Πρόνοιες του χάρτη των Τ/Κ δεν μας ικανοποιούν-Κανονικά η Διάσκεψη

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χριστοδουλίδης η συζήτηση για το εφαδικό θα συνεχιστεί σε άλλες συναντήσεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι η αυριανή διάσκεψη για την ασφάλεια, εγγυήσεις και στρατεύματα θα διεξαχθεί κανονικά. Ήδη, στη Γενεύη έχει μεταβεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο Ανατασιαάδη.

ΣΤΑΘΜΟΣ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΧΑΡΤΩΝ

Την ίδια στιγμή σε ανάρτιση του στο Twitter ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού», την κατάθεση χαρτών από Τ/Κ πλευράς.

ΔΗΛΩΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

Ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε:
«Στην παρουσία του κ. Έιντε, των χαρτογράφων και του ΟΗΕ ανταλάγηκαν οι χάρτες που κειμαίνονται στο πλαίσιο του Μον Πελερέν» Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε οτι είναι κατ’ουσία η πρώτη φορά ανταλλαγής χαρτών. Όπως επεσήμανε «υπάρχουν πρόνοιες που δεν μας ικανοποιούν ως τελικό αποτέλεσμα και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί γραπτώς από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως αύριο αποκλειστικό θέμα που συζητείται είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως η αυριανή διάσκεψη θα είναι πολυμερής με την παρουσία της Ε.Ε και του κ. Γιούνκερ.

ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΚΙΝΤΖΙ

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μπαρίς Μπουρτζιού από τη Γενεύη:

«Θα πραγματοποιήσω μια σύντομο δήλωση. Παρακαλώ μην μου απευθύνεται ερωτήσεις. Όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, και ο Τύπος. Πριν από λίγο, ενώπιον έξι ατόμων οι χάρτες ελέγχθηκαν. Οι δυο ηγέτες, οι ειδικοί του ΟΗΕ, οι ειδικοί για χάρτες των δυο ηγεσιών και ο Έσπεν Μπαρθ Άϊντε. Οι δυο ηγέτες είδαν τους χάρτες. Ο ΟΗΕ εξέτασε τους χάρτες για το αν συμβαδίζουν με τα ποσοστά του Μοντ Πελεράν 28,2% και 29,2% Ο ΟΗΕ διαπίστωσε ότι οι χάρτες δημιουργήθηκαν με βάση την συμφωνία του Μον Πολεράν. Οι αστυνομικοί του ΟΗΕ ασφάλισαν τους χάρτες»

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ-ΚΟΤΖΙΑ

Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών το βράδυ, με στόχο τον συντονισμό για την αυριανή διάσκεψη.

Πηγή: nomisma