Ακινητοποιήθηκαν 85.000 οχήματα

Η ανανέωση αδειών κυκλοφορίας για το 2017 άρχισε χθες και συνεχίζεται μέχρι και το Σάββατο 11 Μαρτίου. Από φέτος, οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται για χρονική περίοδο τριών, έξι, εννέα και δώδεκα μηνών.

Συνολικά υπολογίζεται ότι τα εγγεγραμμένα οχήματα των οποίων οι άδειες κυκλοφορίας θα πρέπει να ανανεωθούν για το 2017 φτάνουν στις 750.000 περίπου και τα έσοδα του κράτους από τα τέλη κυκλοφορίας για το 2017 θα κυμανθούν μεταξύ €95 εκατ. – €100 εκατ.

Στο μεταξύ, νέο ρεκόρ καταγράφουν οι ακινητοποιήσεις οχημάτων, που μέχρι χθες ξεπέρασαν τις 85.500, δηλαδή περίπου ένα στα δέκα εγγεγραμμένα οχήματα είναι δηλωμένο ως ακινητοποιημένο. Στις αρχές του προηγούμενου έτους είχαν δηλωθεί ως ακινητοποιημένα 80.000 οχήματα εκ των οποίων οι 5.000 κατέβαλαν τέλη κυκλοφορίας και κυκλοφόρησαν μέσα στον περασμένο χρόνο. Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες δηλώθηκαν ως ακινητοποιημένα ακόμα 10.500 οχήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, παραμένει σταθερός ο αριθμός των αυτοκινήτων ενοικίασης που δηλώνονται ως ακινητοποιημένα τους πρώτους μήνες του έτους, ενώ ακολούθως με την έναρξη της τουριστικής περιόδου σταδιακά ενεργοποιούνται μετά από τεχνικό έλεγχο και καταβολή τέλους κυκλοφορίας για την περίοδο που θα διατίθενται για ενοικίαση. Συγκεκριμένα τα ακινητοποιημένα «Ζ» έφτασαν μέχρι χθες τις 2.000 περίπου.
Εντύπωση προκαλεί ο αριθμός των διπλοκάμπινων που περιλαμβάνονται στις 10.500 νέες ακινητοποιήσεις οχημάτων, ο οποίος έφτασε στα 1.200.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες καινούργιων οχημάτων μεγάλου και πολύ μεγάλου κυβισμού, από καινούργια μέχρι και 13 ετών, που έχουν ψηλά τέλη κυκλοφορίας, δεν είναι μεταξύ των κύριων ομάδων ιδιοκτητών που δηλώνουν ως ακινητοποιημένα τα οχήματα αυτά. Συγκεκριμένα, συνολικά είναι δηλωμένα ως ακινητοποιημένα 800 οχήματα της κατηγορίας κυβισμού άνω των 2.600 κ.ε. ενώ λιγότερα από 300 είναι τα δηλωμένα ως ακινητοποιημένα οχήματα (εγγραφής από το 2003 και μετά) με κυβισμό μεταξύ 2.000 και 2.600 κ.ε. Γενικά, τα δηλωμένα ως ακινητοποιημένα οχήματα κατανέμονται ομαλά μεταξύ όλων των κατηγοριών κυβισμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ετοιμάζεται για να προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για το αν δηλωμένα ως ακινητοποιημένα οχήματα βρίσκονται στους χώρους που είναι δηλωμένα ότι ακινητοποιήθηκαν, με την προσοχή να στρέφεται κυρίως σε οχήματα με ψηλά τέλη κυκλοφορίας.

Στο μεταξύ, βρίσκονται στο στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας, δύο νομοσχέδια. Με το πρώτο, θα διαγράφονται οχήματα χωρίς άδεια κυκλοφορίας σε ισχύ για έναν χρόνο, αντί για τρία που ισχύει σήμερα. Με το δεύτερο, τίθενται πιο αυστηρές προβλέψεις ελέγχου αν το αυτοκίνητο είναι πραγματικά ακινητοποιημένο.

Πηγή: philenews
Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης