Η «εμπειρογνωμοσύνη» των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κύπρου

Της Αλεξίας Καφετζή


Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου εξέδωσε μία πομπώδη ανακοίνωση, την οποία διένειμε σε όλες τις εφημερίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία εκθειάζει την πρωτοβουλία του Καθηγητή της Παιδοχειρουργικής Ζαχαρία Ζαχαρίου να χειρουργήσει στην Αθήνα ένα χειρουργικό περιστατικό και μάλιστα αφιλοκερδώς, όπως επισήμανε ο κύριος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κύριος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου. Η στήλη συγχαίρει τον Δρα Ζαχαρίου για την ενδιαφέρουσα, παρότι όψιμη, κίνηση του να χειρουργήσει αφιλοκερδώς σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Η ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής όπως τουλάχιστον μεταδόθηκε σε κάποιες εφημερίδες ήταν μειωτική για τους Έλληνες συναδέλφους του Δρα Ζαχαρίου που τον προσκάλεσαν στην Αθήνα να συγχειρουργήσουν το συγκεκριμένο περιστατικό, διότι αφήνει να αιωρούνται κάποια ερωτηματικά για το επίπεδο της Ιατρικής όπως ασκείται στην ελληνική πρωτεύουσα.

Από την άλλη θα ήταν ευχής έργον εάν ο Δρ Ζαχαρίου επεδείκνυε την ίδια ευαισθησία και στον τόπο του. Συγκεκριμένα θα μπορούσε να είχε συνδράμει και να είχε βοηθήσει και τους εδώ συναδέλφους του στο Μακάρειο Νοσοκομείο, στη περίπτωση που είχαν σπάνια και δύσκολα περιστατικά και να μεταλαμπαδεύσει και σε αυτούς τις γνώσεις του και την «εμπειρογνωμοσύνη» του, που τόσο υπερφίαλα αναφέρει ότι έχει η ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και μάλιστα αφιλοκερδώς. Έτσι δεν θα είχε εμπλακεί το όνομα του στο σκάνδαλο του μισού εκατομμυρίου ευρώ που φέρεται να εισέπραξε ο κύριος καθηγητής την περίοδο 2012-2014 από το δημόσιο ταμείο χωρίς να έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες μετάκλησης ειδικών στα κρατικά νοσοκομεία και το οποίο σκάνδαλο ακόμα διερευνάται.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τις διοικητικές και πειθαρχικές έρευνες που έγιναν μέχρι τώρα, ενώ αρχικά φέρεται να αποδίδονταν ευθύνες σε πέντε ανώτατους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας σύμφωνα με πληροφορίες τελικά παραμένουν σε εκκρεμότητα και ακόμα διερευνούνται πειθαρχικά παραπτώματα και κατηγορίες μόνο εναντίον του Δρ Πέτρου Μάτσα, που διετέλεσε εκτελεστικός διευθυντής στο Μακάρειο Νοσοκομείο κατά την προαναφερόμενη περίοδο και στη συνέχεια παρά το γεγονός ότι ετέθη σε διαθεσιμότητα για περίοδο 3 μηνών τον Φεβρουάριο του 2015, με την λήξη της διαθεσιμότητας του προήχθηκε στη θέση του Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών, για να τεθεί εκ νέου και πάλι σε διαθεσιμότητα το καλοκαίρι του 2015.

Εναντίον του κυρίου καθηγητού Δρ Ζαχαρίου δεν έχει απαγγελθεί μέχρι αυτή την στιγμή καμία κατηγορία παρότι εκκρεμούν σε βάρος του σύμφωνα με πληροφορίες, καταγγελίες στο Γενικό Εισαγγελέα για απόσπαση χρημάτων δια ψευδών παραστάσεων! Όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί εάν από την αρχή ο Δρ Ζαχαρίου σαν καθηγητής στο δημόσιο πανεπιστήμιο μετέβαινε στο δημόσιο νοσοκομείο να χειρουργήσει αφιλοκερδώς περιστατικά, χωρίς να απαιτεί παράτυπα υπέρογκα ποσά με αποτέλεσμα συνάδελφοι του, ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Υγείας, να ταλαιπωρούνται την τελευταία 3ετία με πειθαρχικές και διοικητικές έρευνες εναντίον τους και να αιωρούνται εναντίον του καταγγελίες για ποινικά αδικήματα. Επιπρόσθετα η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ του κυρίου καθηγητού και των γιατρών του Μακαρίου από την απρόσκοπτη και χωρίς υπονοούμενα μεταξύ τους συνεργασία θα συνέβαλλε θετικά στη δημιουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών στα κρατικά νοσοκομεία.

Ενδιαφέρουσα παραμένει και η δήλωση του κυρίου Αντιπρύτανη για τις αφιλοκερδείς υπηρεσίες του Δρ Ζαχαρίου στην Αθήνα. Ίσως αυτό να είναι η απαρχή μιας νέας πολιτικής. Η πάγια θέση μέχρι τώρα του Αντιπρύτανη κυρίου Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου ήταν ότι οι κύριοι καθηγητές του δημόσιου Πανεπιστημίου Κύπρου έπρεπε να πληρώνονται επιπρόσθετα για υπηρεσίες που ενδεχομένως εκαλούντο να προσφέρουν στα δημόσια νοσοκομεία. Ίδωμεν!

Και μια και το φερε η κουβέντα. Πόσοι είναι οι καθηγητές της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου; Όπως έλεγε ο αείμνηστος μεγάλος κωμικός του ελληνικού κινηματογράφου Ντίνος Ηλιόπουλος «αν είχαμε ζαμπόν θα φτιάχναμε ομελέτα με ζαμπόν αλλά δεν έχουμε αυγά».