Η Elena Duca «πρωταγωνίστησε» στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας

Ζήτησε την αντικατάσταση του δικηγόρου της και εξέφρασε πρόθεση να παραδεχτεί ενοχή

Του Μάριου Δημητρίου
«Πρόσωπο» των δύο τελευταίων δικασίμων, της περασμένης Τρίτης και Πέμπτης, 4 και 6 Απριλίου 2017, της συνεχιζόμενης στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, εκδίκασης υπόθεσης συμμετοχής σε παράνομο κύκλωμα διευθέτησης εικονικών γάμων Πακιστανών φοιτητών στην Κύπρο, με Ρουμάνες θύματα εμπορίας προσώπων, ήταν η 53χρονη κατηγορούμενη από τη Ρουμανία Elena Duca, που ζήτησε με…θορυβώδη τρόπο, την αντικατάσταση του δικηγόρου της Ανδρέα Καρεκλά, από τον δικηγόρο Σωτήρη Αργυρού, μέσω αιτήματος νομικής αρωγής και επιπρόσθετα έθεσε θέμα πιθανής διαφοροποίησης της θέσης της, με σαφή πρόθεση να παραδεχτεί ενοχή, σε κάποιες τουλάχιστον από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, ενώ μέχρι τώρα, δηλώνει αθώα. Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Έλλη Φλωρέντζου, πληροφόρησε σχετικά το Δικαστήριο, ότι στη διάρκεια διαλείμματος στη διαδικασία της 4ης Απριλίου 2017, η Elena Duca, «την ενημέρωσε για αλλαγή απάντησης».

Το δελτίο παραμονής στην Ευρώπη

Η Elena Duca, η οποία μέσα στο 2016 καταζητείτο από την κυπριακή Αστυνομία και τελικά εκδόθηκε από την πατρίδα της και μεταφέρθηκε στην Κύπρο για τη δίκη, με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, είναι υπόδικη στις Κεντρικές Φυλακές. Μια από τις 18 κατηγορίες που αντιμετωπίζει, μαζί με τους επτά συνολικά κατηγορούμενους, (τρία άτομα από τη Ρουμανία, τρία άτομα από το Πακιστάν και ένα Κύπριο, τον δικηγόρο Κρις Χριστοδουλίδη), αναφέρει ότι «οι κατηγορούμενοι σε άγνωστη ημερομηνία, μεταξύ των ημερομηνιών 3 Μαρτίου 2016 και 21 Μαρτίου 2016, στην Κυπριακή Δημοκρατία συνωμότησαν μεταξύ τους, όπως με απάτη ή με άλλο δόλιο τρόπο να καταδολιεύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την τέλεση εικονικών γάμων με Ευρωπαίους πολίτες, με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση της παραχώρησης δελτίου παραμονής στη Δημοκρατία ή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Οι κατηγορούμενοι δεν παραδέχτηκαν ενοχή, όταν ρωτήθηκαν σχετικά από την Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου.

«Η Elena Duca, μας βρήκε τη δουλειά»

Να αναφέρουμε ότι από τις μέχρι τώρα μαρτυρίες που ακούστηκαν για την υπόθεση στη διαδικασία στο Κακουργιοδικείο και ιδιαίτερα από την πρώτη μάρτυρα κατηγορίας, την 27χρονη Alexandra Raluca Oprea, μια από τις τρεις Ρουμάνες παραπονούμενες που κατάγγειλαν πολυήμερη κράτησή τους σε διαμερίσματα στη Λευκωσία, παρά τη θέλησή τους και αναγνωρίστηκαν ως θύματα εμπορίας προσώπων, από το Γραφείο της Αστυνομίας για Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων, η Elena Duca φαίνεται να έπαιξε κομβικό ρόλο στην υπόθεση αυτή. Η Raluca Oprea επικαλέσθηκε στην κατάθεσή της στην Αστυνομία, την πληροφορία που της έδωσε η 37χρονη ξαδέλφη της Adina Neascu, με την οποία ήρθε στην Κύπρο, ότι «η γυναίκα που τους βρήκε δουλειά στην Κύπρο, είναι η Elena Duca». Η Raluca Oprea ανέφερε επίσης στην κατάθεσή της, ότι στο αεροδρόμιο στο Βουκουρέστι, για το ταξίδι στην Κύπρο, μαζί με την Adina Neascu και την Elena Patrascu, τις άλλες δύο παραπονούμενες στην υπόθεση, συνάντησε την Elena Duca. «Η Elena Duca», είπε, «μας είπε να προσέχουμε τη δουλειά και αν είμαστε καλές στη δουλειά μας, θα μπορούμε να φέρουμε και τις οικογένειές μας στην Κύπρο. Στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου, εκτός από την Elena Duca, ήταν και ο φίλος της, που άκουσα να τον λένε Petre, η κόρη της Betty (Beatrice Chisilau) και η αδελφότεκνη της, η Mari. Η Betty είναι 20-22 χρονών περίπου και η Mari είναι 30-32 χρονών περίπου και ταξίδεψαν μαζί μας στην Κύπρο».

Σημειώνουμε, ότι όπως πληροφόρησε το Δικαστήριο η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Έλλη Φλωρέντζου, στη δικάσιμο της 4ης Απριλίου 2017, μια από τις τρεις παραπονούμενες Ρουμάνες, η Elena Patrascu, αναμένεται να καταθέσει μέσω τηλεδιάσκεψης, από τη Ρουμανία.

Η Raluca Oprea που τόλμησε να έρθει από τη Ρουμανία και να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στο Κακουργιοδικείο, στις 10 και 11 Ιανουαρίου 2017.

Όταν η Duca «απολύει» τον δικηγόρο της

Επανερχόμενοι στις δύο δικασίμους αυτής της βδομάδας, να αναφέρουμε ότι πριν την έναρξη της διαδικασίας της 4ης Απριλίου 2017, η κατηγορούμενη Elena Duca, προσήλθε στο Δικαστήριο αναστατωμένη, φωνάζοντας μέσα στην αίθουσα ότι ήθελε ν’ αλλάξει δικηγόρο, σε σημείο που ανάγκασε την Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου Έλενα Εφραίμ, να μιλήσει για «παρεκτροπή στη συμπεριφορά» της κατηγορούμενης και να την καλέσει σε τάξη. Έδωσε στη συνέχεια τον λόγο στο δικηγόρο της Ανδρέα Καρεκλά, που απευθυνόμενος στο Δικαστήριο είπε ότι η πελάτισσά του τον πληροφόρησε ότι επιθυμεί να έχει δικηγόρο της τον συνάδελφό του Σωτήρη Αργυρού «και ο λόγος είναι γιατί εγώ, δεν μπόρεσα να τη βγάλω έξω». Η ίδια η κατηγορούμενη, είπε στο Δικαστήριο ότι θέλει αλλαγή δικηγόρου, γιατί ο Α. Καρεκλάς, «δεν την πληροφόρησε για συναντήσεις του με την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής και άλλους δικηγόρους». Ο Ανδρέας Καρεκλάς ανέφερε στο Δικαστήριο ότι η πελάτισσά του, είχε λανθασμένες πληροφορίες και ότι «δεν έκανε τίποτε σε βάρος της». Σε ερώτηση της Προέδρου του Κακουργιοδικείου, κατά πόσο μετά την απόσυρση του Ανδρέα Καρεκλά, η κατηγορούμενη έμεινε χωρίς δικηγόρο, η Duca είπε ότι έκανε αίτηση νομικής αρωγής, ότι ζήτησε για δικηγόρο της τον Σωτήρη Αργυρού και μάλιστα ότι ήδη, τον συνάντησε στη φυλακή. Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, έδωσε οδηγίες να κληθεί στην επόμενη δικάσιμο ο δικηγόρος Σωτήρης Αργυρού, ο οποίος πράγματι παρευρέθηκε στη δικάσιμο της 6ης Απριλίου 2017 και ανέφερε στο Δικαστήριο ότι θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει το μαρτυρικό υλικό της υπόθεσης, για να αποφασίσει αν θα αναλάβει ή όχι, την υπεράσπιση της Elena Duca. Eπόμενη δικάσιμος, ορίστηκε για τις 28 Απριλίου 2017.

Όταν η Duca βρίζει τον Κρις

Να σημειώσουμε ότι στη δικάσιμο της 4ης Απριλίου 2017, ο δικηγόρος του Κρις Χριστοδουλίδη, Χρίστος Χριστοδούλου, ανέφερε στο Δικαστήριο ότι στη διάρκεια του διαλείμματος, η Elena Duca εξύβρισε και απείλησε τον Κρις, «ότι θα πάει φυλακή και ότι είναι άχρηστος». Πρόσθεσε ότι «το θέτει υπόψη του Δικαστηρίου, επειδή εμπλέκει τον έβδομο κατηγορούμενο (τον πελάτη του), για σκοπούς αξιοπιστίας και συμπεριφοράς σε κατοπινό στάδιο».

Ο διαβήτης της Elena Duca

Υπενθυμίζουμε ότι στη δικάσιμο της 13ης Μαρτίου 2017, η Elena Duca, ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη από τις Κεντρικές Φυλακές, μετά και το αίτημα για απόλυση, του Πακιστανού κατηγορούμενου Zohaib Aslam, που βρίσκεται επίσης υπό κράτηση. Το αίτημά της απορρίφθηκε και εξακολουθεί να κρατείται. «Η ίδια επιμένει ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και ζήτησε να αφεθεί υπό όρους ελεύθερη, όπως οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι», ανέφερε εκείνη την ημέρα στο Δικαστήριο ο δικηγόρος της Ανδρέας Καρεκλάς. Στην προηγούμενη δικάσιμο της 8ης Μαρτίου 2017, το Δικαστήριο είχε κάνει αποδεκτό το αίτημα του Ανδρέα Καρεκλά, εκ μέρους της πελάτισσάς του και η κατηγορούμενη μεταφέρθηκε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίας του Δικαστηρίου, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για εξετάσεις, αφού είναι διαβητική.

Φωτό: Φωτογραφία που η κυπριακή Αστυνομία κυκλοφόρησε στις 4 Απριλίου 2016, όταν καταζητούσε για την υπόθεση, την Elena Duca και την κόρη της Beatrice Chisilau.