Ένας κοινωνικός παρίας, ο βιαστής της Ρωσίδας…

Ο δικηγόρος του Χρίστος Ιάσονος, αγόρευσε για μετριασμό της ποινής, που ανακοινώνεται σήμερα

Του Μάριου Δημητρίου

Σήμερα Παρασκευή 26 Μαϊου 2017 θα ανακοινωθεί από το τριμελές Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, απαρτιζόμενο από τους Δικαστές Έλενα Εφραίμ Πρόεδρο και Νίκο Γερολέμου και Στέλλα Χριστοδουλίδου Μέσσιου, Παρέδρους, η ποινή που θα επιβληθεί στον 47χρονο Νίκο Κυπριανού από το Στρόβολο, που στη δικάσιμο της 11ης Μαϊου 2017, παραδέχτηκε βιασμό της 38χρονης Ρωσίδας Irina Larina στα δημόσια αποχωρητήρια του Δήμου Λευκωσίας, δίπλα στην πλατεία Σολωμού, γύρω στα μεσάνυχτα της 28ης Σεπτεμβρίου 2016.

Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες, ότι ήρθε σε παράνομη συνουσία με την κοπέλα, σε παράνομη πρωκτική συνουσία και σε πρόκληση σε αυτήν, πραγματικής σωματικής βλάβης, μετά από επίθεση εναντίον της. Ο κατηγορούμενος γνώρισε την παραπονούμενη, περίπου τρεις ώρες πριν τον κτηνώδη βιασμό και την κακοποίησή της.

Σύμφωνα με την περιγραφή του δικηγόρου του Χρίστου Ιάσονος ο οποίος στη δικάσιμο της 18ης Μαϊου 2018 αγόρευσε για μετριασμό της ποινής του, ο κατηγορούμενος, τα τελευταία χρόνια, ήταν ένας κοινωνικός παρίας που περιπλανιόταν άσκοπα στην παλιά Λευκωσία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Λαϊκής Γειτονιάς, όπου και συνάντησε τυχαία το θύμα, το μοιραίο βράδυ του εγκλήματος. Ο Ν. Κυπριανού πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας, χαρακτηριζόμενης ως ψυχοπαθητικής και αντικοινωνικής, σύμφωνα με την ψυχιατρική αξιολόγηση του κυβερνητικού ψυχίατρου Δρα Λάμπρου Σαμαρτζή, όπως αυτή παρουσιάστηκε και έγινε αντικείμενο εξέτασης και αντεξέτασης, στις δικασίμους της 21ης και 22ας Μαρτίου 2017.

Σε καναπέ εστιατορίου στη Λαϊκή Γειτονιά

Ο Χρίστος Ιάσονος είπε κατά λέξη ότι ο πελάτης του ήταν «άστεγος και άπορος» και ότι ένα χρόνο πριν τη διάπραξη του βιασμού της Ρωσίδας, «διέμενε σε καναπέ εστιατορίου στη Λαϊκή Γειτονιά, μετά από συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου, που του πρόσφερε αυτή την υπηρεσία για να τον βοηθήσει». Πρόσθεσε ότι «μια συνηθισμένη μέρα του, ήταν να κυκλοφορεί στην περιοχή της Λαϊκής Γειτονιάς και προτιμούσε να πηγαίνει στο εστιατόριο όπου είχε πιο πολλές διευκολύνσεις και μπορούσε να βλέπει και κόσμο και να κοινωνικοποιείται, παρά τις δυσκολίες και τα όποια ψυχολογικά προβλήματα, έχει. Είναι μόνος – υπογράμμισε – και θεωρεί τον εαυτό του αποκλεισμένο από την κοινωνία, έτσι που μια συνηθισμένη μέρα, ήταν να περιπλανιέται στη γειτονιά και να βλέπει τον κόσμο για να νιώθει μέρος της κοινωνίας».

Μια τυχαία και μοιραία συνάντηση

Όπως είπε ο Χρ. Ιάσονος, ο κατηγορούμενος ενώ κυκλοφορούσε στην περιοχή, όπως συνήθιζε, συνάντησε τυχαία τη Ρωσίδα γύρω στις 9 το βράδυ του βιασμού. Ο δικηγόρος επικαλέσθηκε μαρτυρία υπαλλήλου εταιρίας που έχει τα γραφεία της στην περιοχή, ότι ο κατηγορούμενος προσέγγισε την παραπονούμενη και άρχισαν μια συζήτηση. «Θεάθηκαν», είπε, «να κρατάνε χέρι χέρι, να περπατούν κατά μήκος των τειχών προς την Πύλη Πάφου και επίσης θεάθηκαν να αγκαλιάζονται και να απομακρύνονται προς την Πύλη Πάφου». Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, η παραπονούμενη του ζήτησε χρήματα και στη συνέχεια αλκοόλ, ενώ αυτός της είπε ότι κρατούσε πέντε ευρώ, τα οποία ξόδεψε αγοράζοντας από περίπτερο, παξιμάδια και ένα φτηνό αλκοολούχο ποτό. «Στη συνέχεια πήγαν στο δημόσιο πάρκο, κοντά στον χώρο όπου έγινε το αδίκημα και κάθισαν στο παγκάκι καταναλώνοντας το ποτό και τα παξιμάδια», είπε ο Χρίστος Ιάσονος. «Πέρασαν αρκετές ώρες και υπήρξε μεταξύ τους ένα «παιγνίδι», αν μπορώ να το πω, ένα φλερτ με αγκαλιές και φιλιά».

Περί της «προκαταρκτικής» επαφής

Ο δικηγόρος μίλησε στη συνέχεια για «πρόκληση» της παραπονούμενης, «σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα γεγονότα και με το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας και χρήζει αγωγής, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από την έκθεση του ψυχίατρου». Και συνέχισε ο Χρ. Ιάσονος: «Τι θέλω να πω; Όταν η παραπονούμενη εισήλθε στις τουαλέτες, άφησε την πόρτα ανοιχτή. Ο ίδιος εξέλαβε αυτό το γεγονός ως πρόσκληση, δεδομένων των προηγούμενων γεγονότων, δηλαδή που έκαναν παρέα από τις 9 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα, που της αγόρασε ό,τι εκείνη ήθελε και μπορούσε ο ίδιος, που υπήρξε μια προκαταρκτική επαφή μεταξύ τους και σε συνδυασμό με το ότι ο ίδιος, όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται μόνος, εκτός της κοινωνίας. Έτσι, εισήλθε στο χώρο και διέπραξε τα αδικήματα που έχει παραδεχτεί».

«Μετανόησε και θέλει να απολογηθεί»

Ο Χρ. Ιάσονος είπε ότι υιοθετεί την έκθεση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, προσθέτοντας ότι ο πελάτης του, «τα τελευταία χρόνια δεν έλαβε φαρμακευτική αγωγή, ενώ τώρα παρακολουθείται από γιατρό στις Κεντρικές Φυλακές και του χορηγείται η δέουσα αγωγή». Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο κατηγορούμενος «έχει πλέον αντιληφθεί τη σοβαρότητα του αδικήματος, μετανόησε και θέλει να απολογηθεί. Επίσης εκφράζει πλήρη μεταμέλεια, κατανοεί ότι η ποινή που θα του επιβληθεί θα είναι μια τιμωρία για το αδίκημα που διέπραξε και πλέον δεσμεύεται ότι θα ακολουθεί τη φαρμακευτική του αγωγή». Τέλος ο Χρίστος Ιάσονος ζήτησε την επιείκεια του Δικαστηρίου για τον πελάτη του, αναφέροντας ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι η παραδοχή του κατηγορούμενου, απάλλαξε την παραπονούμενη από την υποχρέωση να δώσει τη δική της μαρτυρία στο Δικαστήριο και να «ξαναζήσει» έτσι, «εκείνο το φριχτό γεγονός».

Αποχώρησε και μετά επανήλθε

Να σημειώσουμε ότι μετά την αγόρευση του Χρίστου Ιάσονος, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Άννα Ματθαίου επεσήμανε ότι ο κατηγορούμενος και το θύμα, δεν ήταν συνεχώς μαζί, από τις 9 το βράδυ, μέχρι τον βιασμό της κοπέλας γύρω στα μεσάνυχτα, αφού στο διάστημα αυτό, ο κατηγορούμενος είχε μεταβεί για ενάμισι περίπου ώρα σε γειτονική μπυραρία, όπως είπε στη μαρτυρική του κατάθεση. Ο Χρ. Ιάσονος συμφώνησε ότι «μετά που κάθισαν στο παγκάκι, ο κατηγορούμενος αποχώρησε για κάποια ώρα και επανήλθε», για να διαπράξει το έγκλημα στη συνέχεια, γύρω στα μεσάνυχτα.

Η ψυχιατρική αξιολόγηση Σαμαρτζή

Αναφέρει τα εξής, η έκθεση του ψυχίατρου των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Δρα Λάμπρου Σαμαρτζή, ημερομηνίας 5 Οκτωβρίου 2016, με θέμα «Αξιολόγηση του ασθενούς κυρίου Νίκου Κυπριανού», που απευθύνεται στον Διευθυντή Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Δρα Γιάννη Καλακούτα:
«Μετά από οδηγία σας, εξέτασα σήμερα (4 Οκτωβρίου 2016) τον κύριο Νίκο Κυπριανού 47 ετών σχετικά με την ικανότητά του να παρακολουθήσει δικαστική διαδικασία. Ο ανωτέρω βρίσκεται υπό κράτηση για υπόθεση βιασμού ενήλικης γυναίκας. Πρόκειται για ενήλικα άντρα με φυσιολογική εξωτερική εμφάνιση και αυτοφροντίδα. Αναφέρει ότι ζει μόνος του και λαμβάνει επίδομα από το κράτος, με το οποίο επιβιώνει. Παρουσιάζει δυσαρθρία και η ομιλία του είναι μερικώς ακατάληπτη, λόγω του ότι δεν έχει καθόλου δόντια. Αναφέρει ότι είναι άγαμος και άνεργος. Διέκοψε το σχολείο στη Β΄ Γυμνασίου και ακολούθως εργάστηκε περιστασιακά σε διάφορες εργασίες. Δεν διατηρεί στενές σχέσεις με τα τρία του αδέλφια, ούτε με τον πατέρα του. Η μητέρα του απεβίωσε προ ετών. Κατά την εξέταση, διαπιστώνεται ότι είναι πλήρως προσανατολισμένος σε χώρο, χρόνο, πρόσωπα, εαυτό. Δεν παρουσιάζει ψυχωσικά στοιχεία. Είναι εύθυμος και ήπια λογοροϊκός. Δεν παρουσιάζει επιθετικότητα, ούτε άλλες διαταραχές συμπεριφοράς κατά την εξέταση. Δεν δέχεται να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με τον (αναφερόμενο) βιασμό. Δεν εκδηλώνει συναισθήματα σύντονα με το υπό συζήτηση θέμα του βιασμού, αλλά αδιαφορία, ευθυμία και απροσφορότητα, προφανώς στα πλαίσια ψυχοπαθητικής δομής προσωπικότητας. Αναφέρει ότι παλιότερα, τον παρακολουθούσε σποραδικά ψυχίατρος και λάμβανε ενέσιμη αγωγή (Haldol depot 50mg μηνιαίως), την οποία διέκοψε μόνος του. Αναφέρει ότι συνεχίζει να λαμβάνει μόνο ηρεμιστικά χάπια (Lorazepan 2 mg, 2×3 ημερησίως), τα οποία ο ίδιος θεωρεί ότι είναι αρκετά. Ο ανωτέρω ασθενής πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας. Χρήζει συνέχισης της ψυχιατρικής θεραπείας σε εξωτερική βάση. Παρόλα αυτά μπορεί να ξεχωρίσει το νόμιμο από το άνομο, αντιλαμβάνεται τη δικαστική διαδικασία και μπορεί να συνεργαστεί με δικηγόρο για την υπεράσπισή του. Δύναται να παρακολουθήσει δικαστική διαδικασία».

Η δημόσια τουαλέτα του Δήμου Λευκωσίας, όπου συνέβη ο βιασμός της άτυχης Ρωσίδας.

Φωτό: Ο δικηγόρος Χρίστος Ιάσονος που ανέλαβε την υπεράσπιση του Ν. Κυπριανού, μετά από αίτημα του κατηγορούμενου για παροχή δωρεάν νομικής αρωγής.