Στηρίζουμε έμπρακτα τους νέους που έχουν όραμα και νέες ιδέες!

Το Ίδρυμα εξελίσσεται σε ένα πραγματικό θησαυρό για τη Λάρνακα, δηλώνει με ενθουσιασμό η διευθύντρια του κα Φωτεινή Καλογήρου

Της Γιώτας Δημητρίου

Θέληση για δημιουργία από τους νέους μας!

Η Διευθύντρια του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους στη Λάρνακα, κυρία Φωτεινή Καλογήρου, με αφορμή το “τριήμερο πασχαλινό σχολείο” που θα πραγματοποιηθεί μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα, μας μιλά για το Ίδρυμα, αλλά και για τα πολιτιστικά δρώμενα στη Λάρνακα σήμερα και τονίζει ότι «Μέσα από τις δικές μας συνεργασίες αλλά και μέσα από εκδηλώσεις που γίνονται, έχω δει ένα τεράστιο όραμα από νέους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν στην πόλη τους, τη Λάρνακα. Νέοι καλλιτέχνες με μοναδικά ταλέντα αλλά και άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά έχουν βάλει προσωπικό στόχο να ενισχύσουν το πολιτιστικό επίπεδο στη Λάρνακα. Εμείς ως Ίδρυμα στηρίζουμε έμπρακτα όσο το δυνατόν περισσότερες νέες ιδέες και συνεργασίες ενισχύοντας αυτό το όραμα σε μια πόλη που ήταν και είναι πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό».

Παραθέτουμε πιο κάτω τη συνέντευξη που παραχώρησε προς την εφημερίδα μας, η Διευθύντρια του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους στη Λάρνακα κυρία Φωτεινή Καλογήρου, η οποία ανάμεσα σε άλλα σημαντικά που μας είπε, τονίζει ότι το Ίδρυμα αυτό με την δράση που αναπτύσσει, εξελίσσεται σε πραγματικό θησαυρό για την πόλη της Λάρνακας

Κυρία Καλογήρου τι ακριβώς προσφέρει το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας και ποια η σχέση του με το Υπουργείο Παιδείας και τον Δήμο Λάρνακας;

– Καταρχάς να σας ευχαριστήσουμε για την ευκαιρία που μας δίνετε να προβάλουμε το Ίδρυμα και τη δράση του μέσα από την εφημερίδα σας. Το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, ιδρύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού το 2010 (εδώ να πούμε ότι είναι το μόνο Ίδρυμα που έχει ιδρυθεί από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας) και στηρίζεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Με την μετακόμιση του σε ένα πολυχώρο στο κέντρο της Λάρνακας, στις αρχές του 2016, το Ίδρυμα έχει καταφέρει να αποτελέσει ένα πρότυπο πολιτιστικό κέντρο με εβδομαδιαία δημιουργικά και ποιοτικά εργαστήρια, όπως Θέατρο, Μουσική, Εργαστήρια Προσωπικής Εξέλιξης, Δημιουργικής Γραφής, Κατασκευών με βάση την Αρχιτεκτονική και άλλα καθώς και με μονοήμερες εκδηλώσεις οι οποίες παρέχουν μια πληθώρα επιλογών στο χώρο των τεχνών, στο κοινό της Λάρνακας. Ο εκάστοτε Δήμαρχος της πόλης μας είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Σας στηρίζει ο Δήμος Λάρνακας στις διάφορες δραστηριότητες σας;

– Εκτός από την άμεση σχέση που έχουμε την οποία ορίζει το καταστατικό του Ιδρύματος, ο Δήμος Λάρνακας είναι ένας έμπρακτος υποστηρικτής της δράσης του Ιδρύματος. Η συνεργασία με όλα τα τμήματα του Δήμου καθώς και με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας είναι πάντα εξαιρετική και η ανταπόκρισή τους θετική και άμεση σε όλες τις δραστηριότητες του Ιδρύματος. Ο Δήμαρχος, κ Αντρέας Βύρας, έχει δηλώσει και αυτός, ως ο νέος Δήμαρχος της πόλης, τη στήριξή του στους στόχους και στο όραμα του Ιδρύματος και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτό.

Ποια η γενικότερη εμπλοκή του Ιδρύματος στα πολιτιστικά της Λάρνακας;

– Εκτός από τα εβδομαδιαία εργαστήρια που παρέχει το Ίδρυμα στους χώρους του, διοργανώνει επίσης διάφορες εκδηλώσεις και εργαστήρια σε συνεργασία με άλλους φορείς της πόλης όπως, μεταξύ άλλων, το Μουσείο Πιερίδη-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη-Αρχεία Λάρνακας δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά και νέους να εμπλακούν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης, μέσω του διαγωνισμού «Ανακύκλωσε & Δημιούργησε», μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος, ο οποίος διοργανώνεται φέτος για δεύτερη χρονιά, και απευθύνεται σε όλα τα δημοτικά σχολεία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας καλεί τις ομάδες των παιδιών να δημιουργήσουν έργα τέχνης με ανακυκλώσιμα υλικά προωθώντας παράλληλα τη δημιουργία, την ομαδικότητα και τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Εδώ να αναφέρουμε ότι το Ίδρυμα προσφέρει και το μουσικό πρόγραμμα «Μουσική για Παιδιά και Νέους», στο οποίο οι συμμετέχοντες, οι οποίοι προέρχονται από οικογένειες με κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, διδάσκονται δωρεάν μουσικά όργανα σε ατομικό επίπεδο.

Να αναφέρουμε βέβαια ότι είστε ένα πρωτοποριακό ίδρυμα αφού αρκετά μαθήματα και εργαστήρια σας γίνονται για πρώτη φορά στη Λάρνακα…

– Πολλά από τα εργαστήρια μας πράγματι είναι μοναδικά στο είδος τους στη Λάρνακα και κάποια άλλα έχουν δημιουργηθεί από τους συνεργάτες με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Το εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής είναι το μοναδικό στο είδος του στη Λάρνακα και προσφέρεται για παιδιά από 7 χρονών, εφήβους και ενήλικες. Τα προγράμματα «Βουτιά στο Χρώμα», πρόγραμμα προσωπικής εξέλιξης με βάση τη Χρωματοθεραπεία και το NLP για παιδιά από 6-12 χρονών, τα «Μουσικοτεχνάσματα», που προσφέρουν εργαστήρια μουσικής και δημιουργικής έκφρασης και απευθύνονται σε παιδιά 3-12 χρονών καθώς και τα προγράμματα «Εργαστήρια Κατασκευών με βάση την Αρχιτεκτονική» και οι «Μικροί Αρχιτέκτονες» έχουν τη βάση τους στο Ίδρυμα. Επίσης, φέτος είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε και το πρόγραμμα «Φιλοσοφία για Παιδιά» για ηλικίες 6-12 χρονών, το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο.

Εσείς από πότε εργάζεστε στο Ίδρυμα;

– Είχα την τύχη να βρίσκομαι στο Ίδρυμα από τις αρχές της ίδρυσης του και το έχω δει να εξελίσσεται σε ένα θησαυρό για την πόλη της Λάρνακας. Το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας έχει καταφέρει να ανελιχθεί και να εξελιχθεί, προσφέροντας κάθε χρόνο περισσότερα και πιο ποιοτικά προγράμματα και έχει καταφέρει να μαζέψει τέχνη και πολιτισμό κάτω από μία στέγη. Η καθημερινή επαφή με παιδιά και νέους, οι όμορφες συνεργασίες με εξαιρετικούς συνεργάτες και τα θετικά σχόλια που λαμβάνουμε καθημερινά για το ρόλο του Ιδρύματος στην πόλη είναι πραγματικά ανεκτίμητα για μένα.

Πώς το έχει δεχθεί ο κόσμος της Λάρνακας;

– Όπως είπα και πριν λαμβάνουμε καθημερινά πολύ θετικά σχόλια και όλο και περισσότεροι ζητούν να ενημερώνονται για τις δραστηριότητες μας. Ο κόσμος της Λάρνακας αναζητά τέτοιου είδους δραστηριότητες και αυτό φαίνεται από τη μεγάλη συμμετοχή του κοινού στα μονοήμερα εργαστήρια μας που τα περισσότερα έχουν λίστα αναμονής, αλλά και από τα σχολεία της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης τα οποία μας καλούν πολύ συχνά για εργαστήρια. Επίσης, θα θέλαμε εδώ να ευχαριστήσουμε πολλούς νέους καλλιτέχνες της Λάρνακας που έχουν αγκαλιάσει το Ίδρυμα και πρόσφεραν εθελοντικά το χρόνο και το ταλέντο τους ζωγραφίζοντας στους χώρους μας ή προσφέροντας ένα δικό τους έργο.

Το τριήμερο «Πασχαλινό Σχολείο» μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα τι ακριβώς θα προσφέρει, ποιες μέρες θα είναι και ποιο θα είναι το κόστος;

– Το Πασχαλινό μας πρόγραμμα με τίτλο «Εγώ Δημιουργώ…μέσα από την Παράδοση» γίνεται για δεύτερη χρονιά φέτος και ακολουθεί το περσινό θέμα της παράδοσης μετά από τη μεγάλη ζήτηση και την αγάπη που έδειξαν τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να φτιάξουν αυτοσχέδια μουσικά όργανα και να δημιουργήσουν τα δικά τους τσιαττιστά, να σχεδιάσουν δικές τους λούτρινες κούκλες επηρεασμένες από την κυπριακή ενδυμασία, να κεντήσουν στο δικό τους καδράκι, με πρότυπο το Λευκαρίτικο κέντημα, να γνωρίσουν την καλαθοπλεκτική και να διακοσμήσουν τα δικά τους καλάμια, να φτιάξουν μολυβοθήκες από πηλό και να τις διακοσμήσουν με κυπριακά μοτίβα, να γράψουν τις δικές τους ιστορίες και πολλά άλλα. Με τους εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες που πλαισιώνουν το πρόγραμμα, στόχος μας είναι να προσφέρουμε και φέτος αξέχαστες εμπειρίες στα παιδιά που θα τους θυμίζουν, ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος, την πλούσια παράδοση του νησιού μας. Το πρόγραμμα, που γίνεται για παιδιά 6-12 χρονών, θα διαρκέσει για τρεις μέρες από τις 10 Απριλίου μέχρι τις 12 Απριλίου, από τις 8πμ-1.30μμ, και κοστίζει €60.00 για όλο το τριήμερο πρόγραμμα. Για περισσότερες πληροφορίες για το Πασχαλινό αλλά και γενικά για τις δραστηριότητες του Ιδρύματος μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 24001502 ή να ακολουθήσει τη σελίδα του Ιδρύματος στο Facebook (Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας)

Τέλος, αλήθεια κυρία Καλογήρου πώς βλέπετε τα πολιτιστικά δρώμενα της Λάρνακας σήμερα;

– Μέσα από τις δικές μας συνεργασίες αλλά και μέσα από εκδηλώσεις που γίνονται, έχω δει ένα τεράστιο όραμα από νέους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν στην πόλη τους, τη Λάρνακα. Νέοι καλλιτέχνες με μοναδικά ταλέντα αλλά και άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά έχουν βάλει προσωπικό στόχο να ενισχύσουν το πολιτιστικό επίπεδο στη Λάρνακα. Εμείς ως Ίδρυμα στηρίζουμε έμπρακτα όσο το δυνατόν περισσότερες νέες ιδέες και συνεργασίες ενισχύοντας αυτό το όραμα σε μια πόλη που ήταν και είναι πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό.