Γ. Εισαγγελέας στον Α. Κυπριανού: Ουδέν μεμπτό με δηλώσεις του Ι. Νικολάου για καταγγελία ΑΚΕΛ

Αδυνατώ να εντοπίσω οτιδήποτε το μεμπτό σε σχέση με δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου με αφορμή παλαιότερη καταγγελία του ΓΓ του ΑΚΕΛ ως προς εκγύμναση προσώπων σε στρατιωτικές ασκήσεις, αναφέρει σε επιστολή του ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης σε απάντηση επιστολής που του απέστειλε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κληρίδης σημειώνει επίσης ότι αδυνατεί να δει οποιαδήποτε αναλογία μεταξύ της περίπτωσης του Υπαρχηγού της Αστυνομίας και της περίπτωσης των φερόμενων δηλώσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης προς συγκεκριμένη εφημερίδα.

Σύμφωνα με την επιστολή του κ. Κληρίδη, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, ο κ. Κυπριανού με την επιστολή του προς τον ίδιο παραπέμπει «στο σκεπτικό παύσης του Υπαρχηγού της Αστυνομίας, όπως ανακοινώθηκε, και σε συγκεκριμένο ρεπορτάζ καθημερινής εφημερίδας στο οποίο παρατίθενται δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης σχετικά με τη διερεύνηση κάποιων παλαιότερων καταγγελιών του ΓΓ του ΑΚΕΛ ως προς εκγύμναση προσώπων σε στρατιωτικές ασκήσεις».

Ο κ. Κυπριανού, όπως αναφέρεται, με την επιστολή του ζητούσε να μάθει από τον Γενικό Εισαγγελέα κατά πόσο προτίθεται να ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του Υπουργού, κατ΄ αναλογία με ό,τι λέχθηκε ότι θα γίνει και για τον τέως Υπαρχηγό Αστυνομίας.

Στην απαντητική επιστολή του, ο κ. Κληρίδης διευκρινίζει, εν πρώτοις, ότι «ο λόγος για τον οποίο δόθηκαν οδηγίες για ποινική δίωξη του τέως Υπαρχηγού κ. Α. Κυριάκου δεν αφορά, όπως αναφέρετε στην επιστολή σας, σε υποψίες ότι πιθανώς ο ίδιος διέρρευσε στοιχεία από μη διαβαθμισμένη έκθεση».

Ο Γενικός Εισαγγελέας, παραπέμποντας σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 2.5.2018, αναφέρει ότι «από το συλλεγέν μαρτυρικό υλικό, κρίθηκε ότι στοιχειοθετείτο και εδικαιολογείτο:

α. Η έναρξη ποινικής δίωξης για Παραβίαση Υπηρεσιακού Απορρήτου και για Παραβίαση του περί Κανονισμών Ασφαλείας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών Εγγράφων και Υλικού Νόμου σε σχέση με διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων της Interpol και της Αστυνομίας Κύπρου και,

β. Η έναρξη ποινικής δίωξης για Παραβίαση Υπηρεσιακού Απορρήτου, σε σχέση με διαρροή υπηρεσιακού εγγράφου – ενδοϋπηρεσιακής μελέτης της Αστυνομίας για πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Κυπριακή Αστυνομία».

Αναφορικά με το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στο οποίο παραπέμπει ο κ. Κυπριανού στην επιστολή του, ο Γενικός Εισαγγελέας σημειώνει ότι σε αυτό «παρατίθενται δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, προς την εφημερίδα, οι οποίες αναφέρονται στο συμπέρασμα έκθεσης που υπέγραφε ο τέως Υπαρχηγός της Αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο άτομα που φαίνονται σε φωτογραφίες και φέρονταν ως εκτελούντα στρατιωτικές ασκήσεις με χρήση οπλισμού, δεν ανήκαν σε συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, αλλά στον Σύνδεσμο Αεροσφαίρισης Κύπρου».

Μάλιστα, προσθέτει ο κ. Κληρίδης στην επιστολή του προς τον κ. Κυπριανού, «στο ίδιο δημοσίευμα, φιλοξενούνται και δικές σας δηλώσεις με τις οποίες εκφράζετε τη θέση ότι οι φωτογραφίες υπάρχουν αναρτημένες στο διαδίκτυο και φαίνεται ότι αυτοί που τις κατείχαν, είτε δεν διερεύνησαν σωστά το θέμα, είτε παραπλανήθηκαν».

«Όπως αντιλαμβάνομαι από τις δηλώσεις του Υπουργού προς την εφημερίδα, νοουμένου βέβαια ότι ορθά αποδόθηκαν, το μόνο το οποίο πράττει είναι να αναφερθεί στο αποτέλεσμα αστυνομικής διερεύνησης επί ενός θέματος ιδιαίτερου δημόσιου ενδιαφέροντος το οποίο έτυχε ευρείας δημοσιότητας . Δεδομένου μάλιστα ότι για το συγκεκριμένο σκέλος της καταγγελίας είχε συμπληρωθεί η ανάκριση, αδυνατώ να εντοπίσω οτιδήποτε το μεμπτό. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις δικές σας δηλώσεις και τα σχόλια επί του ιδίου θέματος που φέρονται να έγιναν την ίδια ημερομηνία», αναφέρει περαιτέρω ο Γενικός Εισαγγελέας», σημειώνει ο κ. Κληρίδης.

Επομένως, συνεχίζει , «αδυνατώ να δω οποιαδήποτε αναλογία μεταξύ της περίπτωσης του Υπαρχηγού της Αστυνομίας και της περίπτωσης των φερόμενων δηλώσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης προς την προαναφερθείσα εφημερίδα».

«Δεδομένου ότι έχετε δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της προς εμέ επιστολής σας, θα πράξω το ίδιο για το περιεχόμενο της παρούσας απαντητικής μου επιστολής», καταλήγει ο κ. Κληρίδης.
Πηγή:ΚΥΠΕ