Βήματα μπροστά για τη λύση από τον Νίκο Αναστασιάδη, παρά την προεκλογική περίοδο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει παρά τις αντιδράσεις και τις «βολές» που δέχεται τόσο εντός του κόμματός του όσο και από τον Νικόλα Παπαδόπουλο.


Της Αλεξίας Καφετζή

Η κίνηση του Νίκου Αναστασιάδη να συμφωνήσει σε μία νέα διάσκεψη της Γενεύης αντιμετωπίστηκε επικριτικά από αρκετούς, αλλά η ουσία είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπραξε σωστά και προσπαθεί να προχωρήσει στη λύση του Κυπριακού παρά τις αντιδράσεις, αφού είναι δεδομένο ότι με το πέρασμα του χρόνου η όποια λύση θα γίνεται ολοένα και χειρότερη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αξίζει ακόμη περισσότερα μπράβο για την κίνησή του αλλά και για την πρόθεση που έχει ξεκάθαρα για την λύση του Κυπριακού, αφού αυτή η απόφαση πάρθηκε ενώ έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος και ενώ δέχεται «πυρά» τόσο από στελέχη εντός του κόμματός του όσο και από το «μέτωπο» του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Γιώργου Λιλλήκα.

Το επόμενο βήμα στο δρόμο προς τη νέα Γενεύη είναι το έγγραφο του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, το οποίο θα περιλαμβάνει τη μεθοδολογία και θα δείξει εν πολλοίς την πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών για τον τρόπο με τον οποίο θα συζητηθούν τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, εκεί που περιμένει ο Νίκος Αναστασιάδης από τον ΟΗΕ να παρέμβει προς τους Τούρκους, προκειμένου να υπάρξουν συγκλίσεις και υποχωρήσεις, ούτως ώστε να λυθεί στη συνέχεια και το θέμα της πολιτικής ισότητας που επιθυμούν διακαώς οι Τ/κ με την εκ περιτροπής προεδρία και τις υπόλοιπες προβλέψεις.

Ο Έιντε είναι στην Κύπρο από την Πέμπτη προκειμένου να συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί και το Νίκο Αναστασιάδη και να καταλήξει στην διατύπωση του εγγράφου που θα μας οδηγήσει στην Γενεύη.

Συνέρχεται τη Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο

Τη Δευτέρα το πρωί θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, αναφέρει σε γραπτή του απάντηση προς το ΔΗΚΟ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Στη γραπτή του απάντηση προς τον ΔΗΚΟ ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει πως οι καθημερινές εδώ και αρκετό καιρό δηλώσεις του ΔΗΚΟ όπως η τελευταία, σύμφωνα με την οποία τάχα «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκλώβισε την ελληνοκυπριακή πλευρά σε μια διαδικασία υπό τουρκικούς όρους», εκπέμπουν “απαξίωση, ειρωνεία και αλαζονεία” κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

“Και αυτό την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατάφερε για πρώτη φορά στην Ιστορία του Κυπριακού το κεφαλαιώδες ζήτημα της Ασφάλειας, Εγγυήσεων και στρατού κατοχής, να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενώπιον της διεθνούς κοινότητας και με την Τουρκία παρούσα για να κριθεί”, προσθέτει.

Σημειώνει πως “την ίδια ώρα καταγράφεται για πρώτη φορά η θέση του ΓΓ των ΗΕ ότι η πρόοδος σε αυτό το κεφάλαιο αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού”.

“Όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα που `βασανίζουν` το ΔΗΚΟ θα απαντηθούν ένα προς ένα την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκεί που πρέπει, δηλαδή στο Εθνικό Συμβούλιο”, καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο προσκήνιο

Όπως έγραψε στο παρελθόν η «24», ήρθε η ώρα για να «χτιστεί» η λύση από κάτω προς τα πάνω, με τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να έρχονται πιο κοντά, ούτως ώστε να διαπιστώσουν τα οφέλη της συνύπαρξης, προτού κληθούν να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για μία λύση που στη συνέχεια μπορεί να μην είναι λειτουργική.

Το Δεκέμβριο θα ανοίξει το οδόφραγμα της Λεύκας

Οι εργασίες για το οδικό τμήμα, μήκους περίπου 2,7 χλμ, είναι ήδη σε εξέλιξη και όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο μηχανικός του έργου, Χρίστος Κουνιαΐδης, η προσπάθεια είναι να ολοκληρωθεί εντός του χρονικού πλαισίου που προβλέπεται στο συμβόλαιο, συνολικής διάρκειας 34 εβδομάδων. Το κόστος των εργασιών ανέρχεται σε 2,3 εκ. ευρώ περίπου.

«Υπάρχει πρόοδος, μάλιστα οι ρυθμοί θα εντατικοποιηθούν ακόμη περισσότερο», ώστε να επιτευχθεί η παράδοση εντός του χρονοδιαγράμματος, είπε ο κ. Κουνιαΐδης. Ο μηχανικός αναφέρθηκε, παράλληλα, στην ιδιαίτερη προσοχή που απαιτείται κατά την εκτέλεση των εργασιών σε ό,τι αφορά τα διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, «εμείς έχουμε κάνει πολύ προσεκτική μελέτη», με την προσπάθεια να επικεντρώνεται στην όσο το δυνατόν μικρότερη αναστάτωση στον περιβάλλοντα χώρο, είπε.

Πρόσθεσε ότι το έργο βρίσκεται εντός περιοχής “Natura”, γεγονός που καταδεικνύει την προσοχή που απαιτείται στην εκτέλεση των εργασιών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην περιοχή έχουν εντοπιστεί αγρινά, τα οποία κατεβαίνουν από το βουνό. Το έργο «θέλει πολύ μεγάλη προσοχή», σημείωσε ο κ. Κουνιαΐδης.

ΟΗΕ: Χωρίς σχόλιο τα ρεπορτάζ για τη μείωση του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα

Στη διάσκεψη της Γενεύης παρέπεμψε την Τετάρτη ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Stephane Dujarric, όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσιεύματα για πιθανή μείωση των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Dujarric αν τα Ηνωμένα Έθνη ή το Γραφείο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε έχουν να κάνουν κάποια σχόλια σχετικά με αναφορές ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι η Τουρκία συμφώνησε να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων της στην Κύπρο κατά 80%.

Ο κ. Dujarric δεν σχολίασε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η Διάσκεψη της Γενεύης πλησιάζει και ο κ. Έιντε θα ετοιμάσει ένα έγγραφο. Το έγγραφο, είπε, θα πρέπει να είναι έτοιμο πριν από τη Διάσκεψη και σε αυτό το σημείο θα συζητηθούν αυτά τα θέματα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ