Η ώρα για τον Αιμίλιο!!! (Φωτογραφίες και Βίντεο )

Συγκλονισμένη η κοινωνία της Κύπρου παρακολουθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες τις εξελίξεις γύρω από τη σύλληψη της Νο1 καταζητούμενης, εδώ και δέκα χρόνια, των Κυπριακών Αρχών Έφης Ηροδότου και των γονέων της.
Αύριο Δευτέρα 23 Ιανουαρίου η Έφη και οι γονείς της θα είναι στη Κύπρο…
Εμείς δεν είμαστε δικαστές και ούτε έχουμε την πρόθεση να πάρουμε αυτό το ρόλο άλλωστε σεβόμαστε τις αρμόδιες Αρχές αλλά και το ανθρώπινο δικαίωμα του κάθε κατηγορούμενου για την αθωότητα του μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Θα παρουσιάσουμε ένα μικρό ιστορικό με σεβασμό απέναντι στη μνήμη του Αιμιλίου!

Το τροχαίο του 2007

27 Δεκεμβρίου 2007… Η Έφη Ηροδότου είχε εμπλακεί σε τροχαίο δυστύχημα στο οποίο είχε χάσει τη ζωή του ο 17χρονος Αιμίλιος Ιωάννου από τη Λεμεσό. Το κατηγορητήριο ήταν βαρύ… Εγκατάλειψη θύματος, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου. Νοέμβριος 2008… Ξεκινά η δικαστική διαδικασία. Το κατηγορητήριο, τα στοιχεία και το γεγονός ότι υπήρχε αυτόπτης μάρτυρας έδειχναν ότι η νεαρή επρόκειτο να καταδικαστεί.

Τα παραποιημένα στοιχεία

Η οικογένεια Ιωάννου ξεκινά τότε έναν αγώνα… Το Εφετείο διατάζει επανεκδίκαση της υπόθεσης. Με βάση την απόφαση της έφεσης, στις 3 Μαρτίου 2011, βρέθηκαν στοιχεία παραποιημένα, ενώ τον Φεβρουάριο του 2011 είχε συλληφθεί η Εισαγγελέας που είχε χειριστεί πρωτοδίκως την υπόθεση και δυο δικηγόροι για σωρεία σοβαρών αδικημάτων, μεταξύ αυτών πλαστογραφία, παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία, κατάχρηση εξουσίας, συμβιβασμός κακουργήματος και δεκασμός δημοσίου λειτουργού. Στη συνέχεια όλοι απαλλάσσονται των κατηγοριών. Οι αρχές εκδίδουν ένταλμα σύλληψης σε βάρος της Έφης Ηροδότου, η οποία όμως δεν εντοπίστηκε καθώς είχε διαφύγει στο εξωτερικό με τους γονείς της.

Πως το έζησε η οικογένεια…

«Ειλικρινά, δεν ξέρω πώς να εκφράσω τα αισθήματά μας για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η υπόθεση. Ένας κόμπος βαραίνει τη ζωή μας. Είναι μεγάλη παρηγοριά για εμάς το ότι οι φίλοι του Αιμίλιου δεν τον ξεχνούν. Όπου κι αν βρίσκονται, θα μας στείλουν ένα μήνυμα. Τους κάναμε δικούς μας φίλους, δικά μας παιδιά. Εκείνο που ζητάμε είναι να βρεθεί αυτή η κοπέλα και να δικαστεί. Ακόμη, θέλουμε να λογοδοτήσουν τα δυο συγγενικά της πρόσωπα, τα οποία επίσης καταζητούνται για την εμπλοκή τους στην υπόθεση. Αυτά ζητάμε. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ξέρουμε ότι πολλοί προσπάθησαν να τους καλύψουν, όπως διαφαίνεται ανάμεσά τους βρίσκονται και πολιτικά πρόσωπα. Μέχρι σήμερα, πιστεύουμε ότι ισχύει το ίδιο. Είναι εις γνώση μας ανάλογες ή ακόμη και μικρότερης σημασίας υποθέσεις, για τις οποίες έχουν βρει τους καταζητούμενους, έστω κι αν αυτοί ήταν αλλοδαποί και είχαν διαφύγει στο εξωτερικό. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς δεν βρέθηκε καμία πληροφορία γι’ αυτά τα άτομα, καθώς φαίνεται πως επικοινωνούν με τους συγγενείς τους στην Κύπρο;». Με αυτά τα λόγια ο Πάμπος Ιωάννου, πατέρας του Αιμίλιου, μου περιγράφει τα όσα νιώθει εκείνος, η σύζυγος του και ο μεγάλος του γιος, όλα αυτά τα χρόνια. Από το 2011 που φαίνεται ότι η καταζητούμενη διέφυγε στο εξωτερικό μαζί με τα δυο συγγενικά της πρόσωπα.

ok1

Ο Γολγοθάς, όμως, για τον κ. Ιωάννου και την οικογένεια του, ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Μια κρύα μέρα του Δεκέμβρη. Δυο μέρες μετά τα Χριστούγεννα, που κανονικά είναι μια περίοδος χαράς και οικογενειακής θαλπωρής. Η 27η Δεκεμβρίου 2007 σημαδεύτηκε από τον επίμονο ήχο του τηλεφώνου, στις πέντε τα ξημερώματα. Στην άλλη άκρη της γραμμής, ένα μέλος της Αστυνομίας τούς ενημέρωσε πως ο μικρός τους γιος, ο Αιμίλιος, είχε ένα ατύχημα με τη μοτοσικλέτα του και βρισκόταν στο νοσοκομείο. «Η σύζυγός μου είπε αμέσως ότι ο Αιμίλιος σκοτώθηκε. Δεν ξέρω πώς το κατάλαβε, ίσως από διαίσθηση, ίσως από τον τόνο της φωνής του αστυνομικού», είχε δηλώσει με λυγμό ο κ. Ιωάννου, τον Απρίλιο του 2015, στη Χριστιάνα Αριστοτέλους. Εκείνη η εξομολόγησή του στην εκπομπή «Για Σένα», ήταν μια από τις σπάνιες φορές που η οικογένεια του Αιμίλιου -με εκπρόσωπο τον κ. Ιωάννου- έδινε τη δική της εκδοχή για τα όσα έγιναν τότε και τα όσα ακολούθησαν. Ποτέ, άλλωστε, δεν επιδίωξαν την προβολή.

Ο πρώτος που έφθασε στο νοσοκομείο ήταν ο μεγάλος γιος της οικογένειας Ιωάννου, ο οποίος τηλεφώνησε στους γονείς του -εκείνοι βρίσκονταν καθοδόν- και τους ενημέρωσε ότι ο Αιμίλιος «χάθηκε». Στο νοσοκομείο ήρθαν αντιμέτωποι με τον μεγαλύτερο φόβο κάθε γονιού.
Απ’ τις ειδήσεις, πληροφορήθηκαν πως το άλλο άτομο που εμπλεκόταν στο δυστύχημα, εγκατάλειψε τη σκηνή. Πως αψήφησε τον κόκκινο σηματοδότη και πως το ποσοστό αλκοόλης που βρέθηκε στο αίμα της ήταν πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, με βάση τον έλεγχο αλκοτέστ που της έγινε. Πως υπήρχε αυτόπτης μάρτυρας. «Όταν τα ακούγαμε όλα αυτά, πολλές φορές αναρωτηθήκαμε τι θα απογίνει αυτή τη κοπέλα», δήλωσε με εμφανή συγκίνηση ο κ. Ιωάννου σ’ εκείνη την τηλεοπτική εκπομπή.

Κάποια στιγμή, ενημερώθηκαν πως είχε ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα. Τον Νοέμβριο του 2008 άρχισε η δικαστική διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουλίου του 2009. Μια σημαδιακή ημερομηνία, αφού σε μια άλλη εποχή, προτού έρθει εκείνος ο Δεκέμβριος και αλλάξει για πάντα τη ζωή τους, θα γιόρταζαν τα γενέθλια του Αιμίλιου. Λίγες μέρες πριν, στις 25 Ιουνίου του 2009, η οικογένειά του έλαβε έκπληκτη μια επιστολή που τούς καλούσε να καταβάλουν αποζημίωση στην κατηγορούμενη για σωματική βλάβη και για τις ζημιές που υπέστη το αυτοκίνητό της.
Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, η κατηγορούμενη απαλλάχθηκε απ’ τις τρεις κατηγορίες. Αθωώθηκε για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη και την πρόκληση του δυστυχήματος. Βρέθηκε ένοχη μόνο για την κατηγορία εγκατάλειψης της σκηνής του δυστυχήματος, με ποινή δυο μήνες φυλάκισης με αναστολή και 3 χρόνια στέρησης της άδειας οδήγησης, ενώ έπρεπε να καταβάλει το ποσό των €120 για έξοδα δικαστηρίου. «Όταν πήραμε στα χέρια μας την απόφαση, κάτι δεν μας άρεσε. Μελετώντας την προσεχτικά, διαπιστώσαμε ότι το δικαστήριο έλαβε μια κατάθεση ως κοινό παραδεκτό στοιχείο από την Κατηγορούσα Αρχή και την Υπεράσπιση, η οποία κατάρριπτε την κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα. Διερωτηθήκαμε, λοιπόν, ποια ήταν η άλλη κατάθεση. Αποταθήκαμε στον Γενικό Εισαγγελέα, ενώ καταγγείλαμε τη Δημόσια Κατήγορο γιατί νιώσαμε ότι κάτι δεν πήγε καλά με την εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς εμείς θυμόμασταν πολύ συγκεκριμένα στοιχεία. Παράλληλα, ζητήσαμε αποκρυπτογράφηση των πρακτικών της δίκης. Όταν επισκεφτήκαμε αργότερα τον τότε αρχηγό της Αστυνομίας, τον κ. Παπαγεωργίου, μας είπε ότι κάτι άσχημο έγινε σε αυτή την υπόθεση. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, παρενέβησαν η Γενική Εισαγγελία και η Τροχαία, γιατί με βάση αυτήν απορριπτόταν η νομιμότητα της διαδικασίας του αλκοτέστ. Λίγο-πολύ, κήρυσσε παράνομα τα μηχανήματα της Αστυνομίας. Απ’ τα πρακτικά της δίκης φάνηκε ότι η Κατηγορούσα Αρχή δεν προσκόμισε το πιστοποιητικό έγκρισης της μηχανής αλκοτέστ, παρά τις τρεις ευκαιρίες που της δόθηκαν. Παρουσίασε μόνο μια απόφαση γενικής φύσεως, η οποία δεν αναφερόταν στο συγκεκριμένο αύξοντα αριθμό μηχανής. Ο Γενικός Εισαγγελέας, άσκησε έφεση. Στο διάστημα που μεσολάβησε, ο αρχηγός της Αστυνομίας άρχισε τη διεξαγωγή έρευνας εναντίον όσων αστυνομικών είχαν εμπλοκή στην υπόθεση. Με βάση την απόφαση της έφεσης, στις 3 Μαρτίου 2011, βρέθηκαν κάποια στοιχεία παραποιημένα», δήλωσε τότε ο κ. Ιωάννου στη Χριστιάνα Αριστοτέλους, δείχνοντάς της το σχετικό αντίγραφο, ένα απ’ τα δεκάδες που φυλάει ευλαβικά στους δυο χοντρούς φακέλους που αφορούν την υπόθεση του παιδιού του.

irodotou
Είχε προηγηθεί, τον Φεβρουάριο του 2011, η σύλληψη της Δημόσιας Κατηγόρου και δυο δικηγόρων για σωρεία σοβαρών αδικημάτων, μεταξύ αυτών πλαστογραφία, παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία, κατάχρηση εξουσίας, συμβιβασμός κακουργήματος και δεκασμός δημοσίου λειτουργού. Στην πορεία, η Εισαγγελία αποφάσισε να αναστείλει τις κατηγορίες εναντίον της Δημόσιας Κατήγορου, ενώ η ίδια αποχώρησε από την Υπηρεσία. Ο δικηγόρος υπεράσπισης αθωώθηκε από τις κατηγορίες που τον αφορούσαν, τον Απρίλιο του 2015. Σε ανύποπτη στιγμή, η οικογένεια Ιωάννου πληροφορήθηκε από τις ειδήσεις πως είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο ένας από τους μάρτυρες υπεράσπισης της κατηγορούμενης, ο οποίος στην πορεία παραδέχθηκε πως είχε ψευδομαρτυρήσει. Σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου, ο συγκεκριμένος άνθρωπος εργαζόταν σε επιχείρηση που σχετιζόταν με την οικογένεια της κατηγορούμενης. Στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή του Mega, o εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, με τηλεφωνική παρέμβαση, επιβεβαίωσε πως εκκρεμεί εναντίον του συγκεκριμένου προσώπου ευρωπαϊκό και διεθνές ένταλμα σύλληψης, ενώ εντάλματα εκκρεμούν και εναντίον των δυο συγγενικών της προσώπων. Παράλληλα, ανάφερε πως υπήρχαν πληροφορίες ότι τα εν λόγω πρόσωπα διαμένουν στην Ελλάδα ή στην Αγγλία, ενώ διευκρίνισε πως στάλθηκαν αρκετά υπομνήματα σε διάφορες χώρες προς εντοπισμό τους. «Τυχαία μάθαμε πως αυτή η κοπέλα έφυγε για το εξωτερικό. Ποτέ δεν είχαμε καμία απαίτηση από εκείνη. Μετά το δυστύχημα, η σύζυγός μου είχε δηλώσει πως είχε το κουράγιο να την αγκαλιάσει και να τη βοηθήσει να ξεπεράσει τα όσα έγιναν. Είμαστε άνθρωποι, θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Τότε, θέλαμε μόνο μια συγνώμη. Σήμερα, ζητάμε ένα πολύ απλό πράγμα. Να επιστρέψουν στην Κύπρο για να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Να μαρτυρήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι τα όσα έγιναν. Να βγει μια επίσημη απόφαση που να λέει την αλήθεια», ήταν το τελευταίο μήνυμα του κ. Ιωάννου στην τηλεόραση, προφανώς με την ελπίδα ότι θα τον άκουγε η καταζητούμενη και θα βοηθούσε να επέλθει η πολυπόθητη λύτρωση για όλους. Από τότε, πέρασε ακόμη ένας χρόνος…

 

 

Σύλληψη – Έκδοση στη Κύπρο
Την παράδοση, στις Κυπριακές Αρχές, των τριών προσώπων που συνελήφθησαν στην Ελλάδα, δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, που εκδόθηκε από την Κύπρο, διέταξε, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Πρόκειται για την 29χρονη Έφη Ηροδότου, τον 61χρονο πατέρα της και την 57χρονη μητέρα της, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 8 Ιανουαρίου 2017, στην Αθήνα δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με υπόθεση θανατηφόρου τροχαίου δυστυχήματος, που συνέβη το 2007. Σύμφωνα με την απόφαση του Προέδρου, της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, οι τρεις θα πρέπει να παραδοθούν στις Κυπριακές Αρχές, μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2017. Παράλληλα στην απόφαση, σημειώνεται ότι ο 61χρονος και η 57χρονη, θα παραδοθούν στις Κυπριακές Αρχές, για να δικαστούν μόνο για τα αδικήματα της κατασκευής αποδεικτικών στοιχείων, της πλαστογραφίας, της χρήσης πλαστών εγγράφων, της ψευδορκίας και της δωροδοκίας για ψευδορκία και της ηθικής αυτουργίας για ψευδορκία. H απόφαση της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, θα προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία για να μελετηθεί και να αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα.
Δεν γνώριζε ότι ήταν καταζητούμενη ισχυρίστηκε στο δικαστήριο η Έφη Ηροδότου.

 

Ακόμη δεν έχει τελειώσει τίποτα αφού ο επίλογος αυτής της ιστορίας αρχίζει αύριο…

pamposioannoulslsls.jpg

Πηγές: like.philenews/ philenews/tvonenews