τον δολοφόνησε».

Τα βασανιστήρια και ο Δώρος Λοϊζου

«Στέκομαι ενώπιον σας και δικάζομαι, με τον κίνδυνο να εκδοθώ στην Αίγυπτο, όπου θα υποβληθώ και πάλι σε βασανιστήρια και θα εκτελεστώ», έγραψε στη δήλωσή του ο Μουσταφά Ιμάμ. «Φέρω ακόμα τα σημάδια των βασανιστηρίων που υπέστην από τους στρατιωτικούς, στο σώμα μου. Έχω ένα σπασμένο πλευρό από το κτύπημα με το κοντάκι του όπλου ενός δειλού αστυνομικού, που με κτυπούσε καθώς ήμουν δεμένος. Αλλά χαίρομαι, γιατί τώρα όλοι θα πληροφορηθούν τον αγώνα μου, γιατί δικάζομαι σε μια χώρα όπου επικρατεί δημοκρατία, ελευθερία και διαφάνεια, μια χώρα μέλος της ΕΕ.

»Σέβομαι αυτό το Δικαστήριο, αλλά όχι τις κυπριακές Αρχές, που προσποιούνται ότι σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά μου έβγαλαν με τη βία τη φανέλα που έφερε πάνω της πολιτικά συνθήματα. Που θέλουν να με στείλουν να υποστώ βασανιστήρια και να δολοφονηθώ – αλλά όπως είπε ο Κύπριος μαχητής της ελευθερίας Δώρος Λοΐζου, “οι ιδέες δεν δολοφονούνται” – οι αιγυπτιακές Αρχές μπορεί να με δολοφονήσουν, αλλά δεν μπορούν να σκοτώσουν τον αγώνα μου για ελευθερία».

Φωτό: «Cici killer» έγραφε το σύνθημα κατά του Προέδρου της Αιγύπτου, στη φανέλα που ο Μουσταφά Ιμάμ φορούσε στη διάρκεια μιας από τις προσαγωγές του στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.