Διευθέτηση συνάντησης Αναστασιάδη – Γκουτέρες ανακοίνωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΕ

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό είπε πως είναι μία δύσκολη συγκυρία, αλλά αυτό βεβαίως δεν θα μας εμποδίσει από του να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να υπάρξει ευόδωση της διεργασίας.

“Προσωπικά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος από τα μηνύματα που παίρνουμε από την Άγκυρα. Βλέπετε έναν Ερντογάν αλλοπρόσαλλο, που τα βάζει με την Ολλανδία και τη Γερμανία ή τη Γαλλία και δεν έχει κανένα πρόβλημα να τα βάλει και μαζί μας ή την Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας”, είπε.

Ο Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου είπε πως όταν υπηρέτησε ξανά στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, το 1995, οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές. “Ήμασταν μέλη των Αδεσμεύτων και δεν είχαμε την πλατφόρμα που έχουμε τώρα. Επιστρέφοντας μετά από τις Βρυξέλλες – όπου είμαστε πολύ δυνατοί ως κράτος μέλος -ένοιωσα αμέσως τη δύναμη που μας δίνει η πλατφόρμα που ονομάζεται ΕΕ. Αυτή η πλατφόρμα, σε συνδυασμό με την αξιόπιστη εξωτερική μας πολιτική και τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή, μας κάνει πολύ πιο ισχυρούς από το μέγεθός μας”, σημείωσε.

Τόνισε ότι η πρώτη προτεραιότητα ενός μονίμου αντιπροσώπου της Δημοκρατίας τον ΟΗΕ είναι το Κυπριακό κι όσο παραμένει άλυτο, δεν έχουμε την πολυτέλεια να δώσουμε έμφαση σε άλλο θέμα.

“Ομως εμείς δίνουμε. Γιατί αυτό που μας κάνει πολύ πιο ισχυρούς είναι ακριβώς η φωνή που έχουμε στα άλλα θέματα. Το γεγονός ότι δημιουργούμε συμμαχίες με άλλα κράτη μέλη, είτε της περιοχής, είτε άλλων περιοχών εντός του ΟΗΕ κι αυτό μας δίνει το δικαίωμα να ζητήσουμε τη δική τους στήριξη όταν μιλούμε για το Κυπριακό”, ανέφερε.

Είπε ότι σε όλες τις προσπάθειες θέλει την Ομογένεια συμπαραστάτη και θα κινηθούν μαζί στους κοινούς στόχους, εκφράζοντας την πεποίθηση πως “στο τέλος θα τα καταφέρουμε”.

Και κατέληξε εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της Κύπρου προς τους ομογενείς προς όλα όσα προσφέρουν, κάνοντας όλους στην Κύπρο υπερήφανους.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ διαβεβαίωσε το νέο μόνιμο αντιπρόσωπο ότι σύσσωμοι οι οργανισμοί της παροικίας θα είναι στο πλευρό του.

“Από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στον ΟΗΕ έχουν περάσει άξιοι διπλωμάτες, από τον Ζήνωνα Ρωσσίδη μέχρι σήμερα, οι οποίοι αφιέρωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Η Ομογένεια έχει συνεργαστεί με όλους και συνεχίσει να εργάζεται πάντοτε για την Κύπρο και τα δίκαιά της.

“Ζούμε μόνο 50.000 Κύπριοι στην Αμερική και παρόλα αυτά πρωτοστατούμε, όχι μόνο για το κυπριακό πρόβλημα, αλλά για όλα τα εθνικά θέματα του Ελληνισμού”, είπε ο κ. Κρίστοφερ.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα με τη νέα κυβέρνηση να υπάρξει αλλαγή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στο Κυπριακό.
Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρο-Ᾱμερικανικών Οργανισμών, Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Βασίλης Φιλίππου, που καλωσόρισαν το νέο μόνιμο αντιπρόσωπο και του ευχήθηκαν επιτυχία στα καθήκοντά του.

Πηγή: ΚΥΠΕ