Εθνική… ντροπή για την Κεντρική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεώθηκε βάσει των μνημονιακών μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα να πουλήσει τις θυγατρικές της στο εξωτερικό και ως αποτέλεσμα εδώ και μήνες προσπαθεί να πουλήσει την ΕΤΕ Κύπρου, χωρίς αποτέλεσμα. Ο λόγος για αυτήν την αποτυχία είναι, όπως αποκάλυψε η «24», η πολύ κακή ποιότητα του δανειστικού χαρτοφυλακίου της ΕΤΕ Κύπρου, καθώς οι τράπεζες που εξέτασαν το ενδεχόμενο να αγοράσουν το τραπεζικό ίδρυμα αποφάσισαν να μην καταθέσουν καν δεσμευτική πρόταση.

Η αξία της ΕΤΕ Κύπρου, όπως είναι καταγεγραμμένη στα βιβλία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, είναι 177 εκ. ευρώ και αυτό το ποσό είναι που πρέπει να φτάσει η προσφορά για την εξαγορά της ΕΤΕ Κύπρου, αλλά σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες οι προσφορές δεν έχουν φτάσει σε αυτό το ποσό.

Μάλιστα, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος επισήμως σε συνεντεύξεις του νέου CEO Λεωνίδα Φραγκιαδάκη έθεσε ως προτεραιότητα την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής εντός του 2017 και τόνισε ότι συνεχίζεται ο σχεδιασμός της αποεπένδυσης από την Σερβία, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, την Ρουμανία και τελευταία την Κύπρο, καθώς θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία από την αρχή.
Παρόλα αυτά, και αφού η Εθνική ανακοίνωσε επισήμως ότι δεν δέχτηκε ικανοποιητικές προσφορές για την πώληση της ΕΤΕ Κύπρου και ότι θα προχωρήσει σε νέα διαδικασία πώλησης ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η πώληση μέχρι το τέλος του 2018 όπως έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ενώ λοιπόν, έγινε αυτή η ενημέρωση, ξάφνου η ΕΤΕ Κύπρου φρόντισε να διαρρεύσει ότι τελικά το κοινό επενδυτικό σχήμα των εταιρειών Atlas Merchant Capital και Elements Capital Partners συνέχισε τις διαπραγματεύσεις και τελικά μπορεί και να καταθέσει ικανοποιητική προσφορά για την εξαγορά της τράπεζας. Εδώ, αξίζει να θυμίσουμε ότι τα συγκεκριμένα funds ειδικεύονται στην εξαγορά distressed funds και τραπεζών, τα οποία αναδιαρθρώνουν με σκοπό να τα μεταπωλήσουν σε υψηλότερη τιμή.

Η Κεντρική Τράπεζα… κοιμάται

Όλα αυτά με την ΕΤΕ Κύπρου συμβαίνουν ενώ οι τράπεζες στην Κύπρο μετά το καταστροφικό «κούρεμα καταθέσεων» υποτίθεται ότι έχουν τεθεί κάτω από ακόμη πιο αυστηρό έλεγχο από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, τον αρμόδιο φορέα για τον έλεγχο της ποιότητας των δανείων, της πορείας των αναδιαρθρώσεων και των νέων χρηματοδοτήσεων, καθώς το ζητούμενο της επιστροφής της κυπριακής οικονομίας στην ανάπτυξη μπορεί να έχει επιτευχθεί, αλλά άπαντες τονίζουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Η Κεντρική που κατηγορήθηκε δικαίως ότι «κοιμήθηκε» στην περίπτωση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την καταστροφή των κυπριακών τραπεζών με τις ασύδοτες χρηματοδοτήσεις, τώρα έχει περάσει στο άλλο άκρο και πιέζει τις τράπεζες, με αυστηρούς ελέγχους και πρόνοιες για τα νέα δάνεια που δεν δίνονται πλέον ακόμη και σε υγιείς επιχειρήσεις.

Ενώ, λοιπόν, η Κεντρική πιέζει ασφυκτικά τις τράπεζες για αναδιαρθρώσεις δανείων, στην περίπτωση της Εθνικής δεν κάνει απολύτως τίποτε. Έχουμε μία περίπτωση τράπεζας που ενώ η αξία της στα χαρτιά είναι 177 εκ. ευρώ, στην πράξη φαίνεται ότι δεν πλησιάζει καν αυτό το ποσό, αφού ουδείς είναι πρόθυμος να καταθέσει πρόταση εξαγοράς, πέρα από fund που ειδικεύονται σε distressed χαρτοφυλάκια.