Καταθέσεις και έρευνες στον ΟΠΑΠ Κύπρου από την Αστυνομία

Τα ρεπορτάζ της «24» για το παράνομο μονοπώλιο του ΟΠΑΠ που συνεχίζεται εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με την σύμπραξη του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη και την ανοχή των επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου της Βουλής, παρά τις εκθέσεις και τις επιστολές του Γενικού Ελεγκτή, έχουν αρχίσει και φέρνουν αποτέλεσμα για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Της Αλεξίας Καφετζή

Η εντολή του Γενικού Εισαγγελέα να αναλάβει η Αστυνομία την υπόθεση για να διερευνηθούν τα βιβλία του ΟΠΑΠ Κύπρου, τα όσα αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής στις εκθέσεις και τις επιστολές του και τα πιθανά ποινικά αδικήματα που μπορεί να έχουν διαπραχθεί από την διοίκηση της ΟΠΑΠ Κύπρου, δόθηκε στις αρχές Μαρτίου κατόπιν της άρνησης του ΟΠΑΠ Κύπρου να επιτρέψει στη Γενική Λογίστρια του κράτους, Ρέα Γεωργίου να ελέγξει τα βιβλία της εταιρείας.

Από τις αρχές Μαρτίου δεν υπήρχε καμία νέα ενημέρωση, καθώς το θέμα δεν συζητήθηκε καν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, όπου ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε να παρέμβει ανάμεσα στον Γενικό Ελεγκτή και τον Υπουργό Οικονομικών, εντελώς παράτυπα και χωρίς καμία αρμοδιότητα, προκειμένου να «γεφυρώσει το χάσμα». Η εφημερίδα μας δέχτηκε καταγγελίες ότι τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας, όσο και παλαιότερα ο Γενικός Ελεγκτής και άλλοι βουλευτές είχαν πιεστεί από φίλα προσκείμενους στον ΟΠΑΠ Κύπρου και τον Υπουργό Οικονομικών προκειμένου να μην προχωρήσουν οι έρευνες. Με γραπτή επιστολή μας στις 19 Απριλίου, ζητήσαμε την ξεκάθαρη τοποθέτηση από την Αστυνομία της Κύπρου για το κατά πόσον:

– Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από την Κυπριακή Αστυνομία για την διεξαγωγή ελέγχου στον ΟΠΑΠ Κύπρου, σύμφωνα με την εντολή του κυρίου Γενικού Εισαγγελέα;

– Έχετε πάρει οποιαδήποτε εντολή από οποιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο περί του αντιθέτου (δηλαδή της μη διεξαγωγής έρευνας από την Κυπριακή Αστυνομία);

– Έχει επιτραπεί η είσοδος της Κυπριακής Αστυνομίας στην έδρα του ΟΠΑΠ Κύπρου και η πρόσβαση στα βιβλία της εταιρείας;

– Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας για την ΟΠΑΠ Κύπρου;

Η απάντηση της Αστυνομίας, μέσω του εκπροσώπου Τύπου, Ανδρέα Αγγελίδη ήταν άμεση και ξεκάθαρη:

1) Η Αστυνομία διερευνά με κάθε σοβαρότητα και επαγγελματισμό την παρούσα υπόθεση. Έχουν ήδη ληφθεί καταθέσεις από αριθμό προσώπων και συνεχίζεται η λήψη καταθέσεων εκεί όπου κριθεί αναγκαίο. Παράλληλα, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς Αστυνομίας για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

2) Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, σας ενημερώνουμε ότι σε καμία περίπτωση, δεν έχει γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση από οποιοδήποτε πρόσωπο για να μην διεξαχθεί η ποινική έρευνα.

3) Σε σχέση με τα δύο τελευταία ερωτήματά σας, λόγω του ότι η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης, δεν μπορούν να αποκαλυφθούν οποιεσδήποτε πληροφορίες που ενδεχομένως να επηρεάσουν το ανακριτικό έργο ή την πορεία των ερευνών.

Προκλητική καθυστέρηση στις επιτροπές της Βουλής

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου αποφάσισε να παίξει τον ρόλο του μεσάζοντα ανάμεσα στο «πνευματικό του τέκνο» τον Χάρη Γεωργιάδη και τον Γενικό Ελεγκτή, ώστε να βρεθεί μία μέση λύση και στη συνέχεια να αποφασίσουν τα Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών.

Μέχρι σήμερα, ενώ έχουν περάσει ήδη σχεδόν δύο μήνες, ένα θέμα, το οποίο κοστίζει στο κυπριακό κράτος κάθε μήνα ένα ποσό πλέον του ενός εκατομμυρίου ευρώ, δεν θεωρήθηκε αρκετά σημαντικό ώστε να αποτελέσει θέμα συζήτησης σε καμία συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.

Ο κ. Αλετράρης διαδίδει ότι έχει «σίγουρους» βουλευτές

Μάλιστα, η καθυστέρηση αυτή έχει… δώσει θάρρος στον γενικό διευθυντή της ΟΠΑΠ Κύπρου, κ. Δημήτρη Αλετράρη, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με τον Σύνδεσμο Πρακτόρων του ΟΠΑΠ, φρόντισε να ενημερώσει τους πράκτορες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν, επικαλούμενος αξιόπιστες… δήθεν πηγές.

Ανάφερε λοιπόν στους πράκτορες ότι, θα πρέπει να δουν τους βουλευτές – Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών ξεχωριστά, και να τους πείσουν με «επιχειρήματα» που ο ίδιος τους πρόταξε, ότι… επιβάλλεται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Τους ανάφερε δε ότι… οι ψήφοι των βουλευτών είναι 6 υπέρ και 5 εναντίον. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αλετράρης ανάφερε ότι υπέρ του νομοσχεδίου θα ψηφίσουν οι τρείς βουλευτές του ΔΗ.ΣΥ., ο Μαρίνος Σιζόπουλος της ΕΔΕΚ, ο Μαρίνος Μουσιούττας του ΔΗ.ΚΟ και ο Γιώργος Περδίκης. Εναντίον, σύμφωνα πάντα με τον κ. Αλετράρη, θα ψηφίσουν οι τρεις βουλευτές του ΑΚΕΛ, ο Άγγελος Βότσης του ΔΗ.ΚΟ. και η Άννα Θεολόγου της Συμμαχίας Πολιτών.

Ο λαλίστατος κύριος Αλετράρης δεν παράλειψε να ενημερώσει τους πράκτορες ότι… το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα «ακούσει» στον Γενικό Ελεγκτή και το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ως αρχικά κατατέθηκε, ήτοι με φορολογία ύψους 25% (24% + 1%).