Δαμιανού: Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παλινδρομήσεις ούτε πειραματισμού

Σε δήλωση του που έκανε σχετικά με το κυπριακό, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, θεωρεί ότι είναι κατανοητό να καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις λόγω απαράδεκτον θέσεων της τ/κ πλευράς, όμως θεωρεί πως είναι τραγικό να καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις για «πειραματισμούς» που κάνει η ε/κ πλευρά.

Δείτε όσα δήλωσε:

Το να καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις ένεκα απαράδεκτων τουρκικών θέσεων είναι ένα απευκταίο σενάριο. Το να καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις και να θεωρηθεί υπεύθυνη η ελληνοκυπριακή κοινότητα, ένεκα διαδικαστικών πειραματισμών της δικής μας πλευράς, θα είναι τραγικό.

Η ιστορία του Κυπριακού διδάσκει πως η πολιτική της πρόταξης, όποτε δοκιμάστηκε, οδήγησε σε τετελεσμένα, αφού χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι για απαράδεκτες τουρκικές ενέργειες με παράλληλη άσκηση πιέσεων από το διεθνή παράγοντα προς την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Τη δεκαετία του ’80 είχαμε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Τη δεκαετία του ’90 είχαμε την επίσημη τουρκική θέση για συνομοσπονδία. Τη δεκαετία του 2000 άνοιξαν οι κρουνοί της ΕΕ προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας με άμεσες απειλές για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

Οφείλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης στα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής και στη Διάσκεψη για την Κύπρο να διεκδικήσουμε απαλλαγή από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Μόνο έτσι θα συγκεντρώσει προοπτικές επιτυχίας μια τέτοια διεθνής διάσκεψη.

Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παλινδρομήσεις ούτε πειραματισμούς. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλείται να παραμείνει σταθερός σε θέσεις αρχών της λύσης και μακριά από διαδικαστικούς πειραματισμούς που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν. Μόνο έτσι προστατεύεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, ώστε να μην μπορεί εύκολα να της καταλογιστούν ευθύνες.