Η διαταραχή της προσωπικότητας στο επίκεντρο της δίκης για τον βιασμό

Καταλυτική η έκθεση κυβερνητικού ψυχίατρου για τον κατηγορούμενο για σεξουαλική επίθεση σε Ρωσίδα, σε δημόσια αποχωρητήρια στο κέντρο της Λευκωσίας

Του Μάριου Δημητρίου

Από διαταραχή προσωπικότητας, χαρακτηριζόμενης ως ψυχοπαθητικής και αντικοινωνικής, πάσχει ο 47χρονος Νίκος Κυπριανού από το Στρόβολο, κατηγορούμενος ενώπιον του τριμελούς Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για βιασμό 38χρονης Ρωσίδας στα δημόσια αποχωρητήρια του Δήμου Λευκωσίας, δίπλα στη στάση λεωφορείων στην πλατεία Σολωμού, στο κέντρο της Λευκωσίας και για πρόκληση σε αυτήν, πραγματικής σωματικής βλάβης, σύμφωνα με την ψυχιατρική αξιολόγηση του κυβερνητικού ψυχίατρου Δρα Λάμπρου Σαμαρτζή, όπως αυτή παρουσιάστηκε και έγινε αντικείμενο εξέτασης και αντεξέτασης, στις δικασίμους της περασμένης Τρίτης και Τετάρτης 21ης και 22ας Μαρτίου 2017.

Η διαδικασία αφορούσε δίκη εντός δίκης, την οποία διέταξε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Έλενα Εφραίμ, στη διάρκεια της πρώτης δικασίμου της υπόθεσης (15 Μαρτίου 2017), μετά από ένσταση του δικηγόρου του κατηγορουμένου Χρίστου Ιάσονος, σε σχέση με τις συνθήκες λήψης της ανακριτικής κατάθεσης του πελάτη του από την Αστυνομία. Ο Χρ. Ιάσονος υποστηρίζει ότι η κατάθεση αυτή, δεν ήταν θεληματική και ότι ουσιαστικά εκμαιεύθηκε από τον κατηγορούμενο, με τρόπο ενοχοποιητικό για τον ίδιο, επιμένοντας ότι η Αστυνομία «εκμεταλλεύτηκε» τη ψυχολογική του κατάσταση, του άσκησε πίεση και δεν του έδωσε τη φαρμακευτική αγωγή που χρειαζόταν, «με αποτέλεσμα η ψυχική του κατάσταση, να μην ήταν τέτοια που να του επέτρεπε ν’ αντιληφθεί πλήρως το πλαίσιο, κάτω από το οποίο έδινε την εν λόγω κατάθεση», σύμφωνα με το λεκτικό του Δικαστηρίου.

«Δεν μπορώ να γνωρίζω τις συνθήκες της ανάκρισης, γνωρίζω όμως ότι ο κατηγορούμενος ξέρει το συμφέρον του, ξέρει γιατί κατηγορείται, ξέρει τι είναι άνομο και τι νόμιμο», είπε ο Δρ Λάμπρος Σαμαρτζής αντεξεταζόμενος από τον Χρίστο Ιάσονος, προσθέτοντας ότι ο ύποπτος, «είναι αναμενόμενο να έχει μια έλλειψη σεβασμού στους κοινωνικούς και τους άγραφους κανόνες, αλλά εκτιμώ ότι είναι απίθανο να πει πράγματα που θα επιβαρύνουν τη θέση του».

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Άννας Ματθαίου, κατά πόσο ο κατηγορούμενος θα μπορούσε να τύχει χειραγώγησης ή υποβολής, ιδιαίτερα σε συνθήκες στέρησης της φαρμακευτικής του αγωγής, είπε ότι η κριτική ικανότητα του Ν. Κυπριανού, «είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού» και ότι αυτή δεν επηρεάζεται από τη λήψη ή όχι, των φαρμάκων του. Ανέφερε περαιτέρω, ότι η διαταραχή προσωπικότητας μικτού τύπου, με κυρίαρχα τα αντικοινωνικά στοιχεία, που χαρακτηρίζει τον κατηγορούμενο, «δεν επηρεάζει τη βούληση του ασθενή» και επανέλαβε ότι αυτός «ξέρει τι θέλει και μπορεί να ξεχωρίσει το νόμιμο, από το άνομο».

Λίγα… ψιλά για καφέ και τσιγάρα

Να υπενθυμίσουμε ότι το ισχυριζόμενο έγκλημα, τη διάπραξη του οποίου ο κατηγορούμενος αρνείται, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για συναινετική σεξουαλική πράξη, έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στις 28 Σεπτεμβρίου 2016 και στη σκηνή έφτασαν σχεδόν αμέσως, αστυνομικοί του γειτονικού Αστυνομικού Σταθμού Πύλης Πάφου, όπου συνάντησαν, τόσο τον κατηγορούμενο, όσο και την παραπονούμενη, η οποία όπως πληροφορούμαστε, ήταν σε άθλια ψυχολογική κατάσταση, ενώ έφερε μώλωπες και εκχυμώσεις σε διάφορα μέρη του σώματός της. (σ. σ. αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις μέρες μετά το περιστατικό αυτό, την 1η Οκτωβρίου 2016, ο Αστυνομικός Σταθμός Πύλης Πάφου, έκλεισε οριστικά και συνενώθηκε με τον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβητού, που μετονομάστηκαν σε Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λευκωσίας. Οι αστυνομικοί που υπηρετούσαν στον Σταθμό της Πύλης Πάφου, μεταστεγάστηκαν στο κτήριο όπου βρισκόταν ο Σταθμός Λυκαβητού, στη διασταύρωση των λεωφόρων Μακαρίου και Σπύρου Κυπριανού). Όπως παρατηρήσαμε…ιδίοις όμμασι, αμέσως μετά τη λήξη της δικαστικής διαδικασίας της 22ας Μαρτίου 2017, και πριν μεταφερθεί από την Αστυνομία, στα κρατητήρια, ο κατηγορούμενος ζήτησε και πήρε από τον δικηγόρο του Χρίστο Ιάσονος, μερικά… ψιλά για καφέ και τσιγάρα. Όπως αναφέραμε στο προηγούμενο ρεπορτάζ για την υπόθεση, ο νεαρός δικηγόρος αποδέχθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Ν. Κυπριανού, μετά από αίτημα του κατηγορούμενου, για παροχή νομικής αρωγής, αφού είναι άπορος και λήπτης δημοσίου βοηθήματος. Στο ίδιο πλαίσιο, της νομικής αρωγής, ο Χρ. Ιάσονος εκπροσωπεί ένα Πακιστανό αιτητή ασύλου, σε άλλη σοβαρή υπόθεση, συνωμοσίας για τέλεση εικονικών γάμων Πακιστανών, με Ρουμάνες θύματα εμπορίας προσώπων, που επίσης συνεχίζεται στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας. Πρόκειται για τις δύο πρώτες υποθέσεις Κακουργιοδικείου, που αναλαμβάνει ο 31χρονος δικηγόρος. Όπως ανέφερε στην «24», ξεκίνησε τη δικηγορία το 2013, μέσα στην οικονομική κρίση. «Δεν μπορούσα ν’ απορρίπτω υποθέσεις και για ν’ αποκτήσω την εμπειρία, ανέλαβα υποθέσεις σχεδόν δωρεάν, όμως η εμπειρία έχει μεγαλύτερη αξία από τα χρήματα κι αυτό βέβαια θα το δείξει το μέλλον», παρατήρησε.

«Χρήζει συνέχισης ψυχιατρικής θεραπείας»

Αναφέρει τα εξής, η έκθεση του ψυχίατρου των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Δρα Λάμπρου Σαμαρτζή, ημερομηνίας 5 Οκτωβρίου 2016, με θέμα «Αξιολόγηση του ασθενούς κυρίου Νίκου Κυπριανού», που απευθύνεται στον Διευθυντή Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Δρα Γιάννη Καλακούτα:

«Μετά από οδηγία σας, εξέτασα σήμερα (4 Οκτωβρίου 2016) τον κύριο Νίκο Κυπριανού 47 ετών σχετικά με την ικανότητά του να παρακολουθήσει δικαστική διαδικασία. Ο ανωτέρω βρίσκεται υπό κράτηση για υπόθεση βιασμού ενήλικης γυναίκας. Πρόκειται για ενήλικα άντρα με φυσιολογική εξωτερική εμφάνιση και αυτοφροντίδα. Αναφέρει ότι ζει μόνος του και λαμβάνει επίδομα από το κράτος, με το οποίο επιβιώνει. Παρουσιάζει δυσαρθρία και η ομιλία του είναι μερικώς ακατάληπτη, λόγω του ότι δεν έχει καθόλου δόντια. Αναφέρει ότι είναι άγαμος και άνεργος. Διέκοψε το σχολείο στη Β΄ Γυμνασίου και ακολούθως εργάστηκε περιστασιακά σε διάφορες εργασίες. Δεν διατηρεί στενές σχέσεις με τα τρία του αδέλφια, ούτε με τον πατέρα του. Η μητέρα του απεβίωσε προ ετών. Κατά την εξέταση διαπιστώνεται ότι είναι πλήρως προσανατολισμένος σε χώρο, χρόνο, πρόσωπα, εαυτό. Δεν παρουσιάζει ψυχωσικά στοιχεία. Είναι εύθυμος και ήπια λογοροϊκός. Δεν παρουσιάζει επιθετικότητα, ούτε άλλες διαταραχές συμπεριφοράς κατά την εξέταση. Δεν δέχεται να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με τον (αναφερόμενο) βιασμό. Δεν εκδηλώνει συναισθήματα σύντονα με το υπό συζήτηση θέμα του βιασμού, αλλά αδιαφορία, ευθυμία και απροσφορότητα, προφανώς στα πλαίσια ψυχοπαθητικής δομής προσωπικότητας. Αναφέρει ότι παλιότερα, τον παρακολουθούσε σποραδικά ψυχίατρος και λάμβανε ενέσιμη αγωγή (Haldol depot 50mg μηνιαίως), την οποία διέκοψε μόνος του. Αναφέρει ότι συνεχίζει να λαμβάνει μόνο ηρεμιστικά χάπια (Lorazepan 2 mg, 2×3 ημερησίως), τα οποία ο ίδιος θεωρεί ότι είναι αρκετά. Ο ανωτέρω ασθενής πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας. Χρήζει συνέχισης της ψυχιατρικής θεραπείας σε εξωτερική βάση. Παρόλα αυτά μπορεί να ξεχωρίσει το νόμιμο από το άνομο, αντιλαμβάνεται τη δικαστική διαδικασία και μπορεί να συνεργαστεί με δικηγόρο για την υπεράσπισή του. Δύναται να παρακολουθήσει δικαστική διαδικασία».

Με κυρίαρχα τα αντικοινωνικά στοιχεία

Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Άννας Ματθαίου, ο Δρ Σαμαρτζής είπε ότι με την αναφορά στην έκθεσή του, περί μη παρουσίασης ψυχωσικών στοιχείων από τον κατηγορούμενο, εννοεί ότι αυτός, «κατά την εξέταση, διατηρούσε την επαφή του με την πραγματικότητα, αντιλαμβανόταν τις ερωτήσεις και απαντούσε επί του θέματος, ενώ δεν διαπιστώθηκε παρανοϊκότητα ή διαταραχή αντίληψης». Ανέφερε ότι η περίπτωση του κατηγορούμενου, ως ασθενούς, είναι γνωστή στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, αφού αυτός παρακολουθείται στα Εξωτερικά Ιατρεία Στροβόλου, ενώ εξηγώντας τον όρο «διαταραχή προσωπικότητας», είπε ότι οι άνθρωποι με τη διαταραχή αυτή, «διατηρούν ακέραιη την κριτική τους ικανότητα και μπορούν να καταθέσουν σε δικαστήρια. Πρόσθεσε ότι αυτοί, δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις διαπροσωπικές σχέσεις τους, ότι έχουν μια δυσλειτουργική, οικογενειακή και επαγγελματική ζωή, και ότι «ειδικότερα στις περιπτώσεις αντικοινωνικής προσωπικότητας, έχουν την τάση να παραβαίνουν γραπτούς και άγραφους κοινωνικούς κανόνες και νόμους».

Μίλησε επίσης για ψυχοπαθητικότητα που τους εμποδίζει να αντιληφθούν και να βιώσουν συναισθήματα, να καταλάβουν δηλαδή ότι η συμπεριφορά τους, επηρεάζει συναισθηματικά τους άλλους. Πρόσθεσε ότι έχουν την τάση να μη μετανιώνουν και γενικά χρησιμοποιούν κάποια μέσα για να πετύχουν τους σκοπούς τους, αφού δεν νιώθουν ενοχές». Όπως επεσήμανε, «στην περίπτωση του κατηγορουμένου, υπάρχει μικτού τύπου διαταραχή προσωπικότητας, με κυρίαρχα τα αντικοινωνικά στοιχεία και παλαιότερα είχε λάβει θεραπεία με αντιψυχωσικά φάρμακα, για ένα μικρό χρονικό διάστημα».
Απαντώντας «με ακρίβεια και σαφήνεια»

«Είδατε τον κατηγορούμενο έξι ώρες πριν τη λήψη της ανακριτικής κατάθεσής του, χωρίς να έχει μεσολαβήσει βία ή απειλή εναντίον του», είπε απευθυνόμενη στον Δρα Σαμαρτζή, η Άννα Ματθαίου. «Είναι δυνατόν, ενώ δίνει κατάθεση εντός Αστυνομικού Σταθμού, να μην αντιλαμβάνεται ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο;». (Αναφερόταν στη θέση του δικηγόρου Χρ. Ιάσονος, που προκάλεσε και τη δίκη εντός δίκης). «Δεν μπορεί να αλλάξει η εικόνα από μόνη της, μέσα σε διάστημα μερικών ημερών ή ωρών», απάντησε ο ψυχίατρος. «Όταν είδα τον κατηγορούμενο, ήταν συνεργάσιμος, κουβέντιαζε σωστά και δεν έλεγε παράλογα πράγματα». Πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος αντιλαμβανόταν τις ερωτήσεις και την κατηγορία εναντίον του και ότι απαντούσε στις ερωτήσεις «με ακρίβεια και σαφήνεια», ότι έχει κριτική ικανότητα και αντιλαμβάνεται την αλήθεια και το ψέμα.

Ένα άτομο που «δεν έχει σώας τας φρένας»

Αναφερόμενη σε ένα όρο που χρησιμοποίησε στην πρώτη δικάσιμο ο Χρ. Ιάσονος, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, ζήτησε από τον κυβερνητικό ψυχίατρο να περιγράψει την κατάσταση ενός ατόμου που «δεν έχει σώας τας φρένας». Ο Δρ Σαμαρτζής απαντώντας είπε ότι αυτή η τάση, αναφέρεται σε ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρή ψυχωσική διαταραχή που επηρεάζει την κριτική τους ικανότητα και δεν αναφέρεται σε ελαφριά ψυχική διαταραχή που μπορεί να έχει κάποιος και να εργάζεται κανονικά (και που μπορεί όπως είπε χαρακτηριστικά, να είναι γιατρός, αστυνομικός, δικηγόρος κλπ).

Πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να λεχθεί ότι δεν έχει σώας τας φρένας», ένας άνθρωπος με διαταραχή προσωπικότητας μικτού τύπου, με έντονα τα αντικοινωνικά στοιχεία, όπως ο κατηγορούμενος. Έχει σώας τα φρένας. Μπορώ να πω ότι η διαταραχή αυτή, μπορεί να παρουσιάσει κατά περιόδους ολιγοήμερη απώλεια της κριτικής ικανότητας, όμως δεν βρισκόταν σε τέτοια κατάσταση ο κατηγορούμενος. Γνωρίζω όμως από το ιστορικό του, ότι τουλάχιστον δύο φορές είχε εκδοθεί διάταγμα υποχρεωτικής εξέτασης από ψυχίατρο, όμως οι συνάδελφοι που τον είχαν εξετάσει τότε, έκριναν ότι δεν χρειάζεται μεταφορά στο ψυχιατρείο. Γενικά δεν έχει παρουσιάσει κάποια σοβαρή υποτροπή στο παρελθόν, έτσι που να μην έχει σώας τας φρένας, από ό,τι φαίνεται από το ιστορικό του και από την πολύχρονη παρακολούθηση από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Έχει προβλήματα ψυχικής υγείας, χρειάζεται θεραπεία, αλλά όχι σε βαθμό που να θεωρηθεί ότι χρειάζεται ψυχιατρείο, ότι δεν μπορεί να καταθέσει σε δικαστήριο». Κληθείς από την κυρία Ματθαίου να περιγράψει την κατάσταση ασθενών με διαταραχή προσωπικότητας, σε υποτροπή, ο Δρ Σαμαρτζής είπε ότι ο κατηγορούμενος δεν ήταν σε υποτροπή, όταν τον εξέτασε, αλλά σε σταθερή ψυχική κατάσταση. «Γενικά, τέτοια άτομα όταν υποτροπιάσουν, μπορεί να αποδιοργανωθεί η συμπεριφορά τους και να γίνουν παρορμητικοί, επιθετικοί, απειλητικοί λεκτικά ή και σωματικά, αν βρεθούν σε περιβάλλον όπου με αυτή τη συμπεριφορά, μπορούν να πετύχουν κάτι προς όφελός τους. Όμως αυτά δεν τα παρουσίασε ο κατηγορούμενος κατά την εξέταση – ήταν ήρεμος και συνεργάσιμος.

Αγχολυτικά και αντιψυχωσικά φάρμακα

Σε ερώτηση κατά πόσο το φάρμακο Lorazepan που είπε ότι λαμβάνει ο κατηγορούμενος, έχει σχέση με τη διαταραχή προσωπικότητας, ο Δρ Σαμαρτζής διευκρίνισε ότι «είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά στην Κύπρο και στην Ευρώπη» και ότι «σε μικρή δόση είναι αγχολυτικό και ηρεμιστικό και σε μεγάλη δόση φέρνει ύπνο, αντιμετωπίζει την αϋπνία».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Άννας Ματθαίου για άλλα (αντιψυχωσικά) φάρμακα που λάμβανε ή λαμβάνει ο κατηγορούμενος και για την επίδραση που θα είχε πάνω του, η ενδεχόμενη στέρησή τους στη διάρκεια της κράτησής του από τις 28 Σεπτεμβρίου 2016, μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2016 που τον εξέτασε ο ίδιος, απάντησε ότι «αν κάποιος κόψει απότομα τα αγχολυτικά, τις πρώτες ώρες θα παρουσιάσει αύξηση του άγχους, ενώ αν δεν πάρει τα αντιψυχωσικά, που παίρνει ο κατηγορούμενος, αυξάνεται η πιθανότητα υποτροπής». Πρόσθεσε ότι όταν είδε τον κατηγορούμενο, «δεν χρειαζόταν να του δώσουμε κάποια φάρμακα, αλλιώς θα τον στέλναμε στις Πρώτες Βοήθειες» και ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος, δεν του παραπονέθηκε για μη λήψη κάποιου φαρμάκου.

«Ο ασθενής δεν μπορεί να θεραπευτεί»

Αντεξετάζοντας τον Δρα Λάμπρο Σαμαρτζή, ο Χρίστος Ιάσονος του υπέβαλε ότι μέχρι τη ψυχιατρική εξέταση του κατηγορουμένου, «δεν του είχε χορηγηθεί η δέουσα φαρμακευτική αγωγή» και τον ρώτησε κατά πόσο υπάρχει περίπτωση να θεραπευτεί η διαταραχή προσωπικότητας. Η απάντηση του γιατρού ήταν ότι ο ασθενής, «δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά χρήζει χρόνιας φροντίδας». Πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί ν’ αλλάξει η προσωπικότητα, η οποία σταθεροποιείται στα 18 και παραμένει η ίδια καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Θα μπορούσε, αν έκανε για χρόνια ψυχοθεραπεία, να μάθαινε τρόπους διαχείρισης του στρες, που να είναι περισσότερο κοινωνικά αποδεκτοί». Ο Χρ. Ιάσονος, υπέβαλε στον μάρτυρα ότι η κατάθεση του κατηγορουμένου, «λήφθηκε όχι σε κανονικές συνθήκες γιατί πέρασαν τέσσερις ώρες με πολύ λίγες ερωτήσεις, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί από το άγχος και το στρες που είχε προηγουμένως, γιατί δεν έλαβε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και υπήρξε πίεση από την Αστυνομία». Ο ψυχίατρος δήλωσε άγνοια των συνθηκών λήψης της κατάθεσης, αλλά παρατήρησε ότι κατά την εκτίμησή του, δεν αναμένεται να χάσει κάποιος τα λογικά του, μόνο από την παρέλευση ενός συγκεκριμένου χρόνου και από τη μη λήψη μιας δόσης φαρμάκου.

Τα συμβατά στοιχεία που συνυπάρχουν

«Η έκθεσή σας περιέχει αντιφάσεις, αφού από τη μια αναφέρετε ότι κατά την εξέταση διαπιστώσατε ότι ο κατηγορούμενος είναι πλήρως προσανατολισμένος, δεν παρουσιάζει ψυχωσικά στοιχεία και από την άλλη ότι πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας και χρήζει θεραπείας σε εξωτερική βάση», υπέβαλε στον ψυχίατρο ο Χρ. Ιάσονος, για να πάρει την απάντηση ότι «όλα αυτά είναι συμβατά μεταξύ τους και συνυπάρχουν».

Σε ερώτηση του δικηγόρου, πότε εμφανίζεται η διαταραχή προσωπικότητας, απάντησε ότι «εμφανίζεται όταν θέλει να ικανοποιήσει μια ανάγκη του π. χ. για φαγητό, για νερό, για ύπνο, μια ανάγκη σεξουαλική, οικονομική…αν ξεμείνει από λεφτά, τότε θα προσπαθήσει να τα εξασφαλίσει, μπορεί να πιέσει κάποιον να του τα δώσει…και μιλώ γενικά για το πώς εκδηλώνεται η διαταραχή προσωπικότητας. Τον συγκεκριμένο ασθενή, δεν τον έχω δει ποτέ σε υποτροπή».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει περίπτωση να εμφάνισε ο κατηγορούμενος διαταραχή προσωπικότητας, μετά την εξέτασή του από τον ψυχίατρο και κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Αστυνομία, «λαμβανομένου υπόψη ότι δεν έλαβε φαρμακευτική αγωγή» ο Δρ Σαμαρτζής επεσήμανε ότι «η διαταραχή προσωπικότητας, χαρακτηρίζει τον άνθρωπο αυτό από τα 18 του», ότι ο κατηγορούμενος είχε καλή συμπεριφορά στη διάρκεια της συνομιλίας μαζί του και ότι δεν γνωρίζει, πώς ο κατηγορούμενος συμπεριφέρθηκε αργότερα, στη διάρκεια της κράτησής του. Σε ερώτηση κατά πόσο, στη διάρκεια της ψυχιατρικής εξέτασης, «παρουσίασε κάποια στοιχεία διαταραχής προσωπικότητας», ο ψυχίατρος απάντησε «όχι έντονα», διευκρινίζοντας ότι «στην αρχή προσπάθησε κάπως να γελοιοποιήσει τη διαδικασία…το πήρε κάπως στ’ αστεία το θέμα, αλλά μετά, είχαμε καλή κουβέντα». Στη συνέχεια απάντησε θετικά, σε ερώτηση κατά πόσο «η τάση του κατηγορούμενου να γελοιοποιήσει τα πράγματα, προέρχεται από τη ψυχική διαταραχή του». Σύμφωνα με τον Λάμπρο Σαμαρτζή, «οι άνθρωποι με αντικοινωνικά στοιχεία προσωπικότητας, κατά κανόνα έχουν την τάση να μη σέβονται τους θεσμούς, όπως και τους άγραφους κοινωνικούς κανόνες. Δεν είναι κοινό για όλους, όμως είναι αναμενόμενο για μας, ένας άνθρωπος που έχει αντικοινωνικά στοιχεία, να έχει μια έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς».

Ο Χρίστος Ιάσονος επέμενε ότι «κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα συμπεριφερόταν με τέτοιο τρόπο σε οποιονδήποτε, είτε ψυχίατρο, είτε αστυνομικό» και υπέβαλε για άλλη μια φορά, ότι «η Αστυνομία εκμεταλλεύτηκε τη νοητική κατάσταση του κατηγορούμενου» και ότι συνέχισε να τον ανακρίνει, χωρίς να του χορηγήσει τη φαρμακευτική του αγωγή, προκειμένου να πάρει από αυτόν την επιθυμητή κατάθεση.

*Η ακροαματική διαδικασία για τη δίκη εντός δίκης στην υπόθεση, θα συνεχιστεί στις 26 Απριλίου 2017.

Φωτό: Ο δικηγόρος του κατηγορουμένου Χρίστος Ιάσονος.