ΠτΔ:Η πρότασή μου μπορεί να είναι η βάση από την οποία θα διανύσουμε τα δύσκολα θέματα που έχουν απομείνει

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε απόψε ότι «η ρηξικέλευθη πρόταση» που κατέθεσε σήμερα στο τραπέζι των συνομιλιών, μπορεί να είναι η βάση από την οποία θα διανύσουμε τα δύσκολα θέματα που μας έχουν απομείνει για τη λύση του Κυπριακού.

Σε χαιρετισμό του στο συνέδριο «Πόντος-Κύπρος, μία ιστορία, ένας πόνος» που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως «όντας ένθερμος υποστηρικτής του διαλόγου και της ειρήνης, η επανένωση της πατρίδας μας αποτελούσε και θα αποτελεί την πρώτη και κύρια έγνοια μου. Γι’ αυτό και είμαι επίμονος στην προσπάθεια που καταβάλλουμε τα τελευταία δύο χρόνια για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου, παρά τις προκλήσεις και παρά τις υπαναχωρήσεις».

Σημείωσε ακόμα πως «ήταν και παραμένει η θέση μου, πως για να πετύχουμε μια αποδεκτή από το λαό λύση, θα πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες που να επιτρέπουν να ζήσουμε σε ένα καλά οργανωμένο, χωρίς δυσλειτουργίες και ανοικτές πληγές ευρωπαϊκό κράτος».

Χάρις στην πίστη μου στο διάλογο, συνέχισε, «είναι που καταφέραμε να καταγράψουμε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σημαντικές συγκλίσεις προς όφελος του κυπριακού λαού στο σύνολό του. Και αναφέρομαι ιδιαίτερα στην κατοχύρωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διακυβέρνηση, την οικονομία, την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και ως ένα βαθμό στο εδαφικό, με την κατάθεση για πρώτη φορά χάρτη».

Ο ΠτΔ ανέφερε ακόμα ότι «η μέχρι σήμερα πορεία του διαλόγου ανέδειξε και διαφορές που άπτονται θεμελιωδών αρχών για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους, για θέματα που αφορούν στην ασφάλεια, τη λειτουργικότητα αλλά και αξιώσεις προς εξυπηρέτηση τρίτων. Η ρηξικέλευθη πρόταση που και σήμερα κατέθεσα στο τραπέζι των συνομιλιών μπορεί να είναι η βάση από την οποία θα διανύσουμε τα δύσκολα θέματα που μας έχουν απομείνει» και σημείωσε ότι «φτάνει η ειλικρινής βούληση για λύση του Κυπριακού να είναι η ειλικρινής βούληση και της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε πως ιεραρχεί «πολύ ψηλά τις εύλογες ανησυχίες και ευαισθησίες των συμπολιτών μας, τις οποίες απόλυτα λαμβάνω υπόψη στη διαμόρφωση των θέσεων μας και στην προσπάθεια επίτευξης μιας λύσης, η οποία επιδιώκουμε να είναι αμοιβαία αποδεκτή και να μην αφήνει νικητές και ηττημένους. Εξάλλου τον τελικό λόγο θα τον έχει ο κυπριακός λαός και για αυτό θα πρέπει στην προσπάθεια μας να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το πλαίσιο της λύσης, να πετύχουμε μία καθαρή συμφωνία, που δεν αφήνει σκιές και αμφισβητήσεις».

Αναφερόμενος στο συνέδριο, ο Πρόεδρος είπε πως η παρουσία του δηλώνει τη στήριξή του στον αγώνα και το έργο των Ποντίων και τιμά «την αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας που συνιστά η γενοκτονία των Ποντίων. Βρίσκομαι εδώ για να επανατονίσω τον κοινό αγώνα Κυπρίων και Ποντίων, αλλά και τα κοινά ιστορικά τραύματα με κυριότερο την προσπάθεια των Τούρκων να αλλάξουν τον εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα των περιοχών μας».

Αφού ανέφερε ότι «ο αγώνας και οι προσπάθειες των Ποντίων για αναγνώριση, της δεύτερης μετά την αρμενική, γενοκτονίας που έγινε στον 20ο αιώνα, έγιναν εντονότερες τις τελευταίες δεκαετίες» υπενθύμισε πως «η πρώτη μεγάλη επιτυχία αυτού του αγώνα ήταν η αναγνώριση της γενοκτονίας από το Ελληνικό κοινοβούλιο μόλις το Φεβρουάριο του 1994, όταν καθιερώθηκε και επισήμως η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης ποντιακής γενοκτονίας».

Η πρώτη χώρα, μετά την Ελλάδα, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «που αναγνώρισε την ποντιακή γενοκτονία, ήταν η Κύπρος στις 19 Μαΐου του 1994, που είναι έκτοτε ημέρα μνήμης των θυμάτων. Επρόκειτο για μία ηθική αναγνώριση, η οποία συμβάλλει στην ιστορική μνήμη, ως απαραίτητη προϋπόθεση στον αγώνα για την στήριξη της ταυτότητας και της εθνικής συνέχειας, μια συμβολική αλλά και συνάμα ουσιαστική συμβολή στον κοινό αγώνα, για αναγνώριση του κοινού πόνου».

Εάν επιμένουμε, συνέχισε «στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, δεν είναι γιατί επιδιώκουμε να ξύνουμε πληγές ή να δημιουργούμε σημεία τριβής με την Τουρκία. Αντίθετα, είναι γιατί πιστεύουμε στην ειρήνη και το διάλογο και το έχουμε αποδείξει. Η ειρήνη όμως επιτυγχάνεται με αναγνώριση των ιστορικών σφαλμάτων και την αξιοποίηση τους, προκειμένου να αποφύγουμε ανάλογες τραγωδίες στο μέλλον».

Είπε ακόμα ότι «η αναγνώριση από την Τουρκία των ιστορικών γεγονότων, σε συνδυασμό με τη δική μας ειλικρινή προσπάθεια, μπορούν να θέσουν το υπόβαθρο που θα προωθεί την ειρήνη και το σεβασμό ανάμεσα στους λαούς μας. Το επιχείρημα αυτό είναι που με φέρνει και στις σημερινές πραγματικότητες της κυπριακής τραγωδίας» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πηγή:ΚΥΠΕ