«Πλάτες» στον Αβέρωφ από τους βουλευτές της Οικονομικών και της Ελέγχου

Οι επιτροπές της Βουλής «παραδόθηκαν» άνευ όρων στον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, δίνοντας του τα ηνία για το θέμα του ΟΠΑΠ

Γιατί οι βουλευτές δεν παρεμβαίνουν για την απώλεια 20 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο;

Της Αλεξίας Καφετζή

Δεν εξηγείται διαφορετικά η σιγή ιχθύος που τηρούν οι κατά τα άλλα λαλίστατοι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών και της Επιτροπής Θεσμών.

Το τι διαμείβεται στις Επιτροπές είναι καταγραμμένο στα πρακτικά. Αν ανατρέξει κανείς στα πρακτικά των δυο Επιτροπών θα «δει» ξεκάθαρα τις διαχρονικές συζητήσεις για το επίμαχο νομοσχέδιο του ΟΠΑΠ μεταξύ όλων των εμπλεκομένων Μερών καθώς και την δέσμευση του κύριου Αβέρωφ Νεοφύτου να παίξει καταλυτικό ρόλο μεταξύ Χάρη Γεωργιάδη και Οδυσσέα Μιχαηλίδη για γεφύρωση των διαφορών.

Τόνισε δε με στόμφο ότι… αυτό θα γινόταν το επόμενο σαββατοκύριακο, ήτοι έξι βδομάδες πριν. Καμία εξέλιξη αλλά… και καμία αντίδραση από κανένα βουλευτή κανενός κόμματος.

Η όλη στάση και συμπεριφορά των συγκεκριμένων βουλευτών προκαλεί πάμπολλα ερωτήματα, όταν για θέματα πολύ πιο ασήμαντα από το συγκεκριμένο σχίζουν τα ιμάτια τους ή «σκοτώνονται» σε τηλεοπτικά πάνελ.

Να θεωρήσουμε ότι ισχύει ότι ο ΟΠΑΠ είναι τόσο ισχυρός κύριοι βουλευτές ή ότι ο κύριος Νεοφύτου είναι τόσο έξυπνος που «ελέγχει» δυο Επιτροπές της Βουλής;

Όσο κανείς από τους βουλευτές των δύο επιτροπών δεν αντιδρά, ενώ γνωρίζουν ότι το κράτος χάνει πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ τον μήνα, στα μάτια των πολιτών είναι όλοι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι.

Πρέπει να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους για το κοινό καλό και όχι για το κομματικό ή το προσωπικό συμφέρον.

Θυμίζουμε ότι την Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017, στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, συνέβη κάτι παράξενο για όποιον δεν γνώριζε. Ήταν μία από τις ελάχιστες φορές, όπου χωρίς να έχει προσκληθεί ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος βλέπει αυτές τις συνεδρίες της Επιτροπής συνήθως ως… μπελά, έδωσε το παρών του και παρευρέθηκε γιατί θα συζητιόταν το θέμα του ΟΠΑΠ και του νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια.

Ο Υπουργός Οικονομικών, παρά τα όσα έχει αποκαλύψει με στοιχεία και αποδείξεις ο Γενικός Ελεγκτής στις ετήσιες εκθέσεις του, στις επιστολές που έχει στείλει στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και στις επαφές του με τους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, επέμεινε στη συγκεκριμένη συνεδρία να συνεχίσουν να δίνονται τα τυχερά παιχνίδια με απευθείας ανάθεση στον ΟΠΑΠ, παρά τα προβλήματα στην εφαρμογή της διακρατικής συμφωνίας και το ασυμβίβαστο του να δίνεται αποκλειστικό μονοπώλιο χωρίς κανένα διαγωνισμό. Πόσο μάλλον όταν αυτό το μονοπώλιο είναι αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Γενικός Ελεγκτής που ήταν παρών στην συγκεκριμένη συνεδρία διαφώνησε κάθετα με την άποψη του υπουργού Οικονομικών, τονίζοντας ότι δεν γίνεται να συνεχιστεί το χαριστικό και παράνομο μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στην Κύπρο στα τυχερά παιχνίδια, καθώς πρόκειται για έναν Οργανισμό που δεν επιδέχεται τους ελέγχους που αρμόζουν βάσει της διακρατικής συμφωνίας, η οποία θα έπρεπε να είχε λήξει από το 2013, όταν ο ΟΠΑΠ έγινε ιδιωτικός Οργανισμός.

Από την υπηρεσία του Γενικού Ελεγκτή είναι ξεκάθαρο ότι δεν γίνεται να συνεχιστεί το καθεστώς που δίνει χαριστικά το αποκλειστικό δικαίωμα της τέλεσης των τυχερών παιχνιδιών, καθώς υπάρχει συνταγματική πρόνοια περί ίσης μεταχείρισης με βάση την οποία δεν μπορεί παρά να διεξαχθεί ανοιχτός διαγωνισμός για τον ανάδοχο που θα πάρει το δικαίωμα να τελέσει τα τυχερά παιχνίδια.

Ο ρόλος του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν σημαντικός. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην συνεδρία της Επιτροπής, αποφάσισε να παίξει τον ρόλο του μεσάζοντα ανάμεσα στο «πνευματικό του τέκνο» τον Χάρη Γεωργιάδη και τον Γενικό Ελεγκτή, ώστε να βρεθεί μία μέση λύση και στη συνέχεια να αποφασίσουν τα Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών.

Βέβαια, το ποια είναι η μέση λύση ανάμεσα στην παρανομία και την νομιμότητα εμείς δεν το γνωρίζουμε. Ίσως να το γνωρίζει ο κ. Νεοφύτου.

Ενώ λοιπόν ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών κ. Αβέρωφ Νεοφύτου αναμενόταν να ενεργήσει άμεσα ως «μεσολαβητής» των δυο πλευρών, σύμφωνα με πληροφορίες της «24», ποσώς έχει ασχοληθεί με το θέμα.

Ο πιο πάνω χειρισμός του κ. Νεοφύτου, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα αφού ως είναι ευρέως γνωστό θεωρείται παμπόνηρος και όχι έξυπνος (τεράστια η διαφορά). Υπό την απειλή σοβαρού προστίμου στην Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω μη σωστής τήρησης της διακρατικής συμφωνίας και το αναμενόμενο «τσουνάμι» αγωγών κατά του κράτους για χάρη του ΟΠΑΠ, θα έπρεπε «λογικά» να ενεργήσει άμεσα.

Γιατί αυτή η σιωπή κύριε Νεοφύτου;

Τι έχετε κατά νουν και τηρείτε αδικαιολόγητη σιγή ιχθύος για ένα θέμα που σχίζετε τα ιμάτιά σας στην αρμόδια Επιτροπή;

Ποιους και πότε προσπαθείτε να φέρετε προ εκπλήξεως;

Φίλτατε κύριε Νεοφύτου προσέξτε μην εκπλαγείτε εσείς από τα αποτελέσματα της έρευνας στους λογαριασμούς του ΟΠΑΠ, αφού μετά την εντολή του Γενικού Εισαγγελέα αυτή έχει ήδη αρχίσει.

Διαψεύσετε, αν μπορείτε, ότι ο ΟΠΑΠ δεν καταβάλει ποσά ύψους 20 με 22 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Που καταλήγει αυτό το ποσό χρημάτων κ. Νεοφύτου;

Οι πολίτες αναμένουν απαντήσεις από τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος και της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

«Τσουνάμι» αγωγών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για χάρη του ΟΠΑΠ

Να υπενθυμίσουμε ότι η «24» με τα ρεπορτάζ της είχε «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» για το θέμα των νόμιμων στοιχηματικών εταιρείων και της αντιμετώπισής τους από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία τους φέρεται σαν εταιρείες δεύτερης κατηγορίας για να κάνει τη… χάρη στον ΟΠΑΠ και να διατηρήσει την παράνομη και προνομιακή μεταχείριση του Οργανισμού. Η αρχή έγινε από την αδειούχα εταιρεία Stanleybet Malta Limited, η οποία καταχώρησε αγωγή για αποζημιώσεις πέραν των 12,5 εκ. ευρώ.

Η Stanleybet ζητά αποζημίωση για απώλεια κερδών, για απώλεια ευκαιρίας, για δυσμενή επηρεασμό της εικόνας και της εµπορικής φήµης και δικηγορικά έξοδα τα οποία έχει υποστεί και τα οποία προκλήθηκαν από την υιοθέτηση και εφαρµογή από µέρους της Δηµοκρατίας, µέσω διοικητικών µέτρων και πρακτικών, νόµου που η Stanleybet θεωρεί ότι παραβιάζει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαµβανοµένων συγκεκριµένα των Άρθρων 49 και 56 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των θεµελιωδών ελευθεριών της ίδρυσης και παροχής υπηρεσιών, και των θεµελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της ισότητας, µη διάκρισης, διαφάνειας και αναλογικότητας.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η Stanleybet δεν αποτελεί μέλος του Συνδέσμου Εταιρειών Στοιχημάτων Κύπρου, τον οποίο έχουν συστήσει οι υπόλοιπες νόμιμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του επίγειου στοιχήματος στην Κύπρο και οι οποίες έχουν τα ίδια παράπονα και τα ίδια αιτήματα με την Stanleybet.

H «24» επικοινώνησε με τον Άκη Αβρααμίδη, τον πρόεδρο του Σ.Ε.Σ.Κ., o οποίος μας μίλησε τόσο για την αγωγή της Stanleybet όσο και για τις προθέσεις των υπόλοιπων νόμιμων εταιρειών. Τα όσα μας είπε ο πρόεδρος του Σ.Ε.Σ.Κ. ήταν διαφωτιστικότατα για τα προβλήματα που πρόκειται να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία με την υπόθεση του νομοσχεδίου και της αντιμετώπισης των νόμιμων στοιχηματικών εταιρειών.

«Η Stanleybet διεκδικεί απόλυτα δίκαια αποζημίωση ύψους 12,5 εκ. ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς το σημερινό καθεστώς είναι αντίθετο με το κοινοτικό δίκαιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει με τη νομοθεσία της τις ρυθμισμένες και ελεγχόμενες στοιχηματικές εταιρείες, αλλά δεν είναι υπέρ των γενικευμένων απαγορεύσεων, στις οποίες προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία με το σημερινό καθεστώς».

Όταν τον ρωτήσαμε για τη στάση των υπολοίπων στοιχηματικών εταιρειών: «Είμαστε έτοιμοι για να καταθέσουμε μαζικές αγωγές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και προβλέπω ότι και ατομικά η κάθε εταιρεία θα προχωρήσει στις δικές της ενέργειες για να προστατέψει τα νόμιμα συμφέροντά της. Οι αποζημιώσεις που θα ζητηθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ»

Μάλιστα, ο κ. Αβρααμίδης μας είπε ότι «έχουμε προειδοποιήσει όπως μπορούμε, αλλά ουδείς μας έχει ακούσει από το κράτος. Επίκειται νέο νομοσχέδιο και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν έχουν καν κληθεί για να συμμετάσχουν στην διαβούλευση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αγωγή της Stanleybet γίνεται συγκεκριμένα λόγος για την εναρμόνιση του κυπριακού δικαίου με το κοινοτικό δίκαιο: «Η Stanleybet θεωρεί ότι η εταιρεία και οι αντιπρόσωποί της έχουν υποστεί σοβαρή ζηµιά ως αποτέλεσµα των αστυνοµικών και διωκτικών ενεργειών και µέτρων που υιοθετήθηκαν εναντίον τους, που είχαν ως αποτέλεσµα τη µη δυνατότητά τους να αποδέχονται στοιχήµατα επί Εικονικών Γεγονότων από τον Ιούνιο του 2014 όταν οι κυπριακές αρχές ξεκίνησαν µια σειρά επιδροµών σε αδειούχους αντιπροσώπους στοιχηµάτων και υποστατικά διώκοντας αντιπροσώπους, κατάσχοντας εξοπλισµό και επιβάλλοντας τη διακοπή των εργασιών, ενέργειες που η Stanleybet θεωρεί ότι είναι στο σύνολό τους παράνοµες.

Περαιτέρω, η Stanleybet θεωρεί ότι ο Περί Στοιχηµάτων Νόµος του 2012 της Κύπρου θα πρέπει να καταστεί µη εφαρµοστέος από τα εθνικά δικαστήρια και αρχές καθώς η Δηµοκρατία παρέλειψε να κοινοποιήσει το τελικό προσχέδιο του Νόµου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν θεσπιστεί ο Νόµος σύµφωνα µε τις ισχύουσες πρόνοιες και διαδικασίες δυνάµει του κυπριακού και κοινοτικού δικαίου.

Κατά συνέπεια, η Stanleybet αξιώνει ότι η Κυπριακή Δηµοκρατία παρεµποδιζόταν να απαγορεύσει στην Stanleybet να προσφέρει στοιχήµατα επί Εικονικών Γεγονότων από την ηµεροµηνία εφαρµογής του Περί Στοιχηµάτων Νόµου τον Ιανουάριο του 2013 και, κατά συνέπεια, παρεµποδιζόταν από το να προβαίνει σε ενέργειες, που είχε ως αποτέλεσµα να αναγκαστεί η Stanleybet να λάβει την απόφαση να διακόψει την προσφορά στοιχηµάτων επί εικονικών γεγονότων από τον Ιούνιο του 2014 και µετά».

Με βάση λοιπόν τα πιο πάνω, η σιωπή σας και η όλη στάση σας επί του προκειμένου, δημιουργεί πολύ περισσότερα ερωτηματικά κ. Αβέρωφ Νεοφύτου…