Δύο καινούρια shopping malls στη Λάρνακα και ένα εμπορικό κέντρο που εκπέμπει SOS

Της Γιώτας Δημητρίου

Τα αναπτυξιακά αυτά έργα θα μια οικονομική ανάσα για τη πόλη του Ζήνωνα ή θα πλήξουν δραματικά το εμπορικό κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα αρκετές οικογένειες να επηρεαστούν και να μείνουν χωρίς δουλειές; Αν ισχύει το δεύτερο, υπάρχει κάποια λύση; Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017 μεταξύ του νέου Δημάρχου Λάρνακας κ. Βύρα, τριών βουλευτών Λάρνακας (Αννίτα Δημητρίου,Γιώργος Γεωργίου, Χρίστος Ορφανίδης) και των καταστηματαρχών του εμπορικού κέντρου συζητήθηκε το θέμα και έγιναν προσπάθειες να εξευρεθούν λύσεις.

Τεράστιο Shopping Mall στη Λάρνακα, κοντά στην περιοχή ΚΕΝ σχεδιάζει μεγαλοεπιχειρηματίας με ελληνικές ρίζες ο οποίος δραστηριοποιείται στη Νότια Αφρική. Τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα, εντός του 2017, μόλις εξασφαλιστούν οι άδειες, η πολεοδομική και η οικοδομική.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “24” πρόκειται για μια μεγάλη έκταση γης που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή.

Το Mall αυτό δεν θα είναι το πρώτο, αλλά το δεύτερο στη Λάρνακα αφού σύντομα ξεκινούν και οι εργασίες για το επίσης τεράστιο shopping mall στην περιοχή των Λιβαδιών (το λεγόμενο “Sunnymall το οποίο ανήκει στον ξένο επενδυτή Alex Raz ο οποίος είναι επίσης ιδιοκτήτης του mall στη Λεμεσό), στο δρόμο Λάρνακας Δεκέλειας.

Και ενώ οι περισσότεροι Λαρνακείς φαίνεται να χαίρονται για τις αναπτύξεις αυτές στη πόλη του Ζήνωνα, υπάρχει ένα κομμάτι στο παζλ της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης που αφορά τους καταστηματάρχες στο κέντρο της πόλης (Ερμού και Ζήνωνος Κιτιέως) που διαμαρτύρεται και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την βιωσιμότητα του εμπορικού κέντρου της Λάρνακας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ’ την αρχή.

Είναι γεγονός το οποίο έχει επιβεβαιώσει και ο επαρχιακός γραμματέα της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας – Αμμοχώστου Νίκο Σταμάτη σε πρόσφατες δηλώσεις του στα ΜΜΕ ότι μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης τον Μάρτιο του 2013, περίπου το 30% των εμπορικών καταστημάτων στη Λάρνακα έκλεισαν. Μάλιστα ο κ. Σταμάτης είχε πει ότι “το ποσοστό αυτό δυνατό να μεταφράζεται μέχρι και σε 1.500 εμπορικά καταστήματα και σημείωσε ότι αριθμός επαγγελματιών που έκλεισαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους δεν ενημέρωσαν σχετικά την ΠΟΒΕΚ”.

Με τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα καταστήματα της πόλης και με την απόφαση ανέγερσης δυο καινούριων shopping malls οι καταστηματάρχες της πόλης οργανώθηκαν και πραγματοποίησαν την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου συνάντηση με τον νέο Δήμαρχο Λάρνακας κ. Βύρα, τους βουλευτές Λάρνακας Αννίτα Δημητρίου, Γιώργο Βασιλείου και Χρίστο Ορφανίδη, καθώς και δημοτικούς συμβούλους.

Άκης Σταύρου, καταστηματάρχης για τριανταπέντε χρόνια στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας

Ανάμεσα στους καταστηματαρχες που έλαβαν μέρος στη συνάντηση ήταν και ο κ. Άκης Σταύρου ο οποίος είναι ιδιοκτήτης καταστήματος στο κέντρο της πόλης (Ερμού) από το 1982.Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “24” ο κ. Σταύρου μας είπε:

“Θεωρούμε ότι η δημιουργία οποιουδήποτε άλλου εμπορικού κέντρου μέσα στη πόλη και στην περιφέρεια της πόλης δεν θα είναι επένδυση. Το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να μεταφέρει τον κύκλο εργασιών από το ένα μέρος στο άλλο. Αυτές οι πολυδιαφημισμένες θέσεις εργασίας που λένε ότι θα έρθουν με την δημιουργία των shopping malls είναι η μισή αλήθεια, αν σκεφτεί κανείς πόσες θέσεις εργασίας θα κλείσουν με την δημιουργία αυτών των πολυκαταστημάτων, αφού κάποια άλλα καταστήματα θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.

Εμείς ως καταστηματάρχες του εμπορικού κέντρου της Λάρνακας γνωρίζουμε πολύ καλά το κύκλο εργασιών και ξέρουμε πως δεν υπάρχει πολυτέλεια να χαθεί κανένα άλλο ποσοστό. Τα καταστήματα βρίσκονται, βρισκόμαστε, σε μια οριακή κατάσταση. Το θέμα των shopping malls χει να κάνει με την βιωσιμότητα των υφιστάμενων καταστημάτων. Για εμάς είναι ξεκάθαρο αυτό.

Δεν θεωρούμε ότι θα έρθει νέος κόσμος και θα μεγαλώσει η αγοραστική δύναμη της πόλης. Απλά την ίδια υφιστάμενη “εμπορική πίττα” θα την μοιραστούν δύο διαφορετικοί χώροι. Απ’ την μια το εμπορικό κέντρο της πόλης και απ’ την άλλη τα shopping malls.

Ως καταστηματάρχες οργανωθήκαμε και διοργανώσαμε μια συνάντηση την περασμένη Τετάρτη (18 Ιανουαρίου) με τον νέο Δήμαρχο Λάρνακας κ. Βύρα, τους Βουλευτές Λάρνακας Αννίτα Δημητρίου, Γιώργο Γεωργίου και Χρίστο Ορφανίδη, καθώς και κάποιους δημοτικούς συμβούλους. Θέσαμε τους προβληματισμούς μας και είχαμε ενημέρωση τόσο απ’ τον Δήμαρχο όσο και απ’ τους βουλευτές για το όλο θέμα.

Μας ανέφεραν ότι παρευρέθηκαν σε μια παρουσίαση που διοργάνωσε η Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, η Μητρόπολη, που είναι ο ιδιοκτήτης της γης στην περιοχή του ΚΕΝ όπου θα γίνει η ανέγερση του ενός Shopping Mall. Στην παρουσίαση ήταν παρόντες και οι επενδυτές και έκαναν παρουσίαση του όλου έργου, το οποίο όπως μας είπαν θα είναι μονώροφο.

Αυτό που μας είπαν είναι ότι δεν είναι εύκολο να σταματήσουν ένα τέτοιο έργο, μια τέτοια επένδυση. Το θεωρούν αδύνατον. Επίσης επειδή πρόκειται για τεράστια επένδυση, ξεφεύγει το θέμα απ’ το Δήμο Λάρνακας και πάει στην πολεοδομική αρχή Λευκωσίας και στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών. Οι αρχές της πόλης μας ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το έργο.

Εμείς ως καταστηματάρχες ζητάμε να γίνουν κάποιες κινήσεις απ’ τις αρχές της πόλης έτσι ώστε να στηρίξουν το εμπορικό κέντρο με διάφορους τρόπους. Όπως μας είπε ο Δήμαρχος, κ. Βύρας, υπάρχει ένα κονδύλι από τα Ταμεία της ΕΕ το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου. Εμείς ζητήσαμε να δοθούν ακόμα και απ’ τους επενδυτές αυτούς των shopping malls, υπό μορφή αντισταθμιστικών έργων, κάποια μέτρα έτσι ώστε να κάνουμε το εμπορικό κέντρο πιο ανταγωνιστικό και να μην καταντήσουν οι Ερμού, Παλλάς και Ζήνωνος ένα φάντασμα από άδεια καταστήματα.

Την τετάρτη 1η Φεβρουαρίου οι καταστηματάρχες θα έχουμε μια συνάντηση όπου όλοι οι καταστηματάρχες θα καταθέσουν εισηγήσεις για το πως βελτιώνεται το εμπορικό κέντρο. Ήδη στην συνάντηση που είχαμε την περασμένη Τετάρτη αναφερθήκαν κάποια προβλήματα όπως οι χώροι στάθμευσης και κάποιες ενδεχόμενες λύσεις. Ίσως η πεζοδρόμηση του εμπορικού κέντρου να είναι μια καλή λύση. Θα δούμε όλα τα ενδεχόμενα”.

Τέλος ο κ.Σταύρου τόνισε ότι “Eγώ με το κατάστημα μου, μεγάλωσα τρία παιδιά, τα οποία είχαν τα ιδιαίτερα τους, (μπαλέτο κτλ), πηγαίναμε συχνά έξω για φαγητό κτλ. Τι θέλω να πω με αυτό; Μια υγιής επιχείρηση μέσα στη πόλη θα κάνει κύκλο τα χρήματα της μέσα στη πόλη. Δηλαδή, αν ένα κατάστημα πάει καλά θα στηρίξει κι αυτό την οικονομία της πόλης με άλλους τρόπους.

Τα μεγάλα έργα των ξένων επενδυτών δεν λειτουργούν έτσι.

Δυστυχώς ο κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό. Κάποια κυρία έγραφε χθες στα social media ότι είναι χαρούμενη που θα πίνει τον καφέ της στο mall και θα βλέπει την θάλασσα. Καλά, στις καφετέριες των φοινικούδων δεν μπορεί να βλέπει θάλασσα;

Τέλος, θέλω να πω ότι κάποιοι μας κατηγορούν ότι αντιδρούμε έτσι επειδή βλέπουμε το συμφέρον μας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη λέξη συμφέρον απ’ τη λέξη επιβίωση. Σήμερα τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου της Λάρνακας ανησυχούν για την επιβίωση τους όχι για το συμφέρον τους! Είναι τεράστια η διαφορά. Έχουμε να κάνουμε με την επιβίωση πολλών οικογενειών που έχουν καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της πόλης”.