Γιατί δεν κράτησες τα πόδια σου κλειστά;

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Σε μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας και των αγώνων για έμφυλη ισότητα, κατευθύνεται σήμερα ο μεγεθυντικός φακός της στήλης, σημειώνοντας ότι την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017, το Δικαστικό Συμβούλιο του Καναδά, με 19 ψήφους υπέρ και 4 κατά, ζήτησε από το Κοινοβούλιο της χώρας να μετακινήσει από τη θέση του, ως ακατάλληλο να υπηρετεί τη Δικαιοσύνη από τέτοιο κρίσιμο πόστο, τον 65χρονο Δικαστή του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου του Καναδά, Robin Camp, που την ίδια μέρα, έσπευσε να υποβάλει την παραίτησή του, προφανώς για να προλάβει άλλο ένα γύρο δημόσιας κατακραυγής εναντίον του. Aυτή ήταν η κατάληξη ενός πρωτοφανούς δικαστικού, κοινωνικού και πολιτικού θρίλερ που συγκλόνισε τον Καναδά από το 2014 μέχρι το 2017 και που συνεχίζει ν’ απασχολεί τον Τύπο, τον νομικό και πολιτικό κόσμο της χώρας, αλλά και πλείστες οργανώσεις πολιτών με μεγάλη κοινωνική επιρροή, με επίκεντρο τα σεξιστικά και υποτιμητικά σχόλια του Δικαστή Robin Camp σε βάρος μιας νεαρής παραπονούμενης, στη διάρκεια της δίκης του κατηγορούμενου, ως βιαστή της – σχόλια τόσο εξευτελιστικά, που όπως η ίδια δήλωσε στο Δικαστικό Συμβούλιο, την έκαναν να νιώθει «βρώμικη», σε βαθμό που ήθελε το επόμενο διάστημα, ν’ αυτοκτονήσει.

Στη διάρκεια της δίκης, ο Δικαστής Camp, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νότιο Αφρική και εργάστηκε ως δικηγόρος στο Τζοχάνεσμπουρκ και στη Μποτσουάνα, πριν εγκατασταθεί στο Calgary του Καναδά, μίλησε με βάση σεξουαλικά στερεότυπα και μύθους, που έχουν από χρόνια σκαρταριστεί στην καναδική κοινωνία, ως απαράδεκτες προκαταλήψεις σε βάρος των γυναικών. Απευθυνόμενος στην παραπονούμενη, της υπέβαλε μεταξύ άλλων, ότι οι προσπάθειές της να αποκρούσει την επίθεση του κατηγορουμένου, ήταν…αδύναμες, ενώ σε όλη τη διάρκεια της δίκης, την αποκαλούσε «κατηγορούμενη». Τα πρακτικά της δίκης καταδεικνύουν ότι τη ρώτησε (σ. σ. σε ελεύθερη μετάφραση, «γιατί δεν κράτησες τα πόδια σου κλειστά;» («why couldn’t you just keep your knees together;»), ενώ σε άλλο σημείο, της υπέδειξε ότι «το σεξ κάποτε ταιριάζει με τον πόνο κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό» («pain and sex sometimes go together and that’s not necessarily a bad thing»). Επίσης τη ρώτησε, «γιατί δεν βύθισε το σώμα της στην τρύπα της τουαλέτας για να αποφύγει τον βιασμό», «γιατί δεν έσπρωξε τη λεκάνη της για ν’ αποφύγει την εισχώρηση» και «γιατί δεν ούρλιαξε την ώρα που συνέβαινε το περιστατικό».

Φωτό: Ο Robin Camp φτάνει με τη σύζυγο του Maryann και την κόρη του LaurenLee, σε ακρόαση στο Δικαστικό Συμβούλιο του Καναδά, που συνεδρίασε σε ξενοδοχείο στο Calgary και αποφάσισε να ζητήσει από τη Βουλή, την εκδίωξή του από το Δικαστικό Σώμα.

 

Το ισχυριζόμενο έγκλημα, έγινε τον Δεκέμβρη 2011 στην τουαλέτα ενός σπιτιού στη διάρκεια ενός πάρτι στην πόλη Calgary, όταν η 19χρονη τότε, παραπονούμενη, (που ανήκει στη μειονότητα Ινδιάνων Cree της Βόρειας Αμερικής, από τους οποίους, όπως διαβάζω, 200 χιλιάδες ζουν στον Καναδά), διέμενε σε καταφύγια αστέγων και ήταν, όπως είπε η ίδια στο Δικαστήριο, εθισμένη στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Κατέθεσε ότι ο Wagar τη φλέρταρε στη διάρκεια του πάρτι και της έκανε ξεκάθαρο ότι ήθελε να κάνει σεξ μαζί της. «Μου έλεγε ότι είμαι όμορφη και ότι έχω ωραίο σώμα», είπε. Πρόσθεσε ότι «λίγο αργότερα, ενώ ήταν στην τουαλέτα, ο Wagar ήρθε πίσω της, κλείδωσε την πόρτα, της έσχισε τα ρούχα» και ότι η σεξουαλική επίθεση κράτησε 15-20 λεπτά. «Πονούσα, του είπα να σταματήσει, ήμουν τρομοκρατημένη και μεθυσμένη», ανέφερε.

Άστεγος ήταν και ο 24χρονος τότε, Alexander Wagar, που απέρριψε τους ισχυρισμούς της κοπέλας και αντίθετα, υποστήριξε ότι το σεξ μεταξύ τους ήταν συναινετικό, ότι εκείνη τον κάλεσε να κάνουν σεξ στην τουαλέτα και ότι τον κατάγγειλε ότι τη βίασε, από ζήλεια και πρόθεση να τον εκδικηθεί, μετά που τον είδε να αγκαλιάζεται με μια άλλη γυναίκα, αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή που είχε μαζί της.

Ο επικεφαλής των αστυνομικών ανακρίσεων Perry Patzwald, κατέθεσε ότι μέσω εξέτασης, DNA, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε γενετικό υλικό (κηλίδα σπέρματος) του Wagar, στο τζιν της κοπέλας. Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου υπέβαλε ότι το στοιχείο αυτό δεν αποδεικνύει βιασμό, ότι δεν έχει σχέση με τη συγκατάθεση ή όχι, αλλά ότι υποδεικνύει απλώς ότι έγινε μια σεξουαλική πράξη. «Γνωρίζουμε ότι συνέβη μια σεξουαλική πράξη», απάντησε ο Patzwald. Στο Δικαστήριο ακούστηκε έκθεση παραδεκτών γεγονότων σύμφωνα με την οποία, μετά το περιστατικό στις 14 Δεκεμβρίου 2011, τα ρούχα της παραπονούμενης κατασχέθηκαν για αναλύσεις DNA, ενώ παρατηρήθηκαν δύο μώλωπες στην πλάτη της.

Ο Robin Camp, τότε Επαρχιακός Δικαστής στην Καναδική Επαρχία Alberta, το 2014 αθώωσε τον Alexander Wagar, όμως μετά από έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Alberta, έγινε επανεκδίκαση της υπόθεσης και ο Wagar ξαναδικάστηκε. Μέσα στο 2016, αθωώθηκε για δεύτερη φορά, από δεύτερο Δικαστή, τον Jerry LeGrandeur, αλλά παρόλο τούτο, η υπόθεση εναντίον του Δικαστή Camp, προχώρησε και έφτασε στο ανώτατο επίπεδο – προφανώς, βαρόμετρο στην λήψη της συγκεκριμένης απόφασης αποβολής του από το Δικαστικό Σώμα, σπάνιας στα καναδικά δικαστικά χρονικά, δεν ήταν η κρίση του, σε σχέση με την ενοχή ή όχι, του κατηγορούμενου, (η οποία αποδείχτηκε σωστή, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι επιβεβαιώθηκε κατά κάποιο τρόπο, από την επίσης αθωωτική απόφαση του δεύτερου Δικαστή), αλλά βαρόμετρο ήταν η απουσία κοινωνικής ευαισθησίας εκ μέρους του, το αξιοθρήνητα χαμηλό επίπεδο του σεβασμού του στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια κάθε ατόμου και βέβαια η εκδήλωση του ασυγκράτητου μισογυνισμού του, χαρακτηριστικά ασύμβατα με την προσωπικότητα και τις πεποιθήσεις ενός σημαντικού στελέχους του συστήματος Δικαιοσύνης.

Να αναφέρω ότι στο μεταξύ, τον Ιούνιο 2015, παρά το σκάνδαλο που προηγήθηκε το 2014 για τη δίκη και απασχόλησε για πολλούς μήνες με εκτεταμένα ρεπορτάζ και αρθρογραφία, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας της χώρας, ο Robin Camp είχε πάρει και προαγωγή, αφού είχε διοριστεί από τον Συντηρητικό Υπουργό Δικαιοσύνης Peter MacKay, Δικαστής του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου του Καναδά.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2016, ο τότε Ομοσπονδιακός Δικαστής Robin Camp, κλήθηκε και προσήλθε στη δικαστική διαδικασία ενώπιον του Καναδικού Δικαστικού Συμβουλίου στο Calgary, πλαισιωμένος από τη σύζυγο και τη μοναχοκόρη του (το ζεύγος έχει και δύο γιους), που τον συνόδευσαν, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον σύζυγο και πατέρα. Μάλιστα η Lauren-Lee Camp, που είναι μια πολλά υποσχόμενη συγγραφέας και έχει εκδώσει ένα επιτυχημένο μυθιστόρημα για τα παιδιά-στρατιώτες της Αφρικής. («Nkosi’s Little Warriors»), έγραψε στο Δικαστικό Συμβούλιο μια συγκινητική επιστολή στήριξης στον πατέρα της, αναφέροντας ότι αυτός μετάνιωσε για τα επίδικα σχόλιά του, «που την πλήγωσαν βαθιά» και ότι ο ίδιος προσπάθησε να μάθει από το λάθος του. Αποκάλυψε ταυτόχρονα (κι αυτή είναι ίσως η πιο συγκλονιστική πτυχή αυτής της ιστορίας), ότι υπήρξε και η ίδια θύμα βιασμού, όταν ήταν έφηβη, από κάποιο γνωστό της, μέσα στο ίδιο της το σπίτι…

ΦΩΤΟ: Στιγμιότυπο από εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα σεξιστικά σχόλια του Robin Camp.