Στη χώρα που ο φόνος είναι κάτι σπάνιο και όλοι αισθάνονται ασφαλείς μια 20χρονη δολοφονείται (Φωτογραφίες)

Η αστυνομία ανέφερε σε δήλωσή την Κυριακή πως πρόκειται για υπόθεση δολοφονίας, αν και για την ώρα δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η αιτία του θανάτου. Η Birna Brjansdottir βρέθηκε νεκρή σε μια παραλία στα νότια του Ρέικιαβικ. Δύο ναύτες από τη Γροιλανδία ηλικίας 25 και 30 κρατούνται ως ύποπτοι σχετικά με την υπόθεση. Τα ίχνη της 20χρονης χάθηκαν στις 14 Ιανουαρίου μετά από μια νύχτα διασκέδασης σε μπαρ του Ρέικιαβικ. Μια κάμερα ασφαλείας την κατέγραψε να περπατά μόνη της στους δρόμους της πόλης και να αγοράζει κάτι για να φάει. Μετά εξαφανίστηκε και τα παπούτσια της βρέθηκαν στο λιμάνι Hafnarfjordur, νότια του Ρέικιαβικ, κοντά την αποβάθρα όπου ήταν αγκυροβολημένη και η μηχανότρατα από τη Γροιλανδία στην οποία μέλη του πληρώματος ήταν και οι δύο συλληφθέντες.

Η 20χρονη σε εάν απόσπασμα από το βίντεο που την δείχνει ζωντανή για τελευταία φορά

Μια κάμερα κατέγραψε επίσης ένα όχημα στην προβλήτα δίπλα στο σκάφος και τελικά εντοπίστηκε πως στο υλικό από τις κάμερες που δείχνουν για τελευταία φορά την 20χρονη διακρίνεται να περνά το ίδιο αυτοκίνητο. Η τράτα σήκωσε άγκυρα και έφυγε από το λιμάνι λίγες ώρες μετά την εξαφάνιση της νεαρής κοπέλας, αλλά οι αρχές την ανάγκασαν να επιστρέψει και οι δύο ναύτες συνελήφθησαν. Ίχνη αίματος της 20χρονης βρέθηκαν στο όχημα που είχαν νοικιάσει οι δύο βασικοί ύποπτοι. Η δολοφονία της 20χρονης δεν φέρεται να κρύβει κάποιο πρωτόγνωρο μυστήριο για το αστυνομικό δελτίο και είναι ίσως μια κλασική περίπτωση εγκλήματος από αυτά που συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά σε πολλές χώρες. Όμως για την Ισλανδία, ο φόνος είναι κάτι σπάνιο. Tα τοπικά μίντια μετέδιδαν συνεχώς κατά το διάστημα της εξαφάνισής της ειδήσεις για την υπόθεση και τα social media είχαν γεμίσει με μηνύματα και εκκλήσεις για βοήθεια προκειμένου να εντοπιστεί η Birna. Η εξαφάνιση ήταν το πρώτο θέμα σε τηλεοράσεις και εφημερίδες και μονοπωλούσε τις συζητήσεις των κατοίκων που απεύχονταν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Για τον εντοπισμό της είχε προηγηθεί μια πρωτοφανής επιχείρηση με πάνω από 700 εθελοντές που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη έρευνα διάσωσης στην ιστορία της Ισλανδίας, όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο. 

Η τεράστια επιχείρηση με τους εκατοντάδες εθελοντές που προηγήθηκε για τον εντοπισμό της

Μια χώρα με μόλις 330.000 κατοίκους όπως η Ισλανδία σπάνια έρχεται αντιμέτωπη με στυγερά εγκλήματα. Κατά μέσο όρο σημειώνονται 1,8 δολοφονίες ανά έτος και η πλειοψηφία των περιστατικών σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας, σχετίζεται με κατανάλωση αλκοόλ και προβλήματα ψυχικής υγείας. Η Ισλανδία διατηρεί ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο με την κατάταξη του 2015 να τη φέρνει στην τρίτη θέση παγκοσμίως και οι αστυνομικοί περιπολούν στο δρόμο άοπλοι. Οι ίδιο οι κάτοικοι αισθάνονται τόσο ασφαλείς που συχνά, όπως αναφέρει και το ΒΒC, μπορεί να αφήσουν μόνα τους χωρίς επίβλεψη ακόμη και τα μωρά σε εξωτερικό χώρο. Το παράδοξο της Ισλανδίας είναι πως ενώ την ίδια ώρα έχει υψηλά ποσοστά οπλοκατοχής στα περισσότερα περιστατικά ανθρωποκτονίας δεν έχει χρησιμοποιηθεί όπλο. Στη χώρα των 300+ χιλιάδων κατοίκων υπάρχoυν καταγεγραμμένα 90.000 όπλα κάτι που σημαίνει σχεδόν το 30%.

Πηγή:lifo.gr