Όταν ο συντάκτης αρνείται να παπαγαλίζει τον εκδότη

Του Μάριου Δημητρίου

«Οι δημοσιογράφοι στην Κύπρο, είναι ελεύθεροι να εκφράσουν την άποψή τους, φτάνει αυτή να συμπίπτει με την άποψη του εκδότη ή του καναλάρχη τους και να μην θίγει τα οικονομικά συμφέροντα ή τα πολιτικά πιστεύω, του εκδότη ή του καναλάρχη τους», ήταν η σκληρή αλήθεια που υπερίσχυσε στο συνέδριο με τίτλο «Προκλήσεις για την Ελευθερία του Τύπου, διεθνώς και στην Κύπρο», σε συν-διοργάνωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, του Κυπριακού Κέντρου PRIO, των Υπουργείων Εξωτερικών της Δανίας, της Φιλανδίας και της Νορβηγίας και της Πρεσβείας της Σουηδίας.

Την αλήθεια αυτή, διατύπωσε την περασμένη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 από το βήμα του συνεδρίου στο Σπίτι της Συνεργασίας στη Νεκρή Ζώνη στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργος Φράγκος, υπό μορφή κυνικής, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, παρατήρησης, με ενσυναίσθηση που ακουμπά μύχια ψυχής – των δημοσιογράφων ιδιαίτερα, που αρνήθηκαν να γίνουν παπαγάλοι των εργοδοτών τους και πλήρωσαν τον επαγγελματισμό και την ηθική ακεραιότητά τους, με το βαρύ τίμημα της χρόνιας απαξίωσης και τελικά της παράνομης απόλυσης. «Οι δημοσιογράφοι στην Κύπρο είναι ελεύθεροι να ταυτιστούν, ή ακόμα και να υπερθεματίσουν με τα όσα πρεσβεύει ο εργοδότης τους…», είπε με ειρωνεία που τσακίζει κόκαλα, ο Γιώργος Φράγκος.

Η θηλειά και η αυτολογοκρισία

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, «όλα τα πιο πάνω βέβαια λέχθηκαν καθ’ υπερβολή, ωστόσο δεν παύουν ν’ αποτελούν βασικό, αν όχι κυρίαρχο συστατικό στοιχείο της συνολικής πραγματικότητας. Εναπόκειται στον κάθε δημοσιογράφο ξεχωριστά, να θέσει τα όρια της υποταγής ή των αντιστάσεων του, τα όρια της αξιοπρέπειας και της επαγγελματικής υπόστασής του. Ο καθένας χωριστά δίνει την προσωπική του μάχη ή επιλέγει να παραδοθεί αμαχητί. Εκείνο που εγώ μπορώ να διαβεβαιώσω, με βάση εμπειρίες ενός τετάρτου του αιώνα, είναι ότι η διαπασών της ελευθερίας έκφρασης ενός δημοσιογράφου είναι μεγαλύτερη από όσο φαίνεται και ποικίλλει, τόσο αναλόγως της προσωπικότητας και του αυτόφωτου ή μη, κάθε συγκεκριμένου δημοσιογράφου, όσο και αναλόγως του ΜΜΕ που τον εργοδοτεί. Διότι άλλοι έχουν τη θηλιά πολύ σφιχτή και άλλοι πιο χαλαρή. Πάντως θηλιά, οπωσδήποτε υπάρχει. Και ασφαλώς μια από τις χείριστες μορφές λογοκρισίας, είναι η αυτολογοκρισία. Κι αυτό διότι στις πλείστες των περιπτώσεων, η αυτολογοκρισία υπερβαίνει τα όρια της αυτοπροστασίας και φτάνει στον αυτοεγκλωβισμό και τον αυτοεξευτελισμό».

Η δημοκρατία και η χειραγώγησή της

Αναφερόμενος «στον θεσμικό, στον επιτελικό, συλλογικό και πάγιο ρόλο που οφείλουν να διαδραματίζουν Τύπος και ΜΜΕ όσον αφορά την ελευθερία έκφρασης σε μια κοινωνία, σε μια ευνομούμενη πολιτεία», ο Γιώργος Φράγκος διερωτήθηκε κατά πόσο «τα ΜΜΕ στην Κύπρο λειτουργούν ως καίριος πυλώνας της δημοκρατίας;» και πρόσθεσε: «Η απάντηση που μπορεί να δοθεί σε αυτό το ερώτημα είναι διττή, διφορούμενη και ουδόλως μονοσήμαντη. Τα ΜΜΕ στην Κύπρο λειτουργούν ως πυλώνας της δημοκρατίας, αλλά την ίδια στιγμή λειτουργούν και ως μοχλός χειραγώγησής της! Και αυτή η αντιφατική συμπεριφορά, κάθε άλλο παρά παράδοξη είναι. Τα σοβαρά ελλείμματα πλουραλισμού που παρουσιάζουν όλα τα κυπριακά ΜΜΕ, καθιστούν ευκόλως ερμηνεύσιμη αυτή την αντιφατικότητα. Ο διαβρωμένος και ανεπαρκής πλουραλισμός των ΜΜΕ, καθιστά a priori την ελευθερία έκφρασης ελλειμματική και προβληματική. Κατά κανόνα, η άλλη άποψη, η αντίθετη άποψη, στα κυπριακά ΜΜΕ, όταν δεν αγνοείται παντελώς, υποβαθμίζεται, απαξιώνεται και συχνά διαστρεβλώνεται και λοιδορείται. Άρα, συνολικά και σωρευτικά, στις πλείστες των περιπτώσεων, η ελευθερία έκφρασης στα κυπριακά ΜΜΕ είναι κολοβωμένη, νοσεί, υποφέρει και ταλανίζεται. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα μεγάλα εθνικά ή ιδεολογικά ζητήματα. Ισχύει και για ζητήματα κοινωνικο-οικονομικής υφής, ακόμη και για θέματα πιο περιορισμένης εμβέλειας και σημασίας. Ο Τύπος και τα ΜΜΕ στον τόπο μας, βρίθουν μονοσήμαντων, μονόπλευρων και επιλεκτικών προσεγγίσεων. Κι όσο είναι θεμιτό να παρεισφρέει ο υποκειμενισμός στην αρθρογραφία και τις αναλύσεις, άλλο τόσο αθέμιτο είναι να παρεισφρέει στην ειδησιογραφία και τα ρεπορτάζ».

Κυπριακό – δεσπόζουν φοβικά σύνδρομα

«Δυστυχώς, ανάλογες συμπεριφορές, νοοτροπίες και στάσεις απαντώνται σε όλες τις θεματικές της δημοσιογραφίας στην Κύπρο, προεξαρχόντων και των ζητημάτων που αφορούν το Κυπριακό», τόνισε ο Γ. Φράγκος. «Στη δημοσιογραφική ενασχόληση με το Κυπριακό, δεσπόζουν ο αρνητισμός, τα φοβικά σύνδρομα, ο σκεπτικισμός, η καχυποψία και η αμφισβήτηση. Η διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, ως γνωστόν, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε μια φάση έξαρσης έντονων διεργασιών, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κορύφωση και ευόδωση των προσπαθειών τόσων δεκαετιών. Οι ελπίδες, οι προσδοκίες, και τα οράματα γενεών και γενεών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μοιάζουν ορατά και κοντινά, όσο ποτέ προηγουμένως. Και όμως στα πλείστα ρεπορτάζ πολλών ΜΜΕ στην Κυπριακή Δημοκρατία, ιχνηλατείται μια πνοή προκατάληψης, απόρριψης και μη αποδοχής αυτών των τόσο κοσμογονικών και εν ολίγοις ελπιδοφόρων εξελίξεων. Η θετική οπτική γωνία στα πράγματα παρασιωπάται ή απουσιάζει εντελώς. Βεβαίως, δουλειά του Τύπου είναι να αμφισβητεί και να θέτει υπό την βάσανον της κριτικής τα πάντα. Από την άλλη όμως, ο Τύπος οφείλει να αναγνωρίζει και να αναδεικνύει και όλα τα θετικά, όταν και όπου αυτά συντελούνται. Και στις μέρες μας συντελούνται αρκετά».

Απελευθέρωση από τις εμμονές

«Πώς μπορεί να λογίζεται ελεύθερος ο ελληνοκυπριακός Τύπος και ΜΜΕ, όταν ελάχιστα έως καθόλου, φωτίζουν τα όσα τεκταίνονται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα;» παρατηρεί ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών και συνεχίζει: «Πώς διατείνονται ότι πρεσβεύουν και προσβλέπουν στην επανένωση, όταν ελάχιστα έως καθόλου φωτίζουν τη ζωή, τις έγνοιες, τα προβλήματα, αλλά και την καθημερινότητα αυτών με τους οποίους ευελπιστούν να επανενωθούν; Όπως όλοι κρινόμαστε επί του πρακτέου λοιπόν, από τις πράξεις και όχι από τις διακηρύξεις μας, το ίδιο και ο Τύπος και τα ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ για να είναι πραγματικά ελεύθερα, πρέπει να απελευθερωθούν και από τις εμμονές, τις προκαταλήψεις και τις αγκυλώσεις. Τα ΜΜΕ για να είναι πραγματικά ελεύθερα, πρέπει να αποβάλουν ταμπού, στερεότυπα και δογματισμούς του παρελθόντος. Τα ΜΜΕ για να είναι πραγματικά ελεύθερα, πρέπει να αποκτήσουν όραμα και στρατηγική στόχευση για το μέλλον της πατρίδας μας, για το μέλλον της κοινής επανενωμένης πατρίδας μας, μάνας όλων των Κυπρίων, Ελλήνων, Τούρκων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων».

«Καλή» η κατάσταση στα κατεχόμενα

Στη δική του παρέμβαση στο συνέδριο, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων Sami Ozuslu, είπε ότι στα κατεχόμενα, τα πράγματα είναι καλά όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και ότι κανένας δημοσιογράφος δεν έχει τιμωρηθεί για τις δημόσιες απόψεις του, εκτός από κάποιες περιπτώσεις συκοφαντικής δυσφήμησης. Αναφέρθηκε στη λογοκρισία και τη δίωξη που υφίστανται οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία, σχολίασε ότι οι Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι δεν επηρεάζονται άμεσα, όμως τόνισε ότι δεν απουσιάζει ένα κλίμα φόβου, λόγω της άσχημης κατάστασης στον τουρκικό Τύπο. Περαιτέρω, επεσήμανε ότι η επιρροή των τουρκοκυπριακών ραδιοτηλεοπτικών μέσων στα κατεχόμενα, (όπου υπάρχουν εννιά τηλεοπτικοί σταθμοί), είναι περιορισμένη, σε σχέση με αυτά που εκπέμπουν από την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι «όλοι βλέπουν τα κανάλια από την Τουρκία» και ότι «το μερίδιο τηλεθέασης των τουρκοκυπριακών τηλεοπτικών σταθμών, ανέρχεται μόλις στο 17%».

DSC 1692 1

Στο βήμα του συνεδρίου ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων, Sami Özuslu.

Η φωνή της κυρίαρχης αρρενωπότητας

Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου, που συντόνισε η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, μίλησε επίσης η Μαρία Αγγελή από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS), με θέμα «Ισότητα φύλων και ΜΜΕ». Είπε ότι «η ανισότητα των φύλων και οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, υπάρχουν εντός και εκτός των ΜΜΕ. Είναι μέρος των καθημερινών κοινωνικών σχέσεων στο σχολείο, στην εργασία, στον δημόσιο χώρο, στο διαδίκτυο, στην οικογένεια». Πρόσθεσε ότι τα «ΜΜΕ, ως βασικός φορέας κοινωνικοποίησης και παραγωγής δημόσιου λόγου, παράγουν και αναπαράγουν δομικές ανισότητες στη βάση του φύλου. Στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, καταγράφουμε καθημερινά το λόγο των ΜΜΕ στην Κύπρο, κάτω από την οπτική του φύλου, καθώς επίσης είμαστε μέλη της παγκόσμιας ερευνητικής ομάδας Global Media Monitoring Project για τη συστηματική καταγραφή της εκπροσώπησης των γυναικών και των ανδρών στις ειδήσεις των ΜΜΕ ανά τον κόσμο». Παρατήρησε ότι «στο μιντιακό προϊόν που απολαμβάνει το περισσότερο κύρος, στις ειδήσεις, η κυρίαρχη αρρενωπότητα υπερ-εκπροσωπείται, αφού η φωνή της κυριαρχεί έναντι της φωνής των γυναικών. Μόλις το 24% των ανθρώπων στις ειδήσεις, είναι γυναίκες – 19% στην Κύπρο, 25% στη Δανία, 29% στη Φιλανδία, 27% στη Νορβηγία, 31% στη Σουηδία. Η φωνή των γυναικών απουσιάζει από τις ειδήσεις, δίνοντας το μήνυμα ότι η δράση, η εμπειρογνωμοσύνη και οι φωνές τους μάλλον δεν έχουν και τόση σημασία».

Η προσοχή, στο πώς φαίνονται…

Η Μαρία Αγγελή ανέφερε ως παράδειγμα ολοφάνερης στερεοτυπικής αναπαράστασης στα ΜΜΕ σε βάρος των γυναικών, σχόλιο σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, ότι «όσοι παρακολουθούσαν την εκπομπή, τους πετάχτηκαν τα μάτια έξω με το άνοιγμα στο πουκάμισο της πανέμορφης Αννίτας Δημητρίου, που εξίταρε την φαντασία του ανδρικού πληθυσμού». Επεσήμανε ότι «σύμφωνα με τον ορισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη σεξιστική ρητορικής μίσους, περιλαμβάνονται προσβλητικά σχόλια για την εμφάνιση, τη σεξουαλικότητα και τους ρόλους των φύλων. Άρθρα όπως το συγκεκριμένο, ανοίγουν τη συζήτηση για τα όρια της ελευθερίας του λόγου, η οποία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα κατοχυρωμένο σε διάφορες νομικές διατάξεις. Ωστόσο, η ελευθερία της έκφρασης, δεν είναι απόλυτο δικαίωμα. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με άλλα δικαιώματα, όπως η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, που αποτελεί επίσης αναπόσπαστο μέρος των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, η ισότητα των φύλων και η ελευθερία της έκφρασης, πρέπει να θεωρηθούν ως αλληλένδετα και όχι αντίθετα δικαιώματα. Αυτός είναι ο λόγος που η ελευθερία της έκφρασης, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως ένας τρόπος για να φιμώσει τις γυναίκες και τα κορίτσια, αποσπώντας την προσοχή του δημόσιου διαλόγου από αυτά που λένε, στο πώς φαίνονται».

Οι σύμμαχοι στον αγώνα για ισότητα

Παρατήρησε ωστόσο η Μαρία Αγγελή, ότι «σε ένα μιντιακό πεδίο όπου οι έμφυλες ανισότητες και η σεξιστική ρητορική διαπερνά όλες τις μορφές ΜΜΕ, υπάρχει πάντα ευτυχώς και ο αντίλογος. Στο MIGS, ευτυχούμε να έχουμε μία ομάδα δημοσιογράφων που είναι σύμμαχοι στον αγώνα για την ισότητα των φύλων και αντιλαμβάνονται το ρόλο τους, ως φορείς κοινωνικής αλλαγής. Δυστυχώς ο λόγος τους δεν αντανακλά την μεγάλη εικόνα των ΜΜΕ. Ένα από τα θέματα που απασχολούν συχνά το Ινστιτούτο, είναι με το ποιους τρόπους μπορεί να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική συνεργασία και εμπλοκή όλων των φορέων και κυρίως των επαγγελματιών των ΜΜΕ, ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση για ζητήματα ισότητας των φύλων, στον δημοσιογραφικό λόγο». Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Mete Hatay, από το Κυπριακό Κέντρο PRIO, για τα εναλλακτικά και τα νέα ΜΜΕ και πώς αυτά λειτουργούν στην σύγχρονη κοινωνία. Επεσήμανε ότι πολλά από αυτά, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις, όπως στην Τουρκία, στον Αραβικό κόσμο (Αραβική Άνοιξη) και στην εκλογική νίκη του Ντόναλτ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Ένας κόσμος αφόρητα σιωπηλός…

Στον χαιρετισμό της στο πρώτο μέρος του συνεδρίου, όπου αξιολογήθηκαν τα δεδομένα που επηρεάζουν την Ελευθερία του Τύπου διεθνώς, η Πρέσβειρα της Σουηδίας στην Κύπρο Anna Olsson Vrang, αναφέρθηκε στους κινδύνους για την ελευθερία της έκφρασης και των ΜΜΕ και για την ίδια τη δημοκρατία σε διάφορα μέρη του κόσμου και παρουσίασε ένα βίντεο με το μήνυμα ότι «ο κόσμος μπορεί να καταστεί αφόρητα σιωπηλός, χωρίς την ελευθερία του λόγου».

Ο Jonathan Lundqvist, Πρόεδρος του σουηδικού τμήματος του Οργανισμού «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (Reporters Without Borders), στη δική του παρέμβαση, είπε ότι τουλάχιστον 76 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν τον περασμένο χρόνο σε όλο τον κόσμο, τουλάχιστον 348 φυλακίστηκαν, κυρίως στην Τουρκία και 52 ήταν θύματα απαγωγής. Υπάρχουν σήμερα 200 δημοσιογράφοι φυλακισμένοι στις χώρες μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ανέφερε η Dunja Mijatovic, εκπρόσωπος του οργανισμού και υπεύθυνη για την Ελευθερία του Τύπου. Αναφέρθηκε και στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία διαφόρων κυβερνήσεων, λέγοντας ότι τέτοια μέτρα μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την ελευθερία της έκφρασης και τονίζοντας ότι «πρέπει να αποδεχόμαστε και τις απόψεις που δεν μας αρέσουν». Ο Andrey Richter, Σύμβουλος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία Τύπου, ανέφερε επίσης ότι σε ορισμένες χώρες, οι κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει πολιτικές για θέματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών καταπολέμησης της τρομοκρατίας, που περιορίζουν την ελευθερία του λόγου. Ο Janne Virkumen, πρώην αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «Helsing Sanomat» της Φινλανδίας, είπε ότι η ελευθερία του λόγου έχει τα τελευταία χρόνια περικοπεί κατά τη διάρκεια της αυταρχικής διακυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ότι υπάρχουν τουλάχιστον 150 δημοσιογράφοι στη φυλακή σήμερα στην Τουρκία, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα για μια δίκαιη δίκη.

Ολοκληρωτική και απόλυτη αλλαγή

Σε οπτικογραφημένο μήνυμά της, η Maired McGuinness, Πρώτη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε ότι ως πρώην δημοσιογράφος, παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις. «Τα χρόνια μου στη δημοσιογραφία από το 1980 μέχρι και το 2004», είπε, «αποτέλεσαν μια περίοδο αλλαγής. Αλλά από την εποχή που είμαι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχω παρακολουθήσει την ολοκληρωτική και απόλυτη αλλαγή του τοπίου των ΜΜΕ, και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, έχουν πολλαπλασιαστεί κατά δεκάδες χιλιάδες. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε πλέον ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή των πολιτών μας. Και πράγματι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι “οι ψεύτικες ειδήσεις”, είναι επίσης ένα φαινόμενο, το οποίο ενισχύεται και υποκινείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Νέοι, ενήλικες, αλλά και εικοσάρηδες, φαίνεται να απομακρύνονται από τις παραδοσιακές εφημερίδες και την τηλεόραση, παρακολουθώντας τις ειδήσεις από τα iPads και iPhones. Επομένως, πώς θα ανταποκριθούμε και τι μπορούμε να κάνουμε; Νομίζω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τα ΜΜΕ είναι η επιβίωση, η οικονομική επιβίωση σε αυτή την ταραγμένη περίοδο, και γνωρίζουμε ότι η καλή ποιότητα δημοσιογραφίας απαιτεί από τους οργανισμούς να πληρώσουν για αυτού του είδους τη δημοσιογραφία και να την επιβραβεύσουν με ένα σωστό τρόπο. Και ποιες είναι οι συνέπειες για εμάς ως πολίτες; Προφανώς βασιζόμαστε σε ό, τι διαβάζουμε, ό,τι βλέπουμε, ό,τι ακούμε, και υποθέτουμε ότι είναι πάντα αλήθεια και ότι μπορούμε να πιστεύουμε ό,τι μας λένε. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Έτσι, υπάρχει πραγματική ανάγκη για μας να εκπαιδεύσουμε τους νέους να έχουν τις δεξιότητες να αναλύσουν τις ειδήσεις με τις οποίες τροφοδοτούνται και να είναι σε θέση να κρίνουν την ποιότητα των ειδήσεων αυτών».

DSC 1685 1

Δεκάδες δημοσιογράφοι – Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι – διπλωμάτες ευρωπαϊκών χωρών και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, παρέστησαν στο συνέδριο για την Ελευθερία του Τύπου.

 

Μπροστά σε σκοτεινές δυνάμεις

«Εκτός από αυτές τις προκλήσεις, υπάρχει το θέμα της ελευθερίας του Τύπου», υπογράμμισε η κυρία McGuinness. «Ως πρώην δημοσιογράφος, εκτιμώ πάρα πολύ την ελευθερία του Τύπου στην αναζήτηση της πληροφόρησης και της αναφοράς της, χωρίς φόβο ή εύνοια. Και γνωρίζω ότι ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επίσης δίνει μεγάλη αξία στην ελευθερία του Τύπου και συνεργαζόμαστε με τους δημοσιογράφους και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για να διασφαλίσουμε ότι η ελευθερία του Τύπου διαφυλάσσεται και καλλιεργείται πραγματικά. Βρισκόμαστε όμως ενώπιον σκοτεινών δυνάμεων σε αυτόν τον τομέα, για αυτό επιτρέψτε μου σήμερα, ενώπιον του συνεδρίου σας, να είμαι πολύ σαφής. Σας στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα! Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερασπίζεται σθεναρά τα ΜΜΕ και την ελευθερία του Τύπου. Πρέπει να πράξουμε ό,τι μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι το έργο των δημοσιογράφων θα τιμάται, θα διασφαλίζεται και θα υποστηρίζεται. Και εγώ, ως πρώην δημοσιογράφος, γνωρίζω ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, και θα εργαστώ πολύ σκληρά για να βεβαιωθώ ότι στην Ευρώπη, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ελεύθερα και ότι εκτός Ευρώπης θα προωθήσουμε την ιδέα ενός ισχυρού, ανεξάρτητου και ελεύθερου Τύπου».

Φωτό: Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργος Φράγκος μιλά στο συνέδριο της περασμένης Δευτέρας.