Ξεσπά «πόλεμος»: ιδιωτική ποινική δίωξη ΚΙΣΑ κατά Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’

Ο ΚΙΣΑ προτίθεται να προχωρήσει σε ιδιωτική ποινική δίωξη κατά του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’.


Αυτό προέκυψε μετά την γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη σύμφωνα με την οποία δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα στο να τοποθετείται κάποιος και μάλιστα δημόσιο πρόσωπο, κατά της συνεχιζόμενης διάπραξης ενός εγκλήματος πολέμου.

Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΑ Δώρος Πολυκάρπου εκτός του ότι ο ίδιος διαφωνεί με τον Γενικό Εισαγγελέα σε απαντητική του επιστολή τονίζει: «καθαρά πολιτικού περιεχομένου».

Σε δηλώσεις του αναφέρει: «Έχουμε προχωρήσει σε καταγγελία τόσο στην Αστυνομία, όσο και στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά του ρατσισμού της Επιτρόπου Διοικήσεως. Όταν πάρουμε τις απαντήσεις τους, θα προχωρήσουμε σε ιδιωτική ποινική δίωξη κατά του Αρχιεπισκόπου, ενώ αν ο Γενικός Εισαγγελέας ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα να απαγορεύσει την ποινική δίωξη, τότε θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο»

Επίσης επεσήμανε: «Την τελευταία φορά που καταγγείλαμε στην Αστυνομία τις δηλώσεις του κ. Σφακιανάκη στο ΡΙΚ για ρητορική μίσους, εκείνη μετά από έρευνα αποφάνθηκε ότι ενδεχομένως να τα είχε διαπράξει. Και τότε ο Γενικός Εισαγγελέας είχα αποφασίσει για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος να μην τον διώξει. Τώρα αποφάσισε το ίδιο για τον Αρχιεπίσκοπο χωρίς καν τη διεξαγωγή έρευνας, καθώς απ’ όσο γνωρίζουμε η Αστυνομία δεν έχει διεξάγει έρευνα».

Καταλήγοντας δε, είπε: «Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Ακόμα κι αν οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται εκεί ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής που είναι έγκλημα πολέμου, έχουν δικαιώματα. Εμείς είμαστε υπέρ της παραπομπής στη δικαιοσύνη εκείνου που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, αλλά δεν μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε για τους ανθρώπους εκεί».