Φθηνός δανεισμός €67 εκατ. σε ΜΜΕ από Ελληνική Τράπεζα και ΕΤΕπ

Μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής, η Πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας Ειρένα Γεωργιάδου τόνισε πως η υπεύθυνη χρηματοδότηση των ΜΜΕ αποτελεί προτεραιότητα για την τράπεζα, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ επεσήμανε ότι η ζήτηση για αυτά τα δάνεια έχει εκτοξευθεί και ανακοίνωσε πως η ευρωπαϊκή τράπεζα σκοπεύει να εισέλθει στον τομέα του τουρισμού τα επόμενα χρόνια.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης τόνισε ότι στόχος πρέπει να είναι η πλήρης απορρόφηση του κεφαλαίου που προσφέρεται μέσω του σχεδίου αυτού, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και μέχρι στιγμής προσέφερε συνολικά €615 εκατ. στην οικονομία.

Βάσει της σχεδίου, η εφαρμογή του οποίου άρχισε πριν δύο χρόνια με την παροχή κρατικών εγγυήσεων (για μείωση του ρίσκου), η ΕΤΕπ θα παραχωρήσει €50 εκατ. και η Ελληνική θα προσφέρει €16,7 εκατ. από ίδια κεφάλαια. Τα δάνεια αυτά προσφέρονται με ευνοϊκούς όρους, χαμηλό σταθερό επιτόκιο και μακροχρόνια περίοδο αποπληρωμής.

«Η κυπριακή οικονομία έχει επιστρέψει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και για την Ελληνική Τράπεζα η στήριξη της οικονομίας και η υπεύθυνη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων παραμένει προτεραιότητα, ιδιαίτερα η χρηματοδότηση των ΜΜΕ, οι οποίες παραδοσιακά ήταν η ραχοκοκαλιά της οικονομίας», τόνισε η κ. Γεωργιάδου.

Λέγοντας ότι μέσω αυτού του σχεδίου από το 2014 μέχρι σήμερα παραχωρήθηκαν από την τράπεζα δάνεια €100 εκατ. η κ. Γεωργιάδου είπε ότι στόχος είναι η παροχή δανείων σε υγιείς επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς, όπως την ενέργεια, την υγεία τον τουρισμό και την υγεία.

Από την πλευρά του, ο κ. Χόγιερ είπε ότι εδώ και δύο χρόνια έχουν υπογραφεί δανειακές συμφωνίες ύψους €615 εκατ. με δέκα εμπορικές τράπεζες, ενώ έχουν απορροφηθεί πέραν των €220 εκατ. τα οποία διοχετεύθηκαν για προώθηση 214 επενδύσεων σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας.

Δήλωσε δε ενθαρρυμένος από τη ζήτηση για τα δάνεια αυτά.

«Στην αρχή η απορρόφηση της αγοράς ήταν σχετικά χαμηλή και τώρα έχει εκτοξευθεί και προχωρεί εξαιρετικά γρήγορα και είμαστε ικανοποιημένοι γι αυτό», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Χόγιερ ανακοίνωσε ότι η ΕΤΕπ είναι αποφασισμένη τα επόμενα χρόνια να επεκτείνει τις δραστηριότητες της στον κυπριακό τουριστικό τομέα.

«Η κυπριακή οικονομία έχει επιδείξει θετικά σημάδια (τα οποία) χωρίς αμφιβολία αποτελούν απόδειξη της σκληρής δουλειάς και αποφασιστικότητας του κυπριακού λαού κατά τα δύσκολα χρόνια και των πετυχημένων μέτρων που λήφθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών. Οι προκλήσεις παραμένουν, αλλά να είστε βέβαιοι ότι η ευρωπαϊκή τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει συμφέρουσες επενδύσεις που θα επαναφέρουν την ανάπτυξη και θα βελτιώσουν περαιτέρω την οικονομική κατάσταση», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Χόγιερ, η έκθεση της ΕΤΕπ στην κυπριακή οικονομία ως προς το ΑΕΠ παραμένει η ψηλότερη στην Ευρώπη με δάνεια €1,3 δισ τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ από την αρχή της παρουσίας της τράπεζας στην Κύπρο εδώ και 35 χρόνια διατέθηκαν συνολικά δάνεια ύψους €2,7 δισ.

Στις δικές του δηλώσεις ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ, Χρίστος Πατσαλίδης τόνισε ότι στόχος και υποχρέωση είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων που προσφέρει η ΕΤΕπ στο πλαίσιο αυτού του αναπτυξιακού εργαλείου.

Όπως είπε, η Κύπρος έχει διανύσει μεγάλη απόσταση σε σύγκριση με το σημείο που βρέθηκε στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, με την επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και την υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Αναγνωρίζουμε πλήρως ότι αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου και θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Κύπρος είναι απόλυτα δεσμευμένη να συνεχίσει τη συνετή μακροοικονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιστρέψουμε σε τροχιά βιώσιμης και μακροχρόνιας ανάπτυξης», κατέληξε.

Ξεπεράσαμε τους στόχους για το 2016

Εξάλλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της τελετής υπογραφής, ο κ. Χόγιερ ανέφερε ότι οι εργασίες της ΕΤΕπ στην Κύπρο το 2016 ήταν εξαιρετικές.

«Πετύχαμε πολύ περισσότερα από τις προσδοκίες μας για το 2016. Προγραμματίζαμε την παραχώρηση €200 εκατ. και φτάσαμε τα €240 εκατ. (230 από τα σχέδια της ΕΤΕπ και €10 από ταμείο Γιούνκερ).

Επανέλαβε ότι όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα της ΕΤΕπ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πριν από 5 χρόνια ο ίδιος είχε τις αμφιβολίες του, «αλλά ξαφνικά το πρόγραμμα έδεσε και τώρα έχουμε όλες τις τράπεζες στο πρόγραμμα».

Πηγή:ΚΥΠΕ