Ενημέρωση τριών οικογενειών για τα οστά των ΕΛΔΥΚάριων

Ολοκληρώνεται σήμερα η ενημέρωση των συγγενών τριών Ελλαδιτών τα λείψανα των οποίων είχαν εκταφεί την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2015, κοντά στο παλιό στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στον Αγιο Δομέτιο, και ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα με τη μέθοδο του DNA.

Για το σκοπό αυτό βρίσκεται από την Τετάρτη στην Ελλάδα αντιπροσωπεία από την Κύπρο, η οποία επισκέφθηκε τις οικογένειες των τριών ΕΛΔΥΚάριων σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη και σήμερα στην Κέρκυρα.

`Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της ε/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Νέστορας Νέστορος, ο οποίος ηγείται της αντιπροσωπείας, στις 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο η επίσημη τελετή παράδοσης-παραλαβής των λειψάνων των τριών αυτών ατόμων, καθώς και άλλων δέκα Ελλαδιτών τα οστά των οποίων ανευρέθηκαν στο Κιόνελι και ταυτοποιήθηκαν στα τέλη του 2016. Οι οικογένειές των δέκα αυτών πεσόντων είχαν ενημερωθεί κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2016 – Φεβρουαρίου 2017.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Νέστορος, την Κυριακή αναχωρεί για τις ΗΠΑ τριμελές κλιμάκιο της ΔΕΑ αποτελούμενο από το τρίτο μέλος της Επιτροπής Paul-Henri Arni, ένα λειτουργό από το από γραφείο του μέλους της ε/κ πλευράς και ένα λειτουργό από το γραφείο του μέλους της τ/κ πλευράς, για μελέτη των αρχείων των Ηνωμένων Εθνών.

Στη Νέα Υόρκη θα μεταβούν επίσης στις αρχές Μαΐου τόσο ο κ. Νέστορος όσο και το μέλος της τ/κ πλευράς στη ΔΕΑ, Gülden Plümer Küçük, οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις με διάφορους αρμοδίους στις 8 – 9 Μαΐου.

Ο κ. Νέστορος επεσήμανε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύπλευρη προσπάθεια προς διάφορες κατευθύνσεις σε ό,τι αφορά το θέμα της διερεύνησης αρχείων για εντοπισμό τυχόν στοιχείων για το θέμα των αγνοουμένων, και πως στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται μια επίσκεψη, ενδεχομένως στα τέλη Ιουνίου, από τα μέλη της ΔΕΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: ΚΥΠΕ