ΑΚΕΛ: Τα ονόματα του Σπανού, Καζαμία και Μαλά στο τραπέζι

Μέχρι να βγει άσπρος καπνός τα φώτα θα είναι στραμμένα στο ΑΚΕΛ, αναμένοντας την επιλογή του υποψηφίου που θα οδηγήσει το κόμμα της Αριστεράς στην κούρσα των προεδρικών εκλογών του 2018. Η εικόνα αναμένεται να αρχίσει να ξεδιαλύνει προς το τέλος της εβδομάδας με αρχές της επόμενης, ανάλογα με το πότε τελικά θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου, το Πολιτικό Γραφείο συνεδριάζει συνήθως κάθε Παρασκευή μετά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής. Μέχρι χθες, όμως, δεν είχε προγραμματιστεί συνεδρία και πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι η συνεδρία να μεταφερθεί  αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Όποτε και να γίνει, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αποτέλεσμα, καθώς θεωρείται κομβικής σημασίας για τις αποφάσεις του κόμματος σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές.

Το shortlist έχει ήδη πάρει μορφή, με τον Μάικ Σπανό να φιγουράρει μέχρι στιγμής στην πρώτη θέση και τους Κίκη Καζαμία και Σταύρο Μαλά να τον πλαισιώνουν. Οι πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δεν βρίσκεται στη λίστα, αλλά δεν αποκλείεται στην επόμενη ή σε επόμενες συνεδρίες οργάνων του κόμματος να μπει, εάν δεν υπάρξει κατάληξη γύρω από τα ονόματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη λίστα του ΑΚΕΛ.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι πέραν του Μάικ Σπανού δεν υπάρχει άλλο όνομα εξωκομματικού ή από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς. Άξιον αναφοράς επίσης είναι και το γεγονός ότι ξεκαθαρίζεται πλέον ότι ουδέποτε έγινε προσέγγιση από το ΑΚΕΛ στον δικηγόρο Αχιλλέα Δημητριάδη, το όνομα του οποίου είδε κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. Οι πληροφορίες επίσης βάζουν τέλος και στα σενάρια με τον τέως δήμαρχο Λεμεσού Ανδρέα Χρίστου.

Είναι γενικώς παραδεκτό, όχι μόνο από τα στελέχη του ΑΚΕΛ αλλά και από απλά μέλη ή ψηφοφόρους του κόμματος, ότι ο Ανδρέας Χρίστου, ανεξάρτητα του αποτελέσματος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, είναι μια προσωπικότητα που χαίρει εκτίμησης από ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας. Αναγνωρίζεται επίσης η συνεισφορά του όχι μόνο στο ΑΚΕΛ αλλά και γενικότερα στην κοινωνία. Ωστόσο, μετά τις δημοτικές εκλογές παρουσιάζεται να έχει πάρει την απόφαση να πάρει κάποιες ανάσες από την ενεργό ανάμειξη του στην πολιτική ζωή και δεν φαίνεται στην παρούσα φάση ότι θα τον ενδιέφερε να μπει σε αυτή τη διαδικασία.

Οι πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχει κλειδώσει οριστικά το shortlist του ΑΚΕΛ και δεν αποκλείεται να προστεθούν στην πορεία ακόμα ένα-δυο ονόματα. Είτε ως αποτέλεσμα εισηγήσεων από τη βάση του κόμματος, είτε διότι μπορεί να προκύψει κάποιο άλλο όνομα που να πληροί τα κριτήρια του κόμματος.

Με τα δεδομένα αυτής της στιγμής, οι τρεις σίγουροι στον κατάλογο είναι οι Σπανός, Καζαμίας και Μαλάς, με τον πρώτο αυτή τη στιγμή να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες ως η εξωκομματική προσωπικότητα που διαθέτει το προφίλ που αναζητεί το ΑΚΕΛ για τον υποψήφιο του.

Στην ανάλυση που έγινε στο Πολιτικό Γραφείο για το πρόσωπο του Μάικ Σπανού, αναφέρθηκε ότι πρόκειται για προσωπικότητα που μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από όλους τους χώρους. Είναι άτομο που έχει προδιαγράψει μια ιδιαίτερα επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, δεν προέρχεται από τους κόλπους του ΑΚΕΛ, όμως έχει κοινές θέσεις με το κόμμα στο Κυπριακό και είναι ένθερμος υποστηρικτής της λύσης στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Θεωρείται καλός γνώστης των θεμάτων της οικονομίας, με θέσεις οι οποίες δεν συγκρούονται με τις κοινωνικές θέσεις του ΑΚΕΛ.

Δεν θεωρείται τραπεζίτης, όπως θέλουν κάποιοι να τον παρουσιάσουν, αλλά manager με ιδιαίτερα επιτυχημένη σταδιοδρομία, σημειώνουν πηγές προσκείμενες στο κόμμα της Αριστεράς. Στα θετικά του προσμετράται η εκτίμηση προς το πρόσωπο του από τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και οι καλές εργασιακές σχέσεις που είχε πάντα με το προσωπικό στις επιχειρήσεις στις οποίες προΐστατο.

Όσον αφορά τον Κίκη Καζαμία, θεωρείται προσωπικότητα η οποία χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τον κόσμο της Αριστεράς γενικότερα και ιδιαίτερα από το ΑΚΕΛ. Η παρουσία του στην κυβέρνηση Χριστόφια ως υπουργού Οικονομικών δεν θεωρείται  αρνητικό. Αντίθετα, εκτιμάται ότι η προώθηση ορισμένων μέτρων και η αποχώρηση του στη συνέχεια από την κυβέρνηση με αιτιολογικό κάποιο πρόβλημα υγείας, δεν τον έχει φθείρει στη συνείδηση του κόσμου.

Τέλος, ο Σταύρος Μαλάς θεωρείται μια δοκιμασμένη λύση και επιτυχημένη, από τη στιγμή που κατάφερε να περάσει δεύτερο γύρο στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές και κάτω υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Στήθηκε το επιτελείο Λιλλήκα

Με τον Ανδρέα Αποστόλου επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, το εκλογικό επιτελείο του Γιώργου Λιλλήκα έπιασε δουλειά ενόψει προεδρικών εκλογών. Την ομάδα των επικεφαλής συμπληρώνουν ο ακαδημαϊκός Ανδρέας Θεμιστοκλέους, υπεύθυνος του πολιτικού προγράμματος, ο Παναγιώτης Σαββίδης ως επικεφαλής διαχείρισης των εθελοντών, η Ρένα Γιαβάση ως επικεφαλής επικοινωνίας και ο Ντίνος Παστός ως επικεφαλής των Social Media.

Παράλληλα, ο Ανδρέας Αποστόλου, ο οποίος δέχθηκε τα πυρά του αναπληρωτή προέδρου της Συμμαχίας Στέλιου Αμερικάνου, για τη συστράτευσή του με τον Γιώργο Λιλλήκα, απάντησε με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. «Σέβομαι και τιμώ όλους τους συναγωνιστές μου όποια απόφαση και αν πάρουν», αναφέρει. «Δεν αμφισβητώ την εντιμότητα, τον πατριωτισμό και το ήθος τους.

Πάνω από όλα είναι η αγάπη μας για την πατρίδα. Με μοναδικό γνώμονα αυτό ο κάθε ένας παίρνει τις αποφάσεις του. Η διαφορετική σημερινή μας πολιτική εκτίμηση δεν πρόκειται να ξεγράψει τους κοινούς μας αγώνες, ούτε αυτούς που πρόκειται να ακολουθήσουν», σημειώνει.

Πηγή: philenews