Θα ναυαγήσουν όλα αν οι Τούρκοι δώσουν χάρτη πάνω από 29.2%

Οι ίδιες πληροφορίες εκτιμούν ότι μετά την κατάθεση του χάρτη θα χρειαστεί μία ώρα για να μελετηθεί από τους ειδικούς και αυτό που η ε/κ πλευρά θεωρεί σημαντικό είναι ο αριθμός των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, με βάση το χάρτη που θα παρουσιάσει η τ/κ πλευρά. Επίσης θα διακριβωθεί αν ικανοποιούνται μια σειρά άλλα κριτήρια που είχαν τεθεί, όπως η περίληψη ή όχι της περιοχής της Μόρφου, οι ακτογραμμές, η συνδεσιμότητα κ.α. Η ε/κ πλευρά φέρεται έτοιμη να αντιδράσει με 3-4 επιλογές σε αυτό που θα παρουσιαστεί ενώπιόν της.

Οι εξελίξεις λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση έχουν ως εξής :

16:21 Η βρετανική κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για να υποστηρίξει όπως μπορεί τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού μέσα από τη διάσκεψη της Γενεύης, δήλωσε η εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

16:20 «Όταν πρόκειται για την ειρήνη παίρνεις το αεροπλάνο. Γι’ αυτό θα πάω ο ίδιος στη Γενεύη για να προσπαθήσω να γεφυρώσω τις απόψεις των δύο πλευρών» δηλώνει από τη Βαλέτα ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ. «Είναι ένα ρίσκο, αλλά όταν μιλάμε για την ειρήνη, αυτοί που δεν παίρνουν κανένα ρίσκο, παίρνουν το μεγαλύτερο ρίσκο» ανέφερε για τη στρατηγική του επιλογή, να μεταβεί προσωπικά στην Γενεύη, τη στιγμή που Ερντογάν, Τσίπρας και Μέι διστάζουν.

16:17 Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ.

16:16 Η Διάσκεψη αύριο θα αρχίσει στις 11.15π.μ. (τοπική ώρα).

16:15 Τέθηκε θέμα για περιορισμένη πρόσβαση των ανταποκριτών των Διεθνών Μέσων στα Ηνωμένα Έθνη στην κάλυψη των συνομιλιών της Γενεύης.

16:10 Ήταν βασικό να εξασφαλίσουμε ότι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να επανενώσουμε μια χώρα ως πλήρες μέλος της ΕΕ, σε συμμόρφωση με τις αρχές της. Η Κομισιόν είναι άμεσα εμπλεκόμενη, ο κ. Γιούνκερ άλλωστε θα είναι εδώ αύριο.

16:08 Άιντα: Ο χάρτης δεν θα βρίσκεται στο τραπέζι στην αυριανή Διάσκεψη.

16:06 Άιντα: Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με ημερομηνία δημοψηφίσματος, για να είμαστε ικανοποιημένοι.

Δεν προσβλέπουμε σε νέα διεθνή διάσκεψη, μας ενδιαφέρει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία.

15:59 Μην περιμένετε ότι θα επιστρέψουμε στην Κύπρο με συνολική λύση. Χρειάζεται δουλειά μέχρι να πλησιάσουμε στο συνολικό πακέτο λύσης.

15:55: Από τις 11 μέρες που έχει αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ, τις περισσότερες από τις μισές τις έχει αφιερώσει στο Κυπριακό.

Οι εγγυήτριες αποφάσισαν να έρθουν στο ίδιο επίπεδο για να μην έχουν προβλήματα.

Το brainstorming των δύο πλευρών για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις είχε μια ποιότητα που δεν ξανασυνάντησα.

15:51 Άιντα: Το αν είναι η τελευταία ευκαιρία αυτό θα το ξέρουν οι ιστορικοί σε 100 χρόνια.

15:50 Άιντα: Έχουμε λύσει πολλά από τα ζητήματα και είμαστε κοντά στην επίλυση κάποιων άλλων.

Και σήμερα θα εργαστούμε μέχρι τα μεσάνυχτα.

Αυτό που θα γίνει αύριο είναι ιστορικό. Είναι η πρώτη φορά που στη διαδικασία που οι εγγυήτριες δυνάμεις θα βρεθούν με τους Κύπριους για να συζητήσουν τα ακανθώθη θέματα της ασφαλείας και των εγγυήσεων.

15:37 Αυτή την ώρα ο διαπραγματευτής Aνδρέας Μαυρογιάννης ενημερώνει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίο που βρίσκονται στη Γενεύη.

15:30 Με θέμα τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τονίστηκε παράλληλα ο κρίσιμος ρόλος της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

15:10 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα συναντηθούν εκ νέου στις 5.45 όπου θα γίνει παρουσίαση από πλευράς διαπραγματευτών των συζητήσεών τους για θέματα διακυβέρνησης, και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το εδαφικό και η ανταλλαγή χαρτών.

Πηγή: nomisma