Η Μέριλ Στριπ, η βία και τα προφητικά λόγια του Τζορτζ Μάικλ (videos)

 

Ο λόγος της Μέρυλ Στριπ στην τελετή των Χρυσών Σφαιρών συγκλόνισε αρκετούς, όταν μίλησε για τον Ντόναλντ Τραμπ και την κατάχρηση της εξουσίας από ανίκανους ηγέτες, θυμίζοντας το παράδειγμα του Ντόναλντ Τραμπ όταν κορόιδεψε δημόσια έναν δημοσιογράφο με ειδικές ανάγκες. 

Τα λόγια της προκάλεσαν “σεισμό” στις ΗΠΑ, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για την προεδρία του Τραμπ ενώ αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα, από τις σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, τον πόλεμο με τον ISIS και την προσπάθεια για μία πιο γρήγορη ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ από ότι υπήρξε επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. 

Η ομιλία της, όμως, μας θύμισε έναν ακόμη διάσημο που έφυγε τα Χριστούγεννα και του οποίου η απουσία τόσο ως καλλιτέχνη όσο και ως μια γενναία προσωπικότητα έχει ήδη γίνει αισθητή. Ο Τζορτζ Μάικλ αντιτάχθηκε στην συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ το 2003, όταν οι ΗΠΑ με τον Τζορτζ Μπους είχαν αποφασίσει να επέμβουν μονομερώς για να ανατρέψουν το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν “προληπτικά”.

Ο Τζορτζ Μάικλ ήταν ανοιχτά αντίθετος στον Τόνι Μπλερ και την πολιτική του στο Ιράκ και αντιμετωπίστηκε πολύ άσχημα από τα Μέσα τότε. Όπως μπορούμε να δούμε στην εκπομπή του BBC, “Hard Talk”, προέβλεψε σωστά ότι αυτή η ενέργεια θα οδηγούσε σε βία χωρίς τέλος, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε και η Μέριλ Στριπ ότι “η βία φέρνει βία”. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το “Hard Talk” δεν συνηθιζόταν να έχει καλεσμένους καλλιτέχνες, όπως τον Τζορτζ Μάικλ, αλλά οι αντιδράσεις για την στάση του στον πόλεμο του Ιράκ ήταν τόσο έντονες που ο τραγουδιστής είχε γίνει πρώτο θέμα για μήνες. 

Επίσης, ο Τζορτζ Μάικλ μίλησε για τον κίνδυνο που επιφυλάσσει η φιλοσοφία των “προληπτικών” πολέμων και εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν εντελώς λανθασμένο για ένα “χριστιανικό έθνος και έναν Χριστιανό ηγέτη” να υποστηρίζει ότι ο προληπτικός πόλεμος είναι ηθικά σωστός. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ τρομακτικό για έναν ηγέτη να έχει αυτό το δικαίωμα και τη δυνατότητα και τόνισε ότι έτσι εξυπηρετούνται οι σκοποί των φανατικών μουσουλμάνων που προσπαθούν να μετατρέψουν τα πάντα σε θρησκευτικό πόλεμο, ενώ ο πραγματικός τους σκοπός είναι η κυριαρχία στην Μέση Ανατολή και στη συνέχεια παγκοσμίως. Μίλησε, δηλαδή, για το θέμα που σήμερα – με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και την άνοδο του φανατισμού παντού – προβληματίζει τους πάντες, πριν από 10 χρόνια και ήταν ολόσωστος. 

Δείτε ολόκληρη την συγκινητική ομιλία της Μέριλ Στριπ:

Δείτε όλη την εκπομπή “Hard Talk” του Τζορτζ Μάικλ στο BBC: