Όχι στην κακομεταχείριση ζώων για Πασχαλινά έθιμα!

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου απευθύνει έκκληση στους Δήμους και τα Κοινοτικά Συμβούλια όπως αυτές τις άγιες μέρες του Πάσχα να αποφύγουν την κακομεταχείριση ή και τη χρήση ζώων στις διάφορες εθιμοτυπικές εκδηλώσεις οι οποίες στις περισσότερες των περιπτώσεων καμία σχέση δεν έχουν με τα ήθη και έθιμα ή την κουλτούρα αυτής της χώρας.

Ζητούμε όπως αποτραπούν διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια στα οποία συμμετέχουν ζώα. Θυμίζουμε ότι τα ζώα δεν είναι ούτε παιχνίδια ούτε μιας χρήσης αντικείμενα. Τα ζώα είναι συναισθανόμενα όντα και νιώθουν το πόνο, το φόβο, την δίψα, την ταλαιπωρία, το κρύο και την ζέστη και για τα λόγους αυτούς δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε ως μέσο διασκέδασης.

Τα φαινόμενα που έχουμε παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια, στα οποία δυστυχώς συμμετέχουν και μικρά παιδιά, όπως σε συγκεκριμένο «παιχνίδι» νικητής θα ήταν αυτός που θα προκαλούσε τον περισσότερο πόνο σε ένα γουρουνάκι, τραβώντας το με βία από την ουρά ή σε κάποια άλλη περίπτωση όπου κάποιοι έβαψαν με σπρέι ένα πρόβατο γράφοντας την λέξη «ΔΩΡΟ» και το περιέφεραν στην πλατεία του χωριού ή ακόμα και γαϊδουροδρομίες στις οποίες αυτοί που λαμβάνουν μέρος και τα καβαλικεύουν, δεν έχουν τις γνώσεις, μαστιγώνουν τα γαϊδούρια με βία και επανειλημμένα, τα ζώα δεν έχουν καμία ευελιξία και τα πιο πολλά δεν είναι ούτε καν έτοιμα για τέτοιου είδους κούρσες, πράγμα που τους προκαλεί καταπόνηση και πολλές φορές σοβαρούς τραυματισμούς, δεν προάγουν το πολιτισμό μας και σίγουρα δεν έχουν σχέση με καμία υποτιθέμενη παράδοση και έθιμα.

Θεωρούμε ότι είμαστε μία χώρα με Ευρωπαϊκό πνεύμα και μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε. Δεν είναι καθόλου μα καθόλου ευχάριστο το γεγονός ότι ο ‘εξευτελισμός’ ενός ζώου το οποίο είναι δεμένο και αναμένει μέσα στο κρύο ή την ζέστη ως ότου να έρθει η ώρα να το κληρώσουν ως δώρο, να έχει σχέση με την ανθρωπιά και τον πολιτισμό ή ακόμα και την κουλτούρα μας.

Μπορούμε κάλλιστα να χαρούμε αυτές τις άγιες μέρες του Πάσχα χωρίς να ταλαιπωρούμε και χωρίς να διαπομπεύουμε ζώα τα οποία σε τίποτα δεν έφταιξαν. Ας είμαστε μέσα στο πνεύμα των ημερών και ας επικρατήσει η αγάπη και ο σεβασμός για όλα τα πλάσματα του Θεού.

ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΥΠΡΟΥ