ΟΠΑΠ Κύπρου: Προσπαθεί με τεχνάσματα να αποφύγει την αστυνομική έρευνα

Ο Δημήτρης Αλετράρης παίζει… καθυστερήσεις και εκμετάλλευεται για μία ακόμη φορά την κρατική ολιγωρία

Της Αλεξίας Καφετζή

Στις 6 Μαρτίου 2017, ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε αστυνομική έρευνα στον ΟΠΑΠ Κύπρου. H έρευνα διατάχθηκε αφού δεν επετράπη στη Γενική Λογίστρια του κράτους κυρία Ρέα Γεωργίου, να ελέγξει εντός ΟΠΑΠ τα οικονομικά στοιχεία που ο ΟΠΑΠ θα έπρεπε να δώσει στο κράτος.

Απέλπιδες προσπάθειες του ΟΠΑΠ για αποφυγή εμπλοκής της αστυνομίας

Όπως έγκυρα πληροφορείται η «24» νωρίς την τρέχουσα βδομάδα, με πρωτοβουλία του Γενικού Διευθυντή του ΟΠΑΠ Δημήτρη Αλετράρη, διευθετήθηκε συνάντηση μεταξύ του ιδίου και της Γενικής Λογίστριας κυρίας Ρέας Γεωργίου. Στόχος της συνάντησης ήταν να βρεθεί η χρυσή τομή, έτσι ώστε ο έλεγχος να γίνει από την Γενική Λογίστρια και να αποφευχθεί η εμπλοκή της αστυνομίας.

Η ατζέντα της Επιτροπής Οικονομικών

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι στην ατζέντα της Επιτροπής Οικονομικών η οποία συνεδριάζει τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, δεν υπάρχει το μείζον θέμα του ΟΠΑΠ.

Καμία κίνηση από πλευράς αστυνομίας μέχρι σήμερα

Ενώ η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα γα εμπλοκή της αστυνομίας στον έλεγχο των βιβλίων του ΟΠΑΠ πάρθηκε στις 6 Μαρτίου, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει γίνει καμία κίνηση από πλευράς αστυνομίας.

Ποιος βρίσκεται πίσω από την σχετική καθυστέρηση;

Ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετούνται;

Γιατί δόθηκε τόσος χρόνος και αυτόματα η ευχέρεια να «εξαφανιστούν» ή/και να αλλοιωθούν στοιχεία;

Θυμίζουμε τι είχε αποκαλύψει η «24»

Η απαράδεκτη συμπεριφορά του ΟΠΑΠ προς την Γενική Λογίστρια του Κράτους, Ρέα Γεωργίου και την υπηρεσία της συνεχίστηκε παρά τις αποκαλύψεις της «24» και ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης γνωμάτευσε ότι η Γενική Λογίστρια έκανε πολύ καλά που δεν υπέγραψε το έγγραφο που της δόθηκε από τον ΟΠΑΠ Κύπρου για να κρατήσει κρυφά τα αποτελέσματα της έρευνάς της.

Στην επιστολή-«κόλαφο» που είχε στείλει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τα θέματα του ΟΠΑΠ και την οποία αποκάλυψε πρώτη η «24», γινόταν ξεκάθαρη αναφορά στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και σε ενδείξεις για προβλήματα που υπάρχουν από τον όποιο έλεγχο έχει ήδη γίνει σε περιορισμένα έγγραφα.

Αναλυτικά η αναφορά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη:

«Αναφερόμαστε στο πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια της προς εσάς ταυτάριθμης επιστολής μας με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου 2016 σας πληροφορούμε ότι, κατόπιν σχετικής καταγγελίας, διαβιβάσαμε στις 20 Δεκεμβρίου 2016 στην Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας στοιχεία που καθιστούσαν αναγκαίο τον έλεγχο από την ίδια των λογιστικών καταστάσεων της εταιρείας ΟΠΑΠ Κύπρου Λτδ (στο εξής «ο ΟΠΑΠ»), σύμφωνα με το άρθρο 8 της Διακρατικής Συμφωνίας Κύπρου-Ελλάδος του 2003.

Η εταιρεία, με διάφορα προσχήματα, έχει αρνηθεί τον έλεγχο. Επίσης από την περιορισμένη πρόσβαση σε έγγραφα που καταρχήν ο ΟΠΑΠ επέτρεψε σε λειτουργούς του Γενικού Λογιστηρίου, φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις ότι προκύπτουν σοβαρά θέματα που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την ορθότητα των πληρωμών προς την Δημοκρατία. Το θέμα τυγχάνει πλέον χειρισμού σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με προηγούμενο δημοσίευμα της «24», η Ρέα Γεωργίου ζήτησε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου εκ νέου πρόσβαση στα βιβλία του ΟΠΑΠ προκειμένου να γίνει ο έλεγχος των στοιχείων για τα έτη από το 2013 μέχρι και το 2016. Από τον ΟΠΑΠ Κύπρου, αυτή τη φορά απάντησαν θετικά αλλά έθεσαν όρο για να επιτρέψουν την πρόσβαση ότι τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει η Ρέα Γεωργίου δεν θα δοθούν πουθενά αλλού. Τα μόνα στοιχεία που έδωσε ο ΟΠΑΠ Κύπρου με… προθυμία ήταν τα ποσά που δόθηκαν για χορηγίες, τα οποία έχουν εγκριθεί και από το Υπουργείο Οικονομικών και από το Υπουργείο Παιδείας.

Η Γενική Λογίστρια, όπως ήταν φυσικό, αρνήθηκε να υπογράψει οποιοδήποτε τέτοιο έγγραφο, καθώς πρέπει να συντάξει έκθεση για τις καταστάσεις του ΟΠΑΠ, την οποία στη συνέχεια θα πρέπει να παραδώσει στο γραφείο του Γενικού Ελεγκτή και τις αρμόδιες υπηρεσίες για να γίνει ο έλεγχος της σωστής εφαρμογής της διακρατικής συμφωνίας από την πλευρά του ΟΠΑΠ Κύπρου.

Κατόπιν αυτών, η Ρέα Γεωργίου αποτάθηκε στη Νομική Υπηρεσία του κράτους και συγκεκριμένα στον Γενικό Εισαγγελέα για να ζητήσει τη γνωμάτευση του για τις περαιτέρω ενέργειες, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 8 της διακρατικής συμφωνίας αναγράφεται ξεκάθαρα το δικαίωμα του ελέγχου των βιβλίων του ΟΠΑΠ Κύπρου προκειμένου να διαπιστωθεί η σωστή εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας γνωμάτευσε ότι πρέπει να γίνει ο έλεγχος στα βιβλία του ΟΠΑΠ Κύπρου ακόμη και με τη βοήθεια της αστυνομίας αν χρειαστεί, αλλά από τότε δεν έγινε τίποτα.

Τι περιγράφει η διακρατική συμφωνία για τον έλεγχο του ΟΠΑΠ Κύπρου

Ο ΟΠΑΠ Κύπρου είναι υποχρεωμένος να δέχεται τον έλεγχο των βιβλίων του βάσει του άρθρου 8 της διακρατικής συμφωνίας το οποίο αναφέρει ξεκάθαρα ότι: «Ο Γενικός Λογιστής της Κυπριακής Δημοκρατίας δικαιούται όπως διεξάγει κάθε έτος χωρίς καμία επιβάρυνση τον οικονομικό έλεγχο των λογαριασμών της «ΟΠΑΠ Α.Ε. ΚΥΠΡΟΣ». Προς το σκοπό του ελέγχου αυτού η «ΟΠΑΠ Α.Ε. Κύπρος» υποχρεούται όπως κατόπιν σχετικού αιτήματος του Γενικού Λογιστή της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσκομίζει σε αυτόν αντίγραφα των λογιστικών καταστάσεών της».

Γιατί αρνείται να δείξει τα βιβλία του ο ΟΠΑΠ Κύπρου;

Η επιστολή του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη προς τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών δείχνει περίτρανα γιατί υπάρχουν εύλογες υποψίες για τα στοιχεία του ΟΠΑΠ και τα χρήματα που αποδίδει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Φυσικά το ερώτημα είναι απλό:

– Γιατί αρνείται ο ΟΠΑΠ Κύπρου να επιτρέψει τον έλεγχο των βιβλίων του από τη Γενική Λογίστρια;

– Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να επιτρέπει στον ΟΠΑΠ Κύπρου την διεξαγωγή των τυχερών παιχνιδιών, από τη στιγμή που δεν συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους;

«Ύποπτη» σιγή ιχθύος του Αβέρωφ – Ανάλαβε ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Χάρη και Οδυσσέα

Ο ρόλος του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν σημαντικός. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην συνεδρία της Επιτροπής, αποφάσισε να παίξει τον ρόλο του μεσάζοντα ανάμεσα στο «πνευματικό του τέκνο» τον Χάρη Γεωργιάδη και τον Γενικό Ελεγκτή, ώστε να βρεθεί μία μέση λύση και στη συνέχεια να αποφασίσουν τα Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών.

Βέβαια, το ποια είναι η μέση λύση ανάμεσα στην παρανομία και την νομιμότητα εμείς δεν το γνωρίζουμε. Ίσως να το γνωρίζει ο κ. Νεοφύτου.

Ενώ λοιπόν ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών κ. Αβέρωφ Νεοφύτου αναμενόταν να ενεργήσει άμεσα ως «μεσολαβητής» των δυο πλευρών, σύμφωνα με πληροφορίες της «24», ποσώς έχει ασχοληθεί με το θέμα.

Ο πιο πάνω χειρισμός του κ. Νεοφύτου, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Υπό την απειλή σοβαρού προστίμου στην Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω μη σωστής τήρησης της διακρατικής συμφωνίας και το αναμενόμενο «τσουνάμι» αγωγών κατά του κράτους για χάρη του ΟΠΑΠ, θα έπρεπε «λογικά» να ενεργήσει άμεσα.

Γιατί αυτή η σιωπή κύριε Νεοφύτου;

Τι έχετε κατά νουν και τηρείτε αδικαιολόγητη σιγή ιχθύος για ένα θέμα που σχίζετε τα ιμάτιά σας στην αρμόδια Επιτροπή;

Ποιους και πότε προσπαθείτε να φέρετε προ εκπλήξεως;

Θα ρισκάρετε την προσωπική και πολιτική σας αξιοπιστία για χάρη του ΟΠΑΠ;