Δίκη για βιασμό 38χρονης Ρωσίδας σε τουαλέτα του Δήμου Λευκωσίας!

Του Μάριου Δημητρίου

Με τον 47χρονο κατηγορούμενο Νικόλα Κυπριανού, άτομο με ιστορικό ψυχικών προβλημάτων, να έχει κατά διαστήματα κάποια συναισθηματικά ξεσπάσματα και να μιλά ακατάληπτα, ενώ βρισκόταν στο εδώλιο και με την Πρόεδρο του τριμελούς Κακουργιοδικείου Λευκωσίας Έλενα Εφραίμ να προσπαθεί να τον επαναφέρει σε τάξη, άρχισε την περασμένη Τετάρτη (15 Μαρτίου 2017) η εκδίκαση μιας ασυνήθιστης υπόθεσης βιασμού 38χρονης Ρωσίδας, στα δημόσια αποχωρητήρια του Δήμου Λευκωσίας, δίπλα στη στάση λεωφορείων στην πλατεία Σολωμού, στο κέντρο της Λευκωσίας.

Το ισχυριζόμενο έγκλημα, τη διάπραξη του οποίου ο κατηγορούμενος αρνείται, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για συναινετική σεξουαλική πράξη, έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στις 28 Σεπτεμβρίου 2016 και στη σκηνή έφτασαν σχεδόν αμέσως, αστυνομικοί του γειτονικού Αστυνομικού Σταθμού Πύλης Πάφου, όπου συνάντησαν, τόσο τον κατηγορούμενο, όσο και την παραπονούμενη. Πληροφορούμαστε ότι η κοπέλα ζει τα τελευταία χρόνια στην Πάφο με τον κυπριακής υπηκοότητας σύζυγό της, έχουν μια μικρή κόρη 2 χρόνων, ενώ έχει στη Ρωσία, άλλο ένα παιδί, 13 χρόνων, από προηγούμενο γάμο.

Μήνυμα ότι «βιάζουν μια γυναίκα»

Αναφέρονται τα εξής, στο κείμενο παραδεκτών γεγονότων που κατατέθηκε ως τεκμήριο, στη διαδικασία της Τετάρτης στο Κακουργιοδικείο: «Kατά τη διάρκεια της διερεύνησης της παρούσας υπόθεσης, παραλήφθηκε αριθμός τεκμηρίων που κατατέθηκαν στο Δικαστήριο. Παραλήφθηκαν νόμιμα και διακινήθηκαν από την Αστυνομία νομότυπα, με ασφάλεια και καμία επέμβαση ή αλλοίωση έγινε σε αυτά, από την ημέρα παραλαβής τους, μέχρι την κατάθεσή τους στο Δικαστήριο, εκτός αυτής που έγινε κατά την επιστημονική εξέτασή τους από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και το Γενικό Χημείο του κράτους.

Την 28η Σεπτεμβρίου 2016 στις 12.45 (πρωινές ώρες), μέλη της Αστυνομίας (σ. σ. κυρίως του Αστυνομικού Σταθμού Πύλης Πάφου που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο), μετέβηκαν στα δημόσια αποχωρητήρια του πάρκου παρά την πλατεία Σολωμού στη Λευκωσία, μετά που έλαβαν μήνυμα από το ΚΕΜ Λευκωσίας, ότι στο συγκεκριμένο μέρος, βιάζουν μια γυναίκα. Κατά την άφιξη της Αστυνομίας στο μέρος, διαπιστώθηκε ότι εντός του χώρου των αποχωρητηρίων, βρισκόταν ο κατηγορούμενος μαζί με την παραπονούμενη Irina Larina. Ακολούθως στο μέρος αφίχθηκαν και άλλα μέλη της Αστυνομίας. Η αστυνομικός Α. Σάββα συνόδευσε την Irina Larina, η οποία μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Αμέσως μετά την αποχώρηση της παραπονουμένης από το μέρος, ο αστυνομικός Κ. Παναγίδης απέκλεισε τη σκηνή. Η αποκλεισμένη περιοχή φρουρείτο αδιάλειπτα μέχρι την ολοκλήρωση των απαραίτητων αστυνομικών εξετάσεων. Κανένα μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, δεν εισήλθε εντός της αποκλεισμένης περιοχής. Την 28η Σεπτεμβρίου 2016 ο αστυνομικός Αντώνης Μουστάκας, συνέλαβε τον κατηγορούμενο δυνάμει δικαστικού εντάλματος σύλληψης και αφού του εξήγησε τους λόγους της σύλληψής του και του επέστησε την προσοχή του στο Νόμο, αυτός απάντησε «δεν έκαμα κανένα βιασμό». Την ίδια μέρα μεταξύ των ωρών 14.10-15.30 η αστυνομικός Χριστιάνα Χριστοδουλίδου μετέβη στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου έλαβε αριθμό φωτογραφιών της ιατροδικαστικής εξέτασης της παραπονουμένης Irina Larina, στην παρουσία και καθ’ υπόδειξη του ιατροδικαστή Νικόλα Χαραλάμπους. Κατατίθενται από κοινού ως τεκμήρια, δύο βιβλιάρια φωτογραφιών».

Πρώτος μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε στην υπόθεση, ο αστυνομικός του ΤΑΕ Λευκωσίας Πανίκος Μοδέστου, καταθέτοντας δεκάδες φωτογραφίες από τη σκηνή του περιστατικού, όπως και άλλα τεκμήρια, όπως ένα μαύρο εσώρουχο, μια ζακέτα, ένα παντελόνι τζιν, επιχρίσματα από τα γεννητικά όργανα και από τις παρειές, τόσο του κατηγορουμένου όσο και της παραπονούμενης και γυμνές φωτογραφίες της κοπέλας, από την ιατροδικαστική της εξέταση.

Η ημερομηνία που έδωσε ο ψυχίατρος

Ο δικηγόρος του κατηγορουμένου Χρίστος Ιάσονος, που ανέλαβε την υπεράσπισή του μετά από αίτημα του Ν. Κυπριανού, ο οποίος είναι άνεργος, άπορος και λήπτης δημόσιου βοηθήματος, για παροχή δωρεάν νομικής αρωγής, προχώρησε σε αντεξέταση του αστυνομικού Π. Μοδέστου. Κατέθεσε επίσης ο μάρτυρας κατηγορίας, αστυνομικός λοχίας του ΤΑΕ Λευκωσίας, Μάριος Σάββα, αναφέροντας ότι αναγνώρισε την κατάθεση που έδωσε για την υπόθεση αυτή. Στη συνέχεια η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Άννα Ματθαίου, του υπέδειξε ότι αναφέρει στην κατάθεσή του ότι έλαβε τη συγκατάθεση του κατηγορουμένου για ιατροδικαστική εξέταση και του παρουσίασε έγγραφο, που ο αστυνομικός το αναγνώρισε και κατατέθηκε ως τεκμήριο. Μετά από ερώτηση της κυρίας Ματθαίου, ο αστυνομικός είπε ότι ετοίμασε σχετικό Ημερολόγιο Ενεργείας, το οποίο και κατατέθηκε επίσης ως τεκμήριο, για τη μεταφορά του κατηγορουμένου για ψυχιατρική εξέταση στο ΘΕΜΕΑ ( σ. σ. πρόκειται για Θεραπευτική Μονάδα Εξαρτηµένων Ατόµων, που ανήκει στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, απευθύνεται σε ενήλικα άτοµα, εξαρτηµένα από το αλκοόλ και τα φάρµακα και στις οικογένειες τους και αποτελεί πρόγραµµα εσωτερικής διαµονής για σωµατική αποτοξίνωση, ενώ παράλληλα προσφέρει προγράµµατα, σε εσωτερική, ή εξωτερική βάση, ανάλογα µε τις ανάγκες του ατόµου).

«Υπήρχε κάποιος λόγος που τον μεταφέρατε για ψυχιατρική εξέταση στις 4 Οκτωβρίου 2016, ενώ ο κατηγορούμενος τελούσε υπό κράτηση από τις 28 Σεπτεμβρίου 2016;», ρώτησε η Α. Ματθαίου για να πάρει την απάντηση ότι «αυτή την ημερομηνία, μας έδωσε ο κυβερνητικός ψυχίατρος». Στη συνέχεια ο αστυνομικός αναγνώρισε τη γραπτή συγκατάθεση του Νικόλα Κυπριανού για αναγνώριση και είπε ότι στη συνέχεια έλαβε ανακριτική κατάθεση από τον κατηγορούμενο.

Ένσταση για θεληματικότητα κατάθεσης

Στο σημείο αυτό ο δικηγόρος του κατηγορουμένου Χρίστος Ιάσονος, πρόβαλε ένσταση για τις συνθήκες λήψης της κατάθεσης, αναφέροντας ότι ο πελάτης του, «όπως ο ίδιος αναφέρει, είχε ψυχολογικά προβλήματα και θα επιθυμούσε να λάμβανε τη φαρμακευτική του αγωγή, πριν δώσει την κατάθεσή του. Αντιθέτως δεν έλαβε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή και δεν είχε σώας τα φρένας, τη συγκεκριμένη στιγμή της κατάθεσης, ως ένας λογικός άνθρωπος». Ερωτώμενη σχετικά από την Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, επέμενε ότι «η κατάθεση του κατηγορουμένου, είναι θεληματική».

Και τώρα…δίκη εντός δίκης

Παρεμβαίνοντας η Πρόεδρος Έλενα Εφραίμ, περιέγραψε την ένσταση του Χρ. Ιάσονος και διέταξε τη διεξαγωγή δίκης εντός δίκης, για τις συνθήκες λήψης της κατάθεσης και κατά πόσο ήταν θεληματική, ή όχι. Όπως είπε, «ελέχθη από τον συνήγορο υπεράσπισης, ότι είχε παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ημέρα έναρξης της κράτησης του κατηγορουμένου, μέχρι και τη λήψη της κατάθεσης αυτής. Κατά τη διάρκεια του χρόνου αυτού, ο κατηγορούμενος αντιμετώπισε διάφορα ψυχολογικά προβλήματα για τα οποία όφειλε να λάβει φαρμακευτική αγωγή, η οποία όμως δεν του δόθηκε, με αποτέλεσμα η ψυχική του κατάσταση, να μην ήταν τέτοια που να του επέτρεπε να είναι σε θέση ν’ αντιληφθεί πλήρως το πλαίσιο, κάτω από το οποίο έδινε την εν λόγω κατάθεση. Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε ότι τίθεται ζήτημα για τις συνθήκες λήψης και της θεληματικότητας της κατάθεσης».

Στην επόμενη δικάσιμο, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017, αναμένεται ότι θα ακουστούν μαρτυρίες, ιδιαίτερα του κυβερνητικού ψυχίατρου, στο πλαίσιο της δίκης εντός δίκης, ενώ ο κατηγορούμενος εξακολουθεί να παραμένει υπό κράτηση.

Φωτό: Σε αυτά τα δημόσια αποχωρητήρια, δίπλα στην πλατεία Σολωμού στο κέντρο της Λευκωσίας, έγινε ο ισχυριζόμενος βιασμός. Κατασκευάστηκαν πρόσφατα, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας και του περιβάλλοντα χώρου.