Nαι Οδυσσέα, δεν είναι μόνο η Σάββια…

Η συνέχεια του ελέγχου για τα κομματικά στελέχη στην δημόσια υπηρεσία φέρνει αποκαλύψεις και σκάνδαλα


Της Αλεξίας Καφετζή

Σε «χλωρό κλαρί» δεν αφήνει ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, τα κομματικά στελέχη οι οποίοι κατέχουν θέσεις στη δημόσια υπηρεσία.

Μετά τη Σάββια Ορφανίδου ο κ. Μιχαηλίδης παρέλαβε κομματικά στελέχη του ΑΚΕΛ οι οποίοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και πιο συγκεκριμένα τους γιατρούς Άθω Γεωργίου και Σωτήρη Κούμα. Μάλιστα έχει ήδη αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, με την οποία ανακοινώνει άσκηση πειθαρχικής έρευνας σε βάρος των προαναφερθέντων γιατρών.

Από πλευράς του ο Υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε το περιστατικό και έκανε σαφές ότι στην παραμικρή περίπτωση που τίθεται πειθαρχικό ζήτημα θα το εξετάσει και θα αποφασίσει.

Οι δύο γιατροί είναι Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Ο δρ. Γεωργίου είναι Υπεύθυνος του Γραφείου Υγείας του ΑΚΕΛ ενώ ο δρ. Κούμας Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ.

Να αναφερθεί ότι οι δύο γιατροί εντάσσονται στον κατάλογο των «39» δημοσίων υπαλλήλων που αποτελούν κομματικά στελέχη. Κατάλογο τον οποίο απέστειλε στον Γενικό Ελεγκτή ο Υπουργός Οικονομικών.

Για την περίπτωση του κ. Άθου Γεωργίου, είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο δημοσίευμά μας. Προφανώς οι αλήθειες ενόχλησαν και ο συγκεκριμένος προσπάθησε να μας φιμώσει. Ο Τύπος δεν φιμώνεται κ. Γεωργίου. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα της έγκυρης και ακριβής πληροφόρησης που στηρίζεται σε γεγονότα που αποκαλύπτουν την ουσιαστική αλήθεια.

Να θυμίσουμε κάποια γεγονότα που άπτονται της επαγγελματικής ανέλιξης του κ. Γεωργίου. Θα επανέλθουμε με σχετικό δημοσίευμα για τον ρόλο του ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι και Πρόεδρου του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου.

Είναι μια ιστορία διαπλοκής, παρανομίας και συγκάλυψης από τους μηχανισμούς του παρακράτους. Υπάρχουν ένοχοι, συνένοχοι και συνοδοιπόροι. Στόχος να εξυπηρετηθούν γνωστοί αβανταδόροι-καιροσκόποι – κοινώς λαμόγια. Αυτά τα λαμόγια, μέλη των πολιτικών γραφείων ή αξιωματούχοι – παράγοντες σε κόμματα, κουμπάροι και παρακοιμώμενοι των κατά καιρούς ενοίκων του λόφου του Προεδρικού, οι φίλοι γλείφτες και υπηρέτες των κέντρων εξουσίας του Υπουργείου Υγείας, θα πρέπει οπωσδήποτε να εξυπηρετηθούν με οποιονδήποτε τρόπο νομότυπο ή παράνομο.

Φυσικά πριν φτάσουν στην ολοκλήρωση των παράνομων προαγωγών, τα κέντρα εξουσίας δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα, για να επιτευχθεί ο στόχος τους. Έτσι πριν από τις 25 Νοεμβρίου του 2011, όταν προκηρύχτηκε μια θέση Βοηθού Διευθυντή Χειρουργικής, άρχισαν να δημιουργούν, τέλος του 2009 αρχές του 2010, το ανάλογο κλίμα για την ανάγκη δημιουργίας κέντρων ή κλινικών για να βολευτούν τα ημέτερα παιδιά.

Είναι χαρακτηριστική η ανταλλαγή επιστολών από τον τότε Υπουργούς Υγείας ημερομηνίας 9 Σεπτεμβρίου 2009 προς ιατρό, με θέμα την δημιουργία κέντρου τραύματος, την επιστολή 12 Φεβρουαρίου 2009 από το Αρχιατρείο προς τον δρα Χρύσανθο Γεωργίου με την οποία του ενετίθετο λόγω εξειδίκευσης, η μελέτη για τη δημιουργία κέντρου τραύματος και η στελέχωση του από ομάδα επιστημόνων (ιατρών τραύματος). Ακόμα πιο προχωρημένη στους σχεδιασμούς ήταν η επιστολή Μαλά ο οποίος ζητούσε από την ΑΤΗΚ τη χρηματοδότηση από πλευράς ΑΤΗΚ με το ποσό των 100.000 ευρώ για να μισθοδοτηθεί καθηγητής χειρουργικής με έναρξη συμβολαίου περί το τέλος του 2012 και επιπλέον οικονομική ενίσχυση με χορηγία από πλευράς Υπουργείου Υγείας .

Ήταν μια πρόταση για τη δημιουργία έδρας σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου περί Ιατρικής Σχολής στα πλαίσια του ευρύτερου σχεδιασμού δημιουργίας καθηγητών κυπριακής «κατασκευής». Έτσι λοιπόν, αφού δημιούργησαν το κατάλληλο κλίμα και πλησίαζε η πλήρωση του χρόνου, για να δικαιούνται κάποιοι προαγωγή σύμφωνα με τα σχέδια υπηρεσίας, στις 25 Νοεμβρίου 2011 προκήρυξαν θέση Γενικού Διευθυντή στη Χειρουργική.

Η πρώτη κλίση για συνέντευξη των υποψηφίων καθορίστηκε στις 6 Απριλίου 2012 και αναβλήθηκε, για να γίνει στις 11 Απριλίου 2013. Μέλη της ενδοτμηματικής ήσαν οι κ.κ. Γρηγορίου Στέλιος (Πρόεδρος), Ανδρέου Χαράλαμπος, Αλεξάνδρου Παντελίτσα, Μαυρομάτης Πέτρος και πιθανότατα πέμπτο μέλος ο κύριος Παρτασίδης. Πρωτοφανές γεγονός ήταν ότι, χρέη πρακτικογράφου εκτελούσε η ιατρός Χατζηχαραλάμπους η οποία συνέταξε και τις στήλες των υποβληθέντων πιστοποιητικών.

Πρώτος κατά σειρά επιτυχίας κατετάγει ο Δρ Γεωργίου Χρύσανθος. Ακολούθησαν οι κύριοι Χαραλάμπους, Παιδονόμου κ.α. Λόγω οικονομικής κρίσης παγιοποιήθηκαν οι θέσεις με αποτέλεσμα να παγιοποιηθούν και οι αντιδράσεις από πλευράς υποψηφίων για τα όσα απαράδεκτα συνέβηκαν. Το στημένο παιγνίδι ξανάρχισε το 2015 με την αποπαγιοποίηση θέσεων προαγωγής. Έτσι, στις 6 Μαρτίου 2015 προκηρύχτηκαν δύο νέες θέσεις Βοηθού Διευθυντή στη Χειρουργική στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και αρχίζει πλέον το χονδρό παιγνίδι της ολοκλήρωσης της παρανομίας.

Στις 26 Μαΐου 2015, είχαμε το πρωτοφανές γεγονός, να καλούνται τηλεφωνικά από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας για συνέντευξη στις 30 Ιουνίου 2015, οι υποψήφιοι για τη θέση που προκηρύχτηκε το 2011. Η αναβολή οφείλεται στην επιστολή που στάλθηκε από άμεσα ενδιαφερόμενους υποψηφίους προς τα μέλη της ΕΔΥ, με τα οποία ενημερώνονταν για το όσα παράτυπα και παράνομα έλαβαν χώρα στη συνέντευξη της 11ης Απριλίου 2013, όπου οι υποψήφιοι που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές των σχεδίων υπηρεσίας αποκλείστηκαν (ορθώς), πλην του Δρ Γεωργίου Χρύσανθου, του οποίου τις ψευδείς παραστάσεις η ενδοτμηματική έκανε αποδεκτές.

Να σημειωθεί ότι η τηλεφωνική κλήση από την ΕΔΥ για συνέντευξη στις 30 Ιουνίου 2015 ήταν, άκουσον άκουσον, μιαν ημέρα προτού αποχωρήσει η προηγούμενη ΕΔΥ και αναλάβει η νυν.

Μετά την επιστολή των άμεσα ενδιαφερομένων η συνέντευξη αναβλήθηκε. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 καλέστηκαν σε συνέντευξη στην ενδοτμηματική επιτροπή οι υποψήφιοι που υπέβαλαν αίτηση για συνέντευξη. Μέλη της ενδοτμηματικής ήταν: Πρόεδρος δρ Π.Μάτσας και Μέλη δρ Χρυσοχός Α., Μαυρομάτης Π., Αλεξάνδρου Π. και Παρτασίδης Β.

Το παράδοξο εδώ είναι ότι δεν υπήρχε πρακτικογράφος. Γιατί άραγε;

Σε αυτή την ενδοτμηματική φαίνεται ότι συζητήθηκε το θέμα των ψευδών παραστάσεων που υπέβαλαν υποψήφιοι στην προηγούμενη ενδοτμηματική, στην οποία παρεμπίπτοντος συμμετείχαν και κάποια από τα μέλη που συμμετείχαν στις ενδοτμηματική ημερομηνίας 29 Σεπτεμβρίου 2015. Η νέα ενδοτμηματική αποφάσισε ότι ο Δρ Γεωργίου Χρύσανθος δεν πληροί τις προϋποθέσεις του Σχεδίου Υπηρεσίας και απεκλίστει από τη διεκδίκηση της θέσης του 2011.

Την απόφαση που πήρε η ενδοτμηματική την γνωρίζει πολύ καλά η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας και όχι μόνο. Αντί να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για καταλογισμό ευθυνών λόγω χρήσης ψευδών παραστάσεων, το θέμα συγκαλύπτεται ως συνήθως.

Όλες αυτές οι ματσαράγκες θα αποφεύγονταν αν η ενδοτμηματική έλεγχε με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή τα πιστοποιητικά που υπέβαλε ο κάθε υποψήφιος. Και επειδή το θέμα της προϋπηρεσίας, όπως αναγράφεται στα σχέδια υπηρεσίας, αφορά εξαετή πείρα στη θέση χειρουργού, είναι μια απλή αριθμητική.

Φαίνεται ότι για την ενδοτμηματική το ένα και ένα κάνει τρία όταν υπάρχουν εντολές από το βαθύ κράτος.

Στις 8 Νοεμβρίου 2016 εκλύθηκαν και πάλι από την ΕΔΥ για συνέντευξη οι υποψήφιοι για τη θέση του 2011 (από την οποία εξαιρέθηκε ο Δρ Γεωργίου Χρύσανθος). Και για τις δύο θέσεις του 2015 αναβλήθηκε και αυτή η συνέντευξη έγινε τελικά στις 11 Ιανουαρίου 2017.
Μετά από όλες αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις ζητήθηκε από την Ε.Δ.Υ. να ελεγχθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας εάν και κατά πόσο ο κύριος Άθως Γεωργίου δικαιούταν να διεκδικήσει τη θέση προαγωγής του 2011.

Η νέα ενδοτμηματική επιτροπή , υπό την προεδρία του κυρίου Μάτσα, αποφάσισε ότι τα υποβληθέντα το 2011 από τον κύριο Άθω Γεωργίου πιστοποιητικά δεν του έδιναν δικαίωμα να διεκδικήσει τη θέση του Βοηθού Διευθυντή και γι’ αυτό στις πρόσφατες προαγωγές ο κύριος Γεωργίου αποκλείστηκε από τη διεκδίκηση της θέσης του 2011. Πέτυχε όμως προαγωγή για τη μία εκ των δύο θέσεων του 2015. Όλη αυτή η παράνομη χρήση ψευδών παραστάσεων και η απόκρυψη στοιχείων αδίκησε άλλους γιατρούς. Το Υπουργείο Υγείας και κυρίως η Γενική Διεύθυνση αλλά και το Αρχιατρείο σφυρίζουν αδιάφορα , είτε φοβούμενοι είτε γιατί ήθελαν να εξυπηρετήσουν τον συγκεκριμένο γιατρό.

Η επιστολή του Δρ Άνδρου Χαραλάμπους με θέμα «Προκήρυξη θέσης Βοηθού Διευθυντή Κλινικής Τμήματος, Ιατρικές υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας στην ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής» ( επίσημη εφημερίδα της 25ης Νοεμβρίου 2011) μιλά από μόνη της. Η «24» κατέχει την επιστολή και αν χρειαστεί θα παρατεθεί αυτούσια.

Ο κύριος Οδυσσέας Μιχαηλίδης τι έχει να πει επί του θέματος; Για την πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων από την χρήση αποδεδειγμένων ψευδών παραστάσεων αλλά και την απόκρυψη στοιχείων από πλευράς του κυρίου Άθου Γεωργίου; Ο κύριος Υπουργός, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας κυρία Χριστίνα Γιαννάκη αλλά και οι υπό διάλυση Ιατρικές Υπηρεσίες γιατί δεν αντιδρούν;

Για την Σάββια Ορφανίδου απλά και μόνο για πειθαρχικό παράπτωμα έχει γίνει του κουτρούλη ο γάμος.

Καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να μελετήσουν τις πρόνοιες των άρθρων 339, 305, 297 του Ποινικού Κώδικα και όχι μόνο, αλλιώς καθίστανται συνένοχοι . Τα τεκμήρια υπάρχουν. Δεν έχουν παρά να τα αναζητήσουν από το Υπουργείου Υγείας και αν έχουν χαθεί να τα αναζητήσουν από αυτούς οι οποίοι είχαν έννομο συμφέρον και όχι μόνο και οι οποίοι προσέφυγαν στην Ε.Δ.Υ και στο Υπουργείο και δικαιώθηκαν.

Δυστυχώς οι μηχανισμοί του Υπουργείου Υγείας στο υπό αναφορά πρόβλημα (ψευδείς παραστάσεις και απόκρυψη στοιχείων) είχαν συμμετοχή στις παρατυπίες-παρανομίες. Η δε αντίδραση τους ήταν απλά ότι… κάτι τρέχει στα γύφτικα και άστους να λένε…

Αυτό που σίγουρα θα γίνεται συνέχεια μετά από την όλη μακροχρόνια , παράνομη και παράτυπη διαδικασία είναι να συζητείται το θέμα στις αίθουσες του δικαστηρίου, όπου δικαιούχοι θα προσφύγουν, εκτός και αν, που σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί η κλασική μέθοδος της υπόσχεσης του σιώπα και θα σε προάγουμε μετά ή αν δεν σιωπήσεις όχι μόνο δεν έχει προαγωγή αλλά… θα σε μεταθέσουμε.

Η «24» έχει στην κατοχή της τα αποδεικτικά στοιχεία για όλα τα πιο πάνω, τα οποία είναι στην διάθεση των αρμοδίων, όταν και αν φιλοτιμηθεί κανείς να μας τα ζητήσει.