Η Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξετάζει νομοθεσία για στάθμευση αναπήρων σε ιδιωτικούς χώρους

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση πολύ σημαντική στην προσπάθεια να βρεθούν τρόποι για να προστατευθεί η χρήση των χώρων στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες και σε ιδιωτικούς χώρους όπως οι πολυκατοικίες από άτομα με αναπηρίες μόνο.

Όπως εξήγησε, η νομοθεσία υπάρχει και πρέπει το κράτος και η Βουλή να βρουν τους τρόπους εφαρμογής της έτσι ώστε να σταματήσει η κατάχρηση που συχνά γίνεται από άτομα που σταθμεύουν παράνομα στερώντας το χώρο στάθμευσης από άτομα με αναπηρίες για δική τους ευκολία επειδή βαριούνται να περπατήσουν.

Κληθείς να διευκρινίσει, ο κ. Λαμπριανίδης είπε ότι υπάρχουν δύο νομοθεσίες, η μια προνοεί εξώδικο πρόστιμο μέχρι €85, ενώ η άλλη νομοθεσία περί ατόμων με αναπηρία προνοεί πρόστιμο μέχρι €1285 ή φυλάκιση μέχρι και 12 μήνες ή και τις δύο ποινές μαζί.

«Σήμερα εφαρμόζεται η νομοθεσία για εξώδικο πρόστιμο και εμείς θέλουμε να εφαρμοστεί και η άλλη νομοθεσία που είναι πολύ πιο αυστηρή για να σταματήσει ο κόσμος να συμπεριφέρεται με αυτό τον προκλητικό και ανεύθυνο τρόπο» σημείωσε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου είπε ότι έχει εντοπιστεί ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τη χρήση των χώρων στάθμευσης για άτομα με αναπηρία σε ιδιωτικούς χώρους όπως πολυκατοικίες.

Η κ. Κυριακίδου τόνισε ότι η Σύμβαση Προστασίας των Ατόμων με Αναπηρίες μιλά για καθολική προστασία των ατόμων με αναπηρία και για τα δικαιώματα τους στην προσβασιμότητα ανεξαρτήτως αν πρόκειται για δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο και πως ως εκ τούτου ο στόχος όλων θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρίες σε ό,τι αφορά την προστασία της χρήσης οποιουδήποτε χώρου στάθμευσης.

Σημείωσε επίσης ότι η Σύμβαση καθορίζει την αρχή της προσβασιμότητας, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να τυγχάνει καθολικής εφαρμογής.

Η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως η Επιτροπή αποφάσισε να απευθυνθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών για να ζητηθούν από τη Νομική Υπηρεσία διευκρινίσεις σχετικά με το αν όντως η νομοθεσία δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ιδιωτικούς χώρους αλλά ποιες είναι οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να προωθηθούν έτσι ώστε να προστατευθεί η χρήση των χώρων στάθμευσης που προορίζονται για ανάπηρα άτομα σε ιδιωτικούς χώρους.

Από την πλευρά της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά δήλωσε ότι η Κύπρος έχει υπογράψει και επικυρώσει τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία από το 2011 και υπενθύμισε ότι το άρθρο 9 της Σύμβασης προνοεί ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να διασφαλίσει ότι οι ιδιωτικοί φορείς που προσφέρουν εγκαταστάσεις και υπηρεσίες λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

Και πρόσθεσε πως παρά το ότι υπάρχει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για το ότι η Αστυνομία δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει τους ιδιωτικούς χώρους σε πολυκατοικίες, όμως από τη στιγμή που στους δημόσιους χώρους προβλέπεται πρόστιμο €85, τότε θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος αυτό να εφαρμόζεται και σε ιδιωτικούς χώρους.

Πηγή: ΚΥΠΕ