Νέες προκλήσεις της Τουρκικής Αεροπορίας

Ολοκληρώνεται σήμερα η φάση της τουρκικής άσκησης «Θαλασσόλυκος» στο κυρίως Αιγαίο και από αύριο αρχίζουν τα σενάριά της στην περιοχή του Καστελόριζου, όπου η Άγκυρα με τις Navtex 508/17 και 509/17, έχει δεσμεύσει περιοχή δυτικά του νησιού χωρίς να έχει την δικαιοδοσία, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία.

Ήδη έχει σημειωθεί σχετική τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο από το πρωί της Παρασκευής και μέχρι το βράδυ οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά η Πολεμική Αεροπορία παραμένει σε εγρήγορση καθώς η τουρκική πολεμική αεροπορία μπορεί και πάλι σήμερα να δοκιμάσει μαζική έξοδο στο Αιγαίο όπως χθες Πέμπτη.

Χθες, ενώ όλα είχαν κυλήσει σχετικά ήρεμα, μετά τις πέντε σαν να άνοιξαν οι Τούρκοι τους ασκούς του Αιόλου και τουρκικά μαχητικά και ελικόπτερα πέταξαν προκλητικά προχωρώντας σε 22 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και…76 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Θα έλεγε κανείς πως τέτοια ξαφνική εμφάνιση ίσως να είχε σκοπό να αιφνιδιάσει το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου και φυσικά την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Όπως όμως έχει αποδειχθεί πολλά χρόνια τώρα, η Ελληνική Αεροπορία τους περίμενε και όπως λένε χαρακτηριστικά ορισμένες φορές Έλληνες πιλότοι, «έπεσε πολύ ξύλο».

Σε όποιο σημείο και αν έμπαιναν χθες τα τουρκικά αεροπλάνα έβρισκαν μπροστά τους ελληνικά μαχητικά. Στις τρεις αερομαχίες που σημειώθηκαν το αποτέλεσμα ήταν οι φωτογραφίες της πίσω όψης των τουρκικών μαχητικών που δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις, να κοσμούν τις γκαλερί ελληνικών Μοιρών Αναχαίτισης. Οι πιλότοι στα ελληνικά F-16 που συμμετείχαν στις αερομαχίες απέδειξαν πως δεν είναι τυχαία ανάμεσα στους καλύτερους του ΝΑΤΟ.

Συνολικά η Άγκυρα έστειλε στο Αιγαίο χθες το απόγευμα 14 μαχητικά F-16  εκ των οποίων τα 8 οπλισμένα, σε 7 ζευγάρια. Εκτός αυτών στο Αιγαίο βγήκαν 6 τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN235 και συλλογής πληροφοριών και 9 ελικόπτερα που είτε σηκώθηκαν από τις φρεγάτες είτε πέταξαν προς αυτές.

Στο σύνολο 29 ιπτάμενα μέσα της Τουρκίας βγήκαν στο Αιγαίο χθες το απόγευμα. Το ενδιαφέρον είναι πως από τις 76 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου οι 57 έγιναν από τα CN-235, οι 3 από τα ελικόπτερα και οι 16 από τα ζευγάρια των μαχητικών. Οι περιοχές στις οποίες εστίασε η Τουρκία με τα αεροπλάνα της χθες ήταν το βορειοανατολικό, νοτιοανατολικό και κεντρικό Αιγαίο.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ετοιμάζεται την ερχόμενη Τρίτη να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις στην Κάρπαθο, στην μνήμη του Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη και σε κάθε περίπτωση αποδεικνύει πως τιμά και την μνήμη του και την κληρονομιά που άφησε στους νεώτερους χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας.

Φωτογραφίες από το πιο σύγχρονο αποβατικό σκάφος της Τουρκίας

Εν τω μεταξύ η ιστοσελίδα turkishnavy.net έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες οι οποίες τις παραχωρήθηκαν από τον στρατιωτικό αναλυτή Χακάν Κιλίτς και είναι από ένα από τα νεότερα αποβατικά του τουρκικού στόλου, το «Μπαϊρακτάρ».

Το πρώτο πλοίο της κλάσης εντάχθηκε στον τουρκικό στόλο τον Φεβρουάριο του 2017 και μπορεί να μεταφέρει 350 πεζοναύτες και 20 άρματα μάχης και περίπου 24 με 60 οχήματα (ανάλογα το βάρος και το μέγεθος).

Πηγή: newsbeast